Εως τον Ιούλιο οι αποφάσεις για τους κανόνες του 2022...
Σε κλοιό τακτικού ελέγχου κάθε μήνα εισέρχονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών, όπως αποφασίστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ειδικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση καταγράφει αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των ενημερώσεων που θα γίνονται κάθε μήνα στις συνεδριάσεις του Eurogroup από τα κράτη-μέλη.
Ως επόμενο βήμα ορίζει τη Σύνοδο του Μαρτίου. Τα κράτη θα ενημερώσουν για τις κινήσεις τους. Η Κομισιόν θα κοινοποιήσει αναλυτικό «τεφτέρι» με οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν τα κράτη-μέλη καθώς θα προετοιμάζουν τον νέο προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμό πρόγραμμά τους. Προφανώς η ρήτρα γενικής διαφυγής (που επιτρέπει δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας) δεν πρόκειται να αλλάξει φέτος, ενώ η δημοσιονομική ευελιξία θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρηθεί και το 2022, δεδομένου του μεγάλου πλήγματος της πανδημίας αλλά και των τριγμών που αντιμετωπίζουν οικονομίες όπως η γερμανική στον επιχειρηματικό τους τομέα.
Παρόλα αυτά, χθες συμφωνήθηκε πως έως τον Ιούλιο μέσα από τις μηνιαίες συζητήσεις και μετρήσεις των παρεμβάσεων στήριξης, των πιέσεων στα δημοσιονομικά στοιχεία και του πλήγματος τα πανδημίας σε κάθε οικονομία θα δοθούν εμπροσθοβαρείς αναλυτικές κατευθύνσεις στα κράτη μέλη για το πώς θα συντάσσουν τους Προϋπολογισμούς του 2022 (σ.σ. μάλιστα για την Ελλάδα το χρονολόγιο συμπίπτει και με την Ενισχυμένη Εποπτεία).
Πιο στοχευμένες παρεμβάσεις
Το δεδομένο είναι πως πλέον τα μέτρα στήριξης θα είναι πολύ πιο στοχευμένα, αλλά και ότι θα εισάγεται ο κανόνας διάσωσης επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά είναι βιώσιμες. Επόμενο ορόσημο για το εν λόγω θέμα θα είναι η μεγάλη διαβούλευση που θα γίνε τον Απρίλιο. Με στόχο να κριθεί «κεντρικά» ποιες εταιρείες θα δέχονται το πλέγμα προστασίας και πως θα δομηθεί για όσες δεν πληρούν τα κριτήρια η επιλογή γρήγορων πτωχεύσεων….
Όσο για τους δημοσιονομικούς κανόνες, προς το παρόν η υγειονομική κρίση που μαίνεται καθιστά αδύνατη την όποια συζήτηση περί επαναφοράς τους. Αλλά οι ζυμώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει - σε συνδυασμό με μία πιθανή αλλαγή του Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ - φέροντας στο επίκεντρο και το «χρυσό κανόνα» για όριο στην αύξηση δαπανών ανάλογα με το ΑΕΠ. Μένει να φανεί τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες για το εν λόγω θέμα στα μεγάλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας των περιθωρίων που θα έχει και η Αθήνα μετά το 2021.
Η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από τις αποφάσεις των επόμενων μηνών. Τόσο γιατί τα μέτρα στήριξης πλέον έχουν «κεντρική» κατεύθυνση (πχ όπως ήδη ισχύει με την παρέμβαση στήριξης παγίων δαπανών), όσο και γιατί οι συστάσεις για επαναφορά των όποιων «κανόνων» μοιραία απαιτούν συγκράτηση στην «παραγωγή» ελλειμμάτων.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει επισημάνει ήδη πως οι Θεσμοί, λόγω και της ενισχυμένης εποπτείας, είναι ενήμεροι για τις πρωτοβουλίες που διατίθεται να λάβει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε να στηρίξει την αγορά και την εργασία, αλλά οι παρεμβάσεις αυτές θα ανακοινώνονται ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών συνθηκών και με τις αντοχές που υπάρχουν.
Χθες ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Action24 επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα πλέον κινείται με βάση το δυσμενές σενάριο του κρατικού Προϋπολογισμού. Αλλά και ανέφερε τις μεγάλες απώλειες που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα και οδηγούν νομοτελειακά σε πολύ μεγάλη υπερκάλυψη του στόχου για 7,5 δισ. μέτρα στήριξης φέτος.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης ανακοίνωσε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν σχετικές αντοχές στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού με την πτώση στα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου να συγκρατείται σε μονοψήφια επίπεδα παρά το λουκέτο στην αγορά.
Παρόλα αυτά πηγές του ΥΠΟΙΚ επανέλαβαν χθες ότι τα επόμενα βήματα στην παροχή μέτρων στήριξης θα είναι πιο στοχευμένα, με βάση εξατομικευμένα στοιχεία για το πλήγμα που δέχτηκε κάθε επιχείρηση. Το κριτήριο θα είναι η πορεία τους σε σχέση με το 2019 από τον Μάρτιο και μετά και τα μέτρα της εξόδου μεταφέρονται για αργότερα, όταν θα αρθούν οι περιορισμοί.
Στο Eurogroup έγινε σαφές πως η πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενη και η απόφαση αναμένεται να ολοκληρωθεί από πλευράς έγκρισης του ESM τον Μάρτιο. Παράλληλα δίδεται μεγάλη έμφαση στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης ως ένα αναπτυξιακό αντίβαρο στα κράτη – μέλη, με συστάσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των Σχεδίων ώστε να διασφαλιθεί πρόσθετη ανάκαμψη φέτος κατά 2%-2,5%.
Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε χθες πως το Ταμείο θα τεθεί σε ισχύ στις 18 Φεβρουαρίου. Επίσης επισήμανε πως «καθώς θα ξεκινά η φάση της ανάκαμψης, θα προχωρήσουμε σε ένα στάδιο πιο στοχευμένων μέτρων με το δύσκολο ερώτημα να είναι τότε πώς να εντοπίσουμε βιώσιμες εταιρείες που θα χρειάζονται ακόμη την υποστήριξή μας. Τα πλαίσια αφερεγγυότητας θα πρέπει να προσαρμοσθούν προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οικονομική ζημία και αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία θα επιστρέψουμε τον Απρίλιο».
Ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Τζεντιλόνι είπε πως τα κράτη μέλη θα χρειαστούν καθοδήγηση στο στάδιο της επιστροφής στην «κανονικότητα» καθώς σύντομα θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2022 και τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό. Στις αρχές Μαρτίου η Επιτροπή θα παράσχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή η στρατηγική. Με δημοσιονομική καθοδήγηση για την επόμενη περίοδο και με τις παραμέτρους που θα εξετασθούν για να αποφασισθεί τι θα γίνει με τη γενική ρήτρα διαφυγής. «Πρέπει να αποφύγουμε την απότομη αύξηση των πτωχεύσεων στο μέλλον. Θα είναι ζωτικής σημασίας να διαχειριστούμε πολύ προσεκτικά την απόσυρση των μέτρων δημόσιας στήριξης» είπε. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει μετάβαση σταδιακά από μια γενική προσέγγιση σε πιο στοχευμένες δράσεις, με τη διάκριση μεταξύ εταιρειών που «θεωρούμε μη βιώσιμες και εταιρειών που θεωρούμε βιώσιμες. Αυτό δεν θα είναι εύκολο». Επίσης μίλησε για χρηματοδότηση των βιώσιμων και για «ομαλή έξοδο» για όσες δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης…
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στις ανησυχίες επενδυτών για την ταχύτητα εφαρμογής των Σχεδίων και Ανάκαμψης που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τους ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι καλό που ο σχετικός κανονισμός έχει εγκριθεί» και τώρα τα κράτη «θα επικεντρωθούν στην ταχύτητα των εκταμιεύσεων και στην ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» είπε. Εδωσε μεγάλη έμφαση και στη δημοσιονομική καθοδήγηση που θα παρέχει η Επιτροπή τον Μάρτιο. «Θα είναι σημαντικό να παρακολουθείται η πορεία βιωσιμότητας των εταιρειών, διότι η αύξησή τους θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τραπεζικό τομέα, αλλά και να αυξήσει ενδεχομένως το δημόσιο χρέος», είπε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου