Ο Δεκέμβριος του 2020, ήταν μαύρος μήνας για την εργασία, με το δεύτερο lockdown να έχει παγώσει μεγάλους τομείς της αγοράς (λιανεμπόριο, εστίαση κλπ). Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ είδε σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που λειτουργούσαν όλα κανονικά!
Από το νέο παράδοξο με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εγείρονται ερωτήματα και αμφισβήτηση, όταν μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (1.181.296), από το 2010 που ο οργανισμός δημοσιοποιεί σχετικές εκθέσεις, ενώ σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ εγγεγραμμένων αναζητούντων εργασία (1.133.432 άτομα).
Ειδικότερα, η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τη χθεσινή της ανακοίνωση εκτιμά το ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο στο 15,8%, έναντι 16,4% τον Δεκέμβριο 2019 και 16,2% τον Νοέμβριο 2020. Βλέπει δηλαδή, ποσοστιαία μείωση 0,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα, θεωρεί ότι οι άνεργοι ανήλθαν σε 726.360 άτομα και μειώθηκαν κατά 44.853 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2019 (μείωση 5,8%) και κατά 24.332 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020 (μείωση 3,2%). Άρα είναι άνεργοι της ΕΛΣΤΑΤ είναι κατά 454.936 λιγότεροι από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ!
Την μεγάλη απόκλιση επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), του γνωστού εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο του 2020, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25,5%, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ μεταπολίτευσης!
Το τρικ της ΕΛΣΤΑΤ
Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ για να φτάσει στο σημείο να παρουσιάσει μείωση της ανεργίας τον χειρότερο χρόνο για την εργασία χρησιμοποιεί τρικ, αυξάνοντας τεχνητά τον «οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό», ενώ δηλώνει διαφοροποίηση από τον ΟΑΕΔ σε σχέση με τον ορισμό του άνεργου.
Συγκεκριμένα στη χθεσινή ανακοινωσή της σημειώνει: «Σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητεί ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό».
Επίσης, σε απάντησή της για τον ορισμό του άνεργου ανέφερε: «Σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία (α) δεν εργάζονται, (β) είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και (γ) αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Επιπρόσθετα, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην ΕΕΔ αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.
Κατά συνέπεια, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών».
Επιπλέον, η ΕΛΣΤΑΤ κάνει γνωστό ότι: «λόγω της πανδημίας, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου