ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN !!! ΑΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ+FUNDS !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Πλειστηριασμοί εν μέσω θέρους

Από efsyn.gr

Tο σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο του 2021 έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν στους σχεδιασμούς τους τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης (servicers). Οσο αυτά τα σενάρια τροφοδοτούνται τόσο αυξάνεται ο προβληματισμός στα επιτελεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς δεν χρειάζεται η τυπική επιβεβαίωση των σεναρίων για να εισέλθει η χώρα σε άτυπη προεκλογική περίοδο που θα «φρενάρει» την οικονομία και μια σειρά ήδη δρομολογημένων δράσεων «κλοτσώντας το τενεκεδάκι» παρακάτω.

Και ενώ φαίνεται ότι υπάρχει συγκράτηση στη δημιουργία νέων προβληματικών δανείων και τα δάνεια που έχουν βγει από τα μορατόρια βρίσκονται σε φάση κανονικότητας εκφράζονται φόβοι ότι μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού αν δεν υπάρξει ολιστικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων (ώστε να ανταποκριθούν σε παλιές και νέες υποχρεώσεις) και της απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών με την άρση του λοκντάουν με ταυτόχρονη λήψη μέτρων προστασίας για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και είναι ευάλωτοι.

Σε κάθε περίπτωση υπό καθεστώς προστασίας βρίσκονται όσοι είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη, στο πλαίσιο προστασίας με μόνιμη επιδότηση δόσης, στο πρόγραμμα Γέφυρα Ι –και όσοι ενταχθούν στο Γέφυρα ΙΙ– καθώς και όσοι αναμένεται να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στις αιτήσεις που έχουν κάνει για τον νόμο Κατσέλη και θα αιτηθούν επαναπροσδιορισμό της δικασίμου. Ηδη, με βάση τα στοιχεία μέχρι 15 Μαρτίου, τη σχετική διαδικασία έχουν κάνει 21.000 δανειολήπτες.

Οι καθυστερήσεις

Με δεδομένο ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι πλειστηριασμοί που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας –από τον Νοέμβριο δεν έχει γίνει καμία πράξη, όπως άλλωστε και το 2ο τρίμηνο του 2020- εκτιμάται ότι οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια που έχουν καταγγελθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης –σε περιορισμένο αριθμό και κυρίως για μεγάλες οφειλές– θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο και μετά. Βάσει του νόμου, πλειστηριασμοί δεν γίνονται τον Αύγουστο και αν επιβεβαιωθεί το σενάριο προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, τράπεζες και servicers εκτιμούν ότι το ηλεκτρονικό σφυρί θα αρχίσει να χτυπά και πάλι από Νοέμβριο του 2021.

Αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δίνουν πολύτιμο χρόνο στους μεγάλους οφειλέτες και στην κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα... προεκλογικό αφήγημα. Ωστόσο δεν αποτελεί λύση για εκείνους που βρίσκονται στα πρόθυρα του πλειστηριασμού, κυρίως λόγω της προηγούμενης 10ετούς οικονομικής κρίσης που συνέθλιψε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης και διευθύνων σύμβουλος της doValue, Tάσος Πανούσης, μιλώντας χθες στο συνέδριο ΝPL Summit υπογράμμισε ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν 75.000 ρυθμίσεις δανείων ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων δόθηκαν λύσεις που περιελάμβαναν και άφεση χρέους.

«Εχω πει επανειλημμένα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια στον βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα» ανέφερε ο Τ. Πανούσης.

Επιπρόσθετα το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών θα αυξήσει, όπως είπε, τον συντελεστή ρίσκου για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνας φορολογούμενος μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου