Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την εκβιομηχάνιση της γεωργίας, ο άνθρωπος βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις δυνάμεις του για την εξασφάλιση της τροφής του. Με τηνεπανάσταση της έξυπνης γεωργίας η τεχνητή νοημοσύνη διεκδικεί τη θέση του στο χωράφι!
Με την εμφάνιση της γεωργίας πριν από 12.000 χρόνια, ο άνθρωπος εξελίχτηκε σταδιακά από συλλέκτη τροφής σε συλλέκτη δεδομένων σχετικά με τον καιρό και το έδαφος, προκειμένου να καλλιεργεί αποτελεσματικά τη γη και να εξασφαλίζει τα προς το ζην.
Στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αλλάζει χέρια και η διασύνδεση μηχανών, συσκευών, αισθητήρων και ανθρώπων οδηγεί τον τομέα της γεωργίας σε μία επανάσταση υψηλής τεχνολογίας: την επανάσταση της έξυπνης γεωργίας ή της γεωργίας ακριβείας.
ΠΟΣΟ ΕΞΥΠΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ;
Οι σημερινοί αγρότες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις: τη γήρανση του πληθυσμού τους αλλά και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν, την έλλειψη εργατικού δυναμικού χαμηλού κόστους, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. Η έξυπνη γεωργία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει στη ρίζα τους αυτές τις προκλήσεις εγκαινιάζοντας την εφαρμογή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην γεωργική παραγωγή.
Οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν ως προς τον αντίκτυπο της γεωργικής «επανάστασης». Ωστόσο, αυτό στο οποίο συγκλίνουν είναι ότι για να συνεχίσει η γεωργία να τροφοδοτεί την ανθρωπότητα, θα πρέπει να εμπνευστεί από τη βιομηχανία. Ευτυχώς, αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει!
ΤΟ RUBION & ΤΟ AGROBOT ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Ένα ρομπότ που περιηγείται στο χωράφι, ανιχνεύει τις πιο ώριμες φράουλες και τις συλλέγει χωρίς να τις καταστρέφει. Αυτό είναι το Rubion, το ρομπότ της βελγικής εταιρείας Octinion, το οποίο δημιουργήθηκε για να λύσει το θέμα της έλλειψης προσφερόμενης εργασίας στον τομέα, επιτρέποντας παράλληλα στους καλλιεργητές να αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αναπτύσσεται ήδη το αντίπαλο δέος, η ρομποτική λύση της αμερικανικής Agrobot, που «σκουπίζει» στο πέρασμά της ολόκληρες σειρές από φραουλοκαλλιέργειες. Είναι ενδεικτικό ότι με 24 ρομποτικούς βραχίονες σε ένα πέρασμα κάνει τη δουλειά που θα έκαναν 12 άνθρωποι ταυτόχρονα. Και βέβαια τα ρομπότ δεν κουράζονται, ούτε κάνουν σφάλματα.
ΤΟ TERRASENTIA «ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ» ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ένα μικροκαμωμένο ρομπότ, μόνο του ή με παρέα, ξεχύνεται στα χωράφια, συλλέγει και προσφέρει δεδομένα για τη σοδειά σε πραγματικό χρόνο. Το TerraSentia, αποτελεί μία απλούστερη έκδοση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η NASA στο Mars Rover, και βοηθάει τους καλλιεργητές να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει με τη σοδειά τους χωρίς να είναι παρόντες.
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΥ
Η Έξυπνη Γεωργία αξιοποιεί και έξυπνους αισθητήρες, οι οποίοι σε διασύνδεση με δορυφόρους, συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα που βοηθούν τους γεωργούς να παρακολουθούν και να βελτιστοποιούν τις καλλιέργειές τους, σύμφωνα με τους διαρκώς μεταβαλλόμενους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής Νάουσας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλυβίων Πέλλας, για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος SmartPeach, χρησιμοποιούν αισθητήρες της εταιρείας NEUROPUBLIC στην καλλιέργεια ροδάκινου. Επιδιώκουν την παραγωγή προϊόντων καλύτερης ποιότητας, με μικρότερο κόστος και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το σύστημα έξυπνης γεωργίας gaiasense χρησιμοποιείται επίσης από τους βαμβακοκαλλιεργητές της Ροδόπης, επιτυγχάνοντας εξορθολογισμό της χρήσης λιπασμάτων, του αρδευτικού νερού και των φυτοφαρμάκων.
Ο DIAS ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πλέον, τα drones έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στις ελληνικές καλλιέργειες, αφού χρησιμοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ». Στόχος τους είναι η χαρτογράφηση των καλλιεργειών κρόκου Κοζάνης, η παρακολούθηση της ανάπτυξής τους αλλά και η πρόβλεψη καλλιεργητικών κινδύνων.
Η Έξυπνη Γεωργία έχει χιλιάδες ακόμη εφαρμογές οι οποίες όμως βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και ανά την υφήλιο. Ωστόσο, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η πίεση στα συστήματα παραγωγής τροφίμων εντείνεται. Η έξυπνη ανάπτυξη της γεωργίας αποτελεί βασικό παράγοντα για την κάλυψη της ζήτησης αυτής.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου