Σαν ένας τρομερός σεισμός, που έχει μετατοπίσει τεκτονικές πλάκες, η πανδημία της Covid-19 έχει αλλάξει τον κόσμο μας. Επιτάχυνε εξελίξεις και ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές, έστω και συγκυριακούς.
Δωρεάν εμβολιασμός στο Βελιγράδι
Αν σας έλεγε κάποιος, πριν από δύο μόλις χρόνια, ότι θα πήγαινε για «εμβολιαστικό τουρισμό» στο Βελιγράδι, μια βαλκανική πρωτεύουσα η οποία, πριν από 21 χρόνια (άνοιξη του 1999), βομβαρδίστηκε από την ισχυρότερη πολεμική μηχανή του κόσμου, το ΝΑΤΟ, θα πιστεύατε σίγουρα ότι λέει παλαβομάρες.
Κι όμως η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ πιο σουρεαλιστική.
Ουρές αυτοκινήτων με βοσνιακές πινακίδες περίμεναν επί ώρες στη συνοριακή διάβαση του Δρίνου, μεταξύ Βοσνίας & Ερζεγοβίνης και Σερβίας, προκειμένου οι επιβάτες τους να πάνε όλοι στο Βελιγράδι και να εμβολιαστούν δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει και στο νότο, στη συνοριακή διάβαση του Ταμπάνοβτσι, με τα Σκόπια, αλλά και στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, ακόμη και με το Κόσοβο. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των δυτικών Βαλκανίων συρρέουν καθημερινά στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Και όχι μόνον από τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία και, εσχάτως, κι από την Ελλάδα. Ακόμη και ένα γκρουπ με αλβανίδες αεροσυνοδούς κατέφθασαν για εμβολιασμό στον Βελιγράδι, κι έγιναν ταυτόχρονα άρθρο στην εφημερίδα «Politika». Πάνε όλοι τους αποκλειστικά στο Βελιγράδι για ένα και μόνο στόχο: να εμβολιαστούν άμεσα και δωρεάν.
Οι νέοι «εμβολιο-πρόσφυγες» των Βαλκανίων
Κάποιοι τους αποκαλούν «εμβολιαστικούς πρόσφυγες» και άλλοι «εμβολιαστικούς τουρίστες», αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όλοι τους μένουν στο Βελιγράδι τουλάχιστον για δύο ημέρες. Στον κεντρικό πεζόδρομο Κνεζ Μιχαήλοβα, αλλά και στο Καλεμέγκταν, στη Σκαντάρλια και αλλού, βλέπεις πολύ κόσμο να πηγαινοέρχεται ευδιάθετος χωρίς μάσκες και ακούς εκείνη την αναγνωρίσιμη προφορά των βοσνιακών Σέρβικων, καθώς και άλλες βαλκανικές γλώσσες, λες και το Βελιγράδι γνωρίζει μια ξαφνική «τουριστική άνοιξη» μέσα στην καρδιά ενός «πανδημικού χειμώνα». Πολλοί από αυτούς επισκέπτονται και τον «Οίκο των Ανθών», δηλαδή το μαυσωλείο του Τίτο, που λειτουργεί πλέον και ως Μουσείο της Ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας. Μια εικόνα ευφορίας, αισιοδοξίας αλλά και παραλογισμού μέσα σ’ έναν παράλογο κι επικίνδυνο κόσμο, καθώς ταυτόχρονα οι θάνατοι από Covid-19 στα Βαλκάνια βαίνουν αμείωτοι.
Ειδικά οι επισκέπτες από την Βοσνία & Ερζεγοβίνη, κυρίως Σερβοβόσνιοι αλλά και αρκετοί Μουσουλμάνοι και Κροάτες, έχουν σημαντικό λόγο για να προστρέξουν για εμβολιασμό στο Βελιγράδι, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός στη χώρα τους εξακολουθεί να είναι μια μακρινή ουτοπία. Επιπλέον δεν χρειάζονται PCR τεστ για να εισέλθουν στη Σερβία, μόνο διαβατήριο, και δεν χρειάζεται να έχουν ιατρικά πιστοποιητικά για εμβολιασμό.
Έκαναν απλά μια ηλεκτρονική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Σερβίας, την e-uprava, και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://euprava.gov.rs/usluge/6224, έλαβαν ένα προσωπικό ραντεβού μέσω SMS (είναι σημαντικό να υπάρχει ένας αριθμός σέρβικου κινητού τηλεφώνου για να παραλάβει αυτό το μήνυμα) για να εμφανιστούν, έπειτα από δύο ημέρες, στον χώρο των μαζικών εμβολιασμών στο Βελιγράδι.
Κανένας από αυτούς δεν αποθαρρύνθηκε από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο δεν αρέσει στους πολίτες της Σερβίας, που εμπιστεύονται περισσότερο το ρωσικό (Sputnik V) και το κινεζικό εμβόλιο (Sinophatm), ούτε και ότι πλησίαζε η ημερομηνία λήξης του συγκεκριμένου εμβολίου. Εκτιμάται ότι η Σερβία θα πρέπει να καταστρέψει 20.000-25.000 εμβόλια της Astrazeneca, επειδή η προθεσμία τους λήγει στις αρχές Απριλίου. Η πρωθυπουργός της χώρας Άνα Μπρναμπιτς, δήλωσε ότι η Σερβία δεν ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά να βοηθήσει την περιοχή, να δείξει την αλληλεγγύη της, οπότε κάλεσε και πολίτες άλλων χώρες να έρθουν για να εμβολιαστούν δωρεάν…
Πού εμβολιάζονται οι ξένοι πολίτες;
Ελάχιστοι πάντως δείλιασαν και δεν παραβρέθηκαν στο κλεισμένο ραντεβού τους για εμβολιασμό, σύμφωνα με τα στοιχεία των σέρβικων υπηρεσιών. Υπόψιν οι εμβολιασμοί των ξένων πολιτών, κάθε ηλικίας, γίνονται μόνο στο Βελιγράδι, στον μεγάλο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου (Beogradski Medjunarodni Sajam). Σε αυτούς αρχικά χορηγούνταν αποκλειστικά το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι τα εμβόλια των άλλων εταιρειών που διαθέτει άφθονα η Σερβία. Και η «αναμνηστική» δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca γίνεται, ως γνωστόν, έπειτα από τρεις μήνες, που σημαίνει ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν έπειτα από ένα τρίμηνο στο Βελιγράδι για να επανεμβολιαστούν και να λάβουν και το σχετικό επίσημο πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για διεθνή χρήση.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί εάν θα μπορέσουν να επανεμβολιαστούν στον απαραίτητο χρόνο, ωστόσο οι εμβολιασμένοι ξένοι πολίτες έλαβαν την διαβεβαίωση στο Βελιγράδι ότι σίγουρα θα κληθούν και θα επανεμβολιαστούν με το ίδιο εμβόλιο.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου