ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

ΥΠΕΡΒΑΣΗ NEWS 03/03/2021

 


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ :













Κανένα έλεος για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις: Εμπαιγμός από Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Τσίπρα για το Κούρεμα του Ιδιωτικού Χρέους !!!

Κοινή δήλωση Σταϊκούρα-Στουρνάρα : Μην περιμένετε Διαγραφές Χρεών !!!

Με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Eurogroup αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα δημοσίου χρέους και κόκκινων δανείων, η "Καθημερινή της Κυριακής" έθεσε δύο ερωτήματα στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Οι ερωτήσεις ήταν οι εξής: 1. Συμφωνείτε με την πρόταση για διαγραφή του δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ; Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας; 2. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους; Συμφωνείτε με την προσέγγιση της Κομισιόν για στοχευμένες παρεμβάσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις; Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, σημειώνει: «Το δημόσιο χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε από την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των πράξεων άσκησης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να διαγραφεί. Διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ».

Ο Γ. Στουρνάρας τονίζει: «Ακόμα και αν επιτρεπόταν η διαγραφή του χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ, αυτό δεν θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα, εφόσον δεν θεραπευτούν οι συνθήκες που οδηγούν σε υψηλό δημόσιο χρέος !!!».

Όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με στόχο να γίνουν πιο απλοί, κατανοητοί, μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί». Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, ο κ. Στουρνάρας, αφενός για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει πως «οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προχωρούν, και πράγματι προχωρούν, σε ρύθμιση των χρεών τους, και μάλιστα ενθαρρύνονται από τις εποπτικές αρχές. Ωστόσο, στην περίπτωση των οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων αυτές θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν!»

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ενέχει δημοσιονομικους κινδύνους, που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική σταθερότητα», προσθέτει. Ο υπουργός Οικονομικών στο πρώτο ερώτημα σχολιάζει πως «οι όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, να προστατεύουν και να ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικά σε τομείς προτεραιότητας όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, και, τέλος, να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τους». Στο δεύτερο ερώτημα, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως ο πυρήνας της προσαρμογής της οικονομίας, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να έχει ισορροπημένο μείγμα ανάμεσα σε δύο στοιχεία: Πρώτο, τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη της ανάκαμψης και, δεύτερο, τη λελογισμένη, αποτελεσματική, δίκαιη και διαφανή αξιοποίηση των, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκών, δημοσιονομικών πόρων.

Όπως αποκαλύφθηκε από τις απαντήσεις Στουρνάρα και Σταϊκούρα, η Κυβέρνηση αναπαράγει την επιχειρηματολογία των Τραπεζών, στέλνοντας στο απόσπασμα του νέου Πτωχευτικού Νόμου, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βουλιάξει στα χρέη

Εμπαιγμός και μισόλογα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Το αίτημα για Οριζόντιο Κούρεμα του Ιδιωτικού Χρέους μετατράπηκε σε… Ρυθμίσεις και Διαγραφή Τόκων Υπερημερίας για τους Δανειολήπτες !!!

Αποκαλυπτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής». Τα λεγόμενα της αποκαλύπτουν τον εμπαιγμό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης προς όλους. Στην ερώτηση: «Το κόμμα σας θέτει με ένταση το θέμα της διαγραφής του ιδιωτικού χρέους. Πρακτικά πώς θα γίνει αυτό και σε ποια κατεύθυνση;» απάντησε: Το κύριο και άμεσα υλοποιήσιμο μέτρο είναι η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας. Η αντικειμενική αδυναμία πληρωμής θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη όπου υπάρχει μείωση εισοδήματος, απώλεια εργασίας, αναστολή λειτουργίας επιχείρησης. «Η πρότασή μας περιλαμβάνει την ολική διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων και κλιμακωτό «κούρεμα» βασικής οφειλής».

Το “κούρεμα” δεν είναι απλώς ανεκτό δημοσιονομικά, διότι διαφορετικά τα χρέη αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν, είναι και αναγκαίο αν θέλουμε η λέξη “ανάκαμψη” να μην είναι ένα σύνθημα άνευ περιεχομένου. Ούτε η κατανάλωση ούτε η απασχόληση ούτε οι επενδύσεις μπορούν να ανακάμψουν υπό το βάρος των νέων χρεών της πανδημίας και την απειλή γενικευμένων πτωχεύσεων. - Υπάρχει ζήτημα με τις τράπεζες και τι πρέπει να γίνει; Οι τράπεζες λόγω πανδημίας απολαμβάνουν πρωτόγνωρη ρευστότητα από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, αλλά έχουν διοχετεύσει ελάχιστα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Από τα 33,8 δισ. ευρώ επιπλέον ρευστότητας που έλαβαν διοχέτευσαν στον ιδιωτικό τομέα μόλις 5,5 δισ. ευρώ, 9 στις 10 επιχειρήσεις της χώρας δεν δανειοδοτήθηκαν τον περασμένο χρόνο, ενώ παγίως το 70% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Αυτή η πολιτική αποκλεισμού είναι συντριπτική για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και συνεχίζεται με την ανοχή της κυβέρνησης. 

Η κυβέρνηση δικαιούται και οφείλει τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που δίνονται δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου να παρέμβει για την κατεύθυνση των δανείων -πράγμα που δεν κάνει- ενώ για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός πανδημίας μπορεί να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση, διαγραφή τόκων υπερημερίας και φυσικά αναστολή πλειστηριασμών. 

Όλα τούτα όμως προϋποθέτουν πολιτική βούληση παρέμβασης στην πολιτική των τραπεζών, πράγμα που φαίνεται ότι λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση.

Κοροϊδία και από τον Γ. Δραγασάκη

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στην εκπομπή «Επί του παρόντος» σημείωσε πως: «Βλέπουμε μια μεγάλη αντίφαση αυτή την περίοδο, από τη μία υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από την άλλη όμως οι πιστώσεις είναι περιορισμένες, ιδίως σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Για το λόγο αυτό: 1ον) Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν από την κυβέρνηση να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια. Για παράδειγμα στην τράπεζα Πειραιώς πρόσφατα διαγράφηκε ένα χρέος προς το ελληνικό δημόσιο της τάξης του 1.5 δισ. ευρώ. Θα γίνει αυτό χωρίς αντάλλαγμα; Θα μπορούσε να γίνει μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα προέβλεπε πως το «κούρεμα χρέους» γίνεται υπό τον όρο η τράπεζα να χορηγήσει δάνεια σημαντικού ύψους προς την οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, 2ον σε περιόδους κρίσης το κράτος πρέπει να καλύψει το κενό, αναβαθμίζοντας την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δίνοντας δάνεια ακόμη και με 100% εγγύηση, ενεργοποιώντας τον θεσμό των μικροπιστώσεων. Στις μεγάλες κρίσεις τα κράτος πρέπει να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο απορροφώντας μέρος του ρίσκου και συντάσσοντας στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος των μισόλογων και του εμπαιγμού της Κοινωνίας κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ξέχασε τις πομπώδεις εξαγγελίες περί κουρέματος ιδιωτικού χρέους και τώρα αντιπροτείνει περισσότερα δάνεια !!!






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου