Από Λαμία σε Αθήνα, μια... ασυλία δρόμος
Οι συνεταιριστικές τράπεζες που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας, με τους συνεταιριστές να εισφέρουν ως ιδρυτικό κεφάλαιο τις αποταμιεύσεις τους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση στο επίσημο τραπεζικό σύστημα.
Πράγματι, αυτή ήταν η διακηρυγμένη φιλοδοξία τους. Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., ιδιαίτερα στην Ιταλία, οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν ήδη ένα εναλλακτικό κανάλι δανεισμού για τους αποκλεισμένους του επίσημου χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνδεόμενες συχνά με τη λεγόμενη «ηθική τραπεζική».
Δυστυχώς στη χώρα μας εξελίχθηκε κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν των συστημικών τραπεζών και ανέπτυξε όλες τις «αμαρτίες» τους, στις διαστάσεις που επέβαλλε η περιορισμένη από τον νόμο εμβέλειά τους.
Μπορεί τα προβληματικά δάνεια που διέθεσαν οι συνεταιριστικές τράπεζες την περίοδο της εκρηκτικής πιστωτικής επέκτασης, ιδιαίτερα την πρώτη δεκαετία του ευρώ, να είναι ασήμαντα μπροστά στα «θαλασσοδάνεια» δεκάδων δισεκατομμυρίων που μοίρασαν οι συστημικές τράπεζες, αλλά στον μικρόκοσμο των τοπικών κοινωνιών υπηρέτησαν το ίδιο νοσηρό μοντέλο πελατειακών εξυπηρετήσεων.
Δάνεια χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση και εγγύηση έγιναν πολυτελείς αγορές, πλούτος προς επίδειξη, περιουσίες που δεν δικαιολογούνται από την οικονομική δραστηριότητα των κατόχων τους.
Στον αντίποδα, χιλιάδες συνεταιριστές που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στο εναλλακτικό εγχείρημα και στην ευεργετική επίδρασή του στις τοπικές οικονομίες έχασαν περιουσίες, ακόμη και τα σπίτια τους, από τη σκανδαλώδη διαχείριση των συνεταιριστικών κεφαλαίων.
Η υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα μας και που σε λίγες μέρες οδηγεί στο εδώλιο των κατηγορουμένων για κακουργήματα πρώην στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας έχει βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της τράπεζας.
Οχι μόνο γιατί μέρος της ζημιάς των 100 εκατ. ευρώ που προκάλεσε επιβάρυνε όλους τους Ελληνες φορολογούμενους, αλλά -κυρίως- γιατί αποτελεί μικρογραφία της παθογένειας του τραπεζικού συστήματος, της νοσηρής διαπλοκής του με θυλάκους μιας παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και ενός εξίσου νοσηρού πολιτικού συστήματος. Μικρογραφία της κρίσης που βύθισε τη χώρα στην καταστροφική μνημονιακή περιπέτεια.
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που καθιστά αδιανόητη την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών που επιχειρεί να εδραιώσει η κυβέρνηση. Ελπίζουμε η δίκη στη Λαμία να αποτελέσει ακόμη ένα εμπόδιο σε αυτή την πολιτικά ανήθικη -και αντισυνταγματική- προσπάθεια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου