Της Αριάδνης Νούκα,
Δικηγόρος
Τον Μάρτιο, άνοιξε η αυλαία για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα (ν. 4738/2020).
Φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τζίρο άνω των 700.000€ και περιουσία μεγαλύτερη από 350.000€ και αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης σε τράπεζες, funds, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τρίτους, δύνανται, μέσω της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης, ν’ αποφύγουν την πτώχευση, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους και επαναφέροντας τις επιχειρήσεις τους σε τροχιά βιωσιμότητας.
Στην εν λόγω διαδικασία έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν, όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή υφίσταται πιθανότητα αφερεγγυότητας, αφού προηγουμένως συνταχθεί έκθεση βιωσιμότητας από εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα – μέλος του ειδικού Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr ή www.gov.gr).
Η έκθεση βιωσιμότητας αξιολογείται από όλους τους πιστωτές της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν οι απαιτήσεις τους είναι ληξιπρόθεσμες ή εξασφαλισμένες με γενικά ή ειδικά προνόμια.
Οι πιστωτές δίδουν την συναίνεση τους στο σχέδιο εξυγίανσης εγγράφως επ΄ αυτού μέχρι την 15-4-2021 και κατόπιν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυγίανσης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) και της ενιαίας πύλης του Δημοσίου (www.gov.gr).
Για την συμφωνία εξυγίανσης απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών με ειδικό προνόμιο κατά ποσοστό άνω του 50% καθώς και κατά το ίδιο ποσοστό των πιστωτών λοιπών απαιτήσεων, εκτός από όσους δεν επηρεάζεται η νομική τους κατάσταση.
Η συμφωνία εξυγίανσης, εφόσον επιτευχθεί, υποβάλλεται στο αρμόδιο κατά τόπο Πολυμελές Πρωτοδικείο, το οποίο επικυρώνει την συμφωνία, εκτός εάν κρίνει, ότι η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης δεν είναι ικανή να άρει την τυχόν υφιστάμενη παύση πληρωμών της επιχείρησης.
Με την υποβολή της αίτησης εξυγίανσης στο δικαστήριο προς επικύρωση αναστέλλονται για χρονικό διάστημα 4 μηνών τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της επιχείρησης. Η παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος μέχρι 12 μήνες είναι δυνατή με δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήσεως της οφειλέτριας επιχείρησης, των πιστωτών ή και αυτεπάγγελτα.
Τέλος, για όσες επιχειρήσεις δεν δύνανται να υπαχθούν στην προαναφερόμενη προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρευστοποίησης της περιουσίας τους για την αποπληρωμή των χρεών τους.
Είναι προφανές ότι, η έναρξη εφαρμογής του νόμου εν μέσω πανδημικής κρίσης δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά, εάν προηγήθηκε έστω και μια στοιχειώδη έρευνα για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα ουσιαστικό και ρεαλιστικό σχέδιο βιωσιμότητας, ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους, εάν λήφθηκε υπόψη το τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από τα επαναλαμβανόμενα lockdown σε όλη την διάρκεια του έτους με συνέπεια η πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής χωρίς οικονομικές δυνάμεις εξυπηρέρτησης οιουδήποτε οφειλόμενο ποσού ή τελικά, εάν η απόφαση έναρξης εφαρμογής στον παρόντα χρόνο είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα άλογων, ακατανόητων πιέσεων στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης που βρήκαν ανταπόκριση.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου