ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

 


Στον επανασχεδιασμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο για το 2021 προσανατολίζεται η κυβέρνηση βάζοντας από την αρχή στο τραπέζι όλα τα δεδομένα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ένα από τα μέτρα που θα επανεξετάσει το οικονομικό επιτελείο είναι η υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων φυσικών προσώπων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν πρόστιμα και για τις δύο πλευρές (ενοικιαστή και ιδιοκτήτη), ή διαφορετικά θα χάνουν τα κίνητρα που θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεούνται να πληρώνουν το ενοίκιο με ηλεκτρονικό τρόπο προκειμένου να αναγνωρίζεται η δαπάνη.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η πανδημία που βιώνουμε κατέδειξε ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βοήθησαν κυρίως εκείνους που εντάσσονται στην άσπρη οικονομία. Δηλαδή, για παράδειγμα, η επιστρεπτέα προκαταβολή βοήθησε όσους εκδίδουν αποδείξεις και εμφανίζουν κάποιο τζίρο. Είναι ενδεικτικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο χαμηλός τζίρος του 2019 ήταν αποτέλεσμα φοροδιαφυγής. Ο τζίρος του 2020 ο οποίος ήταν αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα το 2020 έναντι του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός των μέτρων στήριξης. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν αποζημίωση με βάση το συμβόλαιο μίσθωσης, το οποίο δεν είναι πάντα το πραγματικό. Δηλαδή έχασαν ένα τμήμα της αποζημίωσης που δικαιούνται μετά το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες, ουσιαστικά θα θεσπιστούν κίνητρα έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν εισπράττουν το ενοίκιο από τον μισθωτή θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος (στο ταμείο ή με e-banking) θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα, καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Και αυτό, καθώς η φορολογία για τα εισοδήματα από ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερή και σχεδόν τιμωρητική και ενδεχομένως αρκετοί να συνεχίσουν την ίδια πρακτική. Συγκεκριμένα εισοδήματα από ενοίκιο φορολογούνται:

1. 15% μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος 12.000 ευρώ.

35% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ.

45% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, εφόσον ο φορολογούμενος που έχει αποκτήσει εισοδήματα από ακίνητα δηλώσει συνολικό ποσό ετήσιου ατομικού εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ είτε μόνο από ακίνητα είτε κι από άλλες πηγές, το συνολικό αυτό εισόδημα υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι σκέψεις για την υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την εφορία μεγάλης φοροδιαφυγής σε αρκετές τουριστικές περιοχές.

Σήμερα μόνο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν το μίσθωμα ηλεκτρονικά. Ο νόμος προβλέπει ότι "Οι δαπάνες ενοικίων εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών δεν θα αναγνωρίζονται και ως εκ τούτου δεν θα εκπίπτουν".

Με αγωγή έξωσης η απαλλαγή φόρου για ανείσπρακτα ενοίκια

Τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον φόρο επί ανείσπρακτων ενοικίων έχουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα και οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος δεν εισέπραξαν μέρος αυτών ή το σύνολο των ενοικίων. Με αντίγραφο της αγωγής έξωσης μπορούν να μεταβαίνουν στις εφορίες (ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλεψη για ηλεκτρονική προσκόμιση των δικαιολογητικών) προκειμένου να τους απαλλάξει από τον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισκεφθούν τις εφορίες τους, με ραντεβού ή με ηλεκτρονικό τρόπο, για να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ενοίκια από τους ενοικιαστές τους, για να μην πληρώσουν τον φόρο επί των ανείσπρακτων ενοικίων θα πρέπει, πριν υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, να καταθέσουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία ακίνητα που αποκτώνται και δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων η εφορία δέχεται την αγωγή αποβολής του μισθωτή.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, ενώ τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν στον ειδικό κωδικό του Ε1, που αφορά τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται και στο έντυπο "Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας" Ε2 και θα μεταφέρονται στον κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου