Τι εστί σκάνδαλο Cum-Ex διαβάστε αναλυτικά εδώ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2017/06/blog-post_67.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/10/55-cum-ex.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/11/blog-post_90.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/06/80-deutsche-bank-cum-ex.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/09/commerzbank.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/12/cum-ex.html
https://www.kinima-ypervasi.gr/2020/02/cum-ex.html
Ο πρώην τραπεζίτης Paul Mora είναι ο πρώτος ύποπτος του φορολογικού σκανδάλου που έγινε ευρέως γνωστό με την ονομασία Cum-Ex, ο οποίος εντάχθηκε στη δημόσια λίστα των πιο καταζητούμενων υπόπτων της Interpol, καθώς η Γερμανία ξεκίνησε την αναζήτηση του.
Οι δικαστές τον περασμένο μήνα εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον 53χρονο, ο οποίος ζει στη γενέτειρά του στη Νέα Ζηλανδία. Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο του Βισμπάντεν πέρυσι ότι δεν θα επιστρέψει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες λόγω του χαμηλού ποσοστού μόλυνσης Covid-19 που έχει η Νέα Ζηλανδία και ισχυρίστηκε ότι δεν θα είχε μία δίκαιη δίκη στη Γερμανία.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ώρα που χώρες σε όλη την Ευρώπη εντείνουν τις έρευνές τους για τις συναλλαγές Cum-Ex, για τις οποίες οι νομοθέτες λένε ότι κόστισαν στις κυβερνήσεις δισεκατομμύρια χαμένα έσοδα. Το ευρύτερο σκάνδαλο περιλαμβάνει έρευνες στη Γερμανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι μόνο η Γερμανία εξετάζει τις ενέργειες έως και 1.000 υπόπτων από ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
«Ο Mora είναι ύποπτος καθώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και το σχεδιασμό των συμφωνιών cum-ex», σύμφωνα με μια αφίσα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας που υπάρχει στον ιστότοπό της. «Υποτίθεται ότι μένει στο εξωτερικό.»
Οι συναλλαγές Cum-Ex, που ονομάστηκαν από τον λατινικό όρο «With-Without», εκμεταλλεύτηκαν τους φορολογικούς νόμους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που επέτρεπαν σε πολλούς επενδυτές να ζητήσουν επιστροφές με εισφορά μερισμάτων που καταβλήθηκε μόνο μία φορά. Οι Γερμανοί νομοθέτες λένε ότι η πρακτική κόστισε στην κυβέρνηση τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ (12,1 δισεκατομμύρια δολάρια) χαμένα έσοδα.
Πρόκειται για αμφιλεγόμενη πρακτική, η οποία συνίσταται στη διεκπεραίωση πράξεων με πολύ γρήγορο ρυθμό και στόχο τις επικαλυπτόμενες επιστροφές φόρων κατά την πληρωμή μερισμάτων.
«Δεν είναι «φυγάς» και επομένως αυτά τα δημόσια βήματα είναι απολύτως περιττά», ανέφεραν οι δικηγόροι του Mora σε ηλεκτρονική δήλωση. Ο πρώην τραπεζίτης αρνείται την κατηγορία και «διατηρεί τα πλήρη δικαιώματά του ως πολίτης της Νέας Ζηλανδίας για να παραμείνει στη χώρα του».
Εισαγγελείς σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Γερμανίας εξετάζουν τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές και έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Κολωνία ηγείται της μεγαλύτερης έρευνας.
Ο Mora είναι μεταξύ των έξι ατόμων που κατηγορήθηκαν από εισαγγελείς της Φρανκφούρτης το 2017 για τις αμφιλεγόμενες φορολογικές συναλλαγές στη μονάδα HVB της UniCredit.
Αυτός και δύο συνάδελφοί του στο Λονδίνο οργάνωσαν τις συναλλαγές στη μονάδα της επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με τις κατηγορίες. Το κατηγορητήριο στοχεύει αυτούς τους τρεις και δύο Γερμανούς που εργάστηκαν επίσης στην HVB. Όλοι έχουν φύγει από την τράπεζα.
Ο Hanno Berger, ο οποίος ήταν κάποτε ο δικηγόρος φορολογικών υποθέσεων της Γερμανίας με τα περισσότερα κέρδη, έχει επίσης κατηγορηθεί για αυτήν την υπόθεση. Ο ίδιος αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα.
Ο Mora εργάστηκε για μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, όπως η Credit Suisse Group και η Merrill Lynch, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority-FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Έγινε μέλος της HVB το 2004, η οποία λίγο μετά έγινε θυγατρική της UniCredit με έδρα το Μιλάνο.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου