Καιρό είχε μια ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, μέσα στη «μαυρίλα» που επικράτησε στην οικονομία το 2020, να προκαλέσει ανακούφιση, αν όχι και ευφορία. Η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2020 έδειξε, ως γνωστόν, ότι η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, ενώ και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών περίμενε ποσοστό άνω του 10%. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η οικονομία άντεξε καλύτερα από το αναμενόμενο στην πίεση της πανδημίας.
Όμως, υπάρχουν και ορισμένα επιμέρους στοιχεία στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που κάνουν τη στατιστική πραγματικότητα να συμφιλιώνεται δύσκολα με την… πραγματική πραγματικότητα: γράφει, για παράδειγμα, η ΕΛΣΤΑΤ ότι το δ’ τρίμηνο «οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,3%». Αύξηση στις εξαγωγές αγαθών μπορεί να είχαμε το δ’ τρίμηνο, αλλά διψήφιο ποσοστό αύξησης στις εξαγωγές υπηρεσιών, που κατά το μεγαλύτερο μέρος αφορούν τα έσοδα από τουρισμό, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ο κοινός νους πώς είχαμε μέσα στο δ’ τρίμηνο, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, που είναι και το «δυνατό» τρίμηνο του τουρισμού.
Δεν αποκλείεται, βέβαια, να υπήρξε αύξηση εξαγωγών υπηρεσιών από άλλη πηγή, όπως η ναυτιλία. Όμως, μια ματιά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο των υπηρεσιών δεν φαίνεται να συμβαδίζει με όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών το δ’ τρίμηνο του 2020 ήταν μόλις 1,493 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 58% χαμηλότερο από το αντίστοιχο πλεόνασμα του γ’ τριμήνου, που πλησίασε τα 3,6 δισ. ευρώ.
Σε μια χώρα με το στατιστικό παρελθόν της Ελλάδας, όλα αυτά δεν «γράφουν» πολύ καλά και σκόπιμο θα ήταν η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ να έδινε περισσότερες εξηγήσεις για αυτό το χειμωνιάτικο «θαύμα» στις εξαγωγές υπηρεσιών.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου