Στην πραγματικότητα μια νομοθέτηση του δικαιώματος της αγοράς από τους δανειολήπτες προκαλεί τρόμο και είναι "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ" λέξη στα μυαλά των τραπεζιτών και λοιπών εμπλεκομένων....Θα πείτε μα γιατί ;;; Γιατί πολύ απλά είναι πολλά τα λεφτά της μπίζνας...πάρα πολλά...και ο νοών νοείτο...
Ας θυμηθούμε λοιπόν αναλυτικά τι δήλωνε πέρσι:
Προκλητική εμφανίστηκε κατά την τοποθέτηση της στην Βουλή η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη εκφράζοντας την άποψη ότι νομικά οι δανειολήπτες δεν δικαιούνται να εξαγοράσουν τα κόκκινα δάνεια τους από τις τράπεζες, ξεχνώντας βέβαια αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές όπως στην Κύπρο. Παρόλο τις ανακεφαλαιοποιήσεις για το σώσιμο των τραπεζών που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός , τα χρυσοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη συνεχίζουν να έχουν μια ελιτίστικη εχθρική και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία, θεωρώντας ότι έχουν την απόλυτη κυριαρχία στο πλαίσιο συνεργασίας τραπεζικών ιδρυμάτων και κοινωνίας.
“Ο νόμος για την τιτλοποίηση ορίζει ρητά, ότι όποια δικαιώματα είχε ο δανειολήπτης όταν το δάνειο ήταν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τα ίδια ακριβώς δικαιώματα έχει ο δανειολήπτης και όταν το χαρτοφυλάκιο αλλάζει χέρι”,ανέφερε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο “Ηρακλής”.
“Ο δανειολήπτης θα μπει στη διαχείριση, έχοντας όλη την ομπρέλα προστασίας, που θα είχε και απέναντι στην τράπεζα”, σημείωσε η κ. Απαλαγάκη.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου, η γ.γ. της ΕΕΤ, επισήμανε ότι “όλες οι τράπεζες είχαν τιτλοποιήσει και πριν τον ‘Ηρακλή’”, ο οποίος είναι ένα “συστημικό εργαλείο και όλοι τον έχουν καλωσορίσει”.
Η κ. Απαλαγάκη απάντησε για το ενδεχόμενο να περάσουν στους διαχειριστές και εξυπηρετούμενα δάνεια:
“Αυτό το οποίο συνεκτιμούμε σε ένα εξυπηρετούμενο δάνειο, είναι εάν είναι το κυρίαρχο ή το έλασσον, σε σχέση με το μη εξυπηρετούμενο. Αν δηλαδή το εξυπηρετούμενο είναι σαφώς χαμηλότερο από το μη εξυπηρετούμενο, τότε θα πεις ‘μα βεβαίως δεν με συμφέρει να έχω αυτό το ασήμαντο εξυπηρετούμενο, που μου δίνει την πιστωτική του κάρτα’ και θα πάει συνδεδεμένα. Είναι θέμα συγκεκριμένης αξιοποίησης”, είπε. Επισήμανε όμως, ότι “οι εταιρείες διαχείρισης τελούν υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και 21 από αυτές είχαν λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος πολύ πριν καν αρχίσει να συζητείται το σχέδιο ‘Ηρακλής’”.
“Το Δημόσιο έχει προβλέψει μια σειρά δικλείδων ασφαλείας, τόσο πριν την χορήγηση της εγγύησης, όσο και στη συνέχεια μετά τη χορήγησή της, και στο πιο κρίσιμο στάδιο, στην κατάπτωση. Να είστε σίγουροι, ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θέλει να φτάσει στην ημέρα της κατάπτωσης της εγγύησης, και δεν θέλει να φτάσει για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός, για να μην υπάρξει αμφιβολία για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών και του Δημοσίου”, είπε η γ.γ. της ΕΕΤ.
Η κ. Απαλαγάκη αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πριν την ψήφιση του “Ηρακλή”:
“Οι τράπεζες από το 2015 το Σεπτέμβριο, που είχαμε το πικ (σ.σ. peak, κορύφωση) των μη εξυπηρετούμενων 106 δισ., μέχρι να ψηφιστεί ο ‘Ηρακλής’ μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 30 δισ. Αυτό σημαίνει, ότι και αυτές κάτι έκαναν, και το έκαναν με συνθήκες, επίσης δύσκολες” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η γ.γ. της ΕΕΤ απάντησε και στην πρόταση φορέων και κομμάτων να πουλούν οι τράπεζες το δάνειο στον οφειλέτη, αντί να το δίνουν στον διαχειριστή.
“Ακούω – και δεν το ακούω μόνο από εσάς, το έχουν ζητήσει και πολλά επιμελητήρια και οι δικηγορικοί σύλλογοι – ‘μα γιατί να πουλήσει η τράπεζα το δάνειό της στο διαχειριστή με 30 σεντς και να μην το πουλήσει στον ίδιο τον οφειλέτη;’. Μα γιατί απαγορεύεται, και απαγορεύεται για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι, ότι όλοι οι νόμοι για τη διαχείριση και τιτλοποίηση επιτρέπουν τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίων μόνο σε νομικά πρόσωπα. Ο νόμος δεν επιτρέπει να μεταβιβάσεις δάνειο σε φυσικό πρόσωπο”, είπε η κ. Απαλαγάκη και πρόσθεσε: “Αντιλαμβάνεστε ότι αν ο καθένας από μας είχε τη δυνατότητα, ενώ χρωστούσε 20.000 ευρώ, να πάει στην τράπεζα και να πει: “10.000 ευρώ θα το πουλήσεις, δώσε το σε εμένα 12.000 ευρώ”, τότε δεν θα χορηγήσουμε κανένα δάνειο στο μέλλον. Η δευτερογενής αγορά, εποπτικά, απαγορεύεται να είναι στον ίδιο τον οφειλέτη”.
Σκληρή απάντηση στην Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έδωσε η έγκριτη νομικός Αριάδνη Νούκα , η οποία ασχολείται με το ζήτημα των κόκκινων δανείων.
«Αλλο ένα πρόσωπο που θα το καταγράψει η ιστορία με ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Ας της υπενθυμίσει κάποιος ότι στην Κύπρο ήταν νομικά εφικτό και αποτελει ΝΟΜΟ του κράτους.Ας της υπενθυμίσει κάποιος τι είπε ο Στουρνάρας οταν τον πίεσε βουλευτής στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.Ας την ενημερώσει κάποιος να δεί τι είπε εχθες η Λούκα Κατσελη στο Οpen σε σχετική κουβέντα μας.ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ !!!!!!»
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου