Συμπέρασμα πρώτο δεν υφίσταται περίπτωση κουρέματος των κορονο-χρεών για την πραγματική οικονομία… Το προεόρτια της 10ης αξιολόγησης δίνουν και το στίγμα της σκληρότητας των δανειστών μας… Από την άλλη η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προτάσσει το «τείχος άρνησης» των δανειστών και έτσι στέλνει τις συνέπειες των ευθυνών της για το ότι έχει κλειδώσει, λόγω των τραγικών επιδόσεων της στη διαχείριση της πανδημίας, για πάνω από 9 μήνες την οικονομία, να τις πληρώσουν οι μικρομεσαίοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μέσα από την 10η αξιολόγηση, χάνεται κάθε ελπίδα για κούρεμα των κορονοχρεών που υπολογίζονται σε πάνω από 17 δις ευρώ.
Αυτό που θα προσπαθήσει να περάσει η ελληνική πλευρά στους αξιολογητές και θεωρείται ως το βασικό σενάριο είναι έκτακτες ρυθμίσεις (για όσες οφειλές δεν καλύπτονται από τις 24 άτοκες ή τις 48 έντοκες δόσεις) οι οποίες θα εκκινήσουν στις αρχές του 2022 με άγνωστο τον αριθμό των δόσεων (θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις) και θα έχουν βασικό επιτόκιο 2,5%.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν νέα φορολόγηση μέσω ακινήτων
Κατά τα λοιπά ψηλά στην ατζέντα των αξιολογητών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί λόγω και της εκταμίευσης της δόσης των 644 εκ ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους, βρίσκεται το θέμα των αντικειμενικών αξιών. Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι θα εκτιναχθεί ο ΕΝΦΙΑ αλλά και οι λοιπές επιβαρύνσεις των ακινήτων εν μέσω κρίσης κάτι που θα εξαγριώσει τους πολίτες, επιδιώκει να μην ισχύσουν από φέτος οι νέες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα ζητήσει οι νέες αντικειμενικές τιμές να αποσυνδεθούν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρει για το εγγύτερο μέλλον τη ραγδαία άνοδο που θα προκύψει από την εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή βρίσκεται στην τελική ευθεία με την ειδική ομάδα που έχει αναλάβει το έργο να βάζει τις τελευταίες πινελιές αξιολογώντας τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό επί τη βάσει των εισηγήσεων των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων. Όπως προκύπτει από σχετική πληροφόρηση αυτή την περίοδο συγκρίνονται τα υπάρχοντα στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων με τα μισθωτήρια συμβόλαια και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Έτσι η βασική πρόταση των Κυβέρνησης είναι ο ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακόμη και αν έχουν καθοριστεί οι νέες τιμές ζώνης.
Ως εκ τούτου και η εξαγγελθείσα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεταφέρεται στις καλένδες με την Κυβέρνηση να την κρατά για το 2022 ώστε να επιχειρήσει επικοινωνιακά να καλύψει τις υπέρογκες αυξήσεις των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές.
Η μήνι των αξιολογητών
Η ανακολουθία της Κυβέρνησης στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών και των εκκρεμών συντάξεων έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στους αξιολογητές αφού καίτοι σε κάθε αξιολόγηση υπόσχεται ότι θα μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τούτα παραμένουν σε ποσά άνω των 2 δις ευρώ. Πλέον οι αξιολογητές, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαμηνύσει μέσω των τεχνικών κλιμακίων ότι δεν θα δεχθούν άλλη καθυστέρηση και η ελληνική πλευρά οφείλει να παρουσιάσει σχέδιο απομείωσης. Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις η Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να «κοιμήσει» τους δανειστές με τις προσωρινές συντάξεις που επιδιώκει (μετά την αποτυχία των αιτήσεων) να δώσει σε όλους όσοι έχουν αιτηθεί έκδοση σύνταξης. Ωστόσο κάτι που αναμένεται να κατευνάσει τη μήνι των, διακατεχόντων από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, αξιολογητών είναι οι αλλαγές στα εργασιακά (με την κατάργηση του 8ωρου) και η εκκίνηση του νέου πτωχευτικού κώδικα από αρχές Ιουνίου…
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου