Από τα τέλη του κάθε άλλο παρά μακρινού 2020 (31/12) μέχρι και σήμερα ο χρυσός έχει χάσει περίπου 6% της ονομαστικής του τιμής (σε δολάριο) και το bitcoin έχει γνωρίσει μία κατακόρυφη αύξηση της ονομαστικής του τιμής κατά 92% (!).
Το περιβόητο κρυπτονόμισμα είναι πλέον το 8ο περισσότερο εμπορεύσιμο asset διεθνώς με μία συνολική «κεφαλαιοποίηση» που ήδη ξεπερνάει το 1 τρισ. δολ.
Μπορεί το bitcoin σαν πραγματική αξία να είναι «ακριβότερο» από τον χρυσό; Η αλήθεια είναι ότι η «αξία» του bitcoin όπως αποτιμάται στην τιμή του, αντίθετα από τον χρυσό, δεν στηρίζεται σε κάτι ισοδύναμο, παρά μόνο στην τρέχουσα ανταλλαξιμότητά προσφορά/ζήτηση με βάση την τρέχουσα τιμή του.
Και αυτή όπως έχει αποδειχθεί, ιδιαίτερα μέσα στο 2021, επηρεάζεται ανοδικά πολύ περισσότερο από μία σκόπιμη δήλωση του Elon Musk, όπως αυτή με την οποία ανακοίνωσε την πρόθεση επένδυσής του στο bitcoin με ένα ποσό μεγαλύτερο από 1 δισ. δολ. και λιγότερο από οποιαδήποτε αλλαγή στο ίδιο το κρυπτονόμισμα ή την σχέση του με την πραγματική οικονομία. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να είναι επίσης αρνητική με μία ανάλογη αντίστροφη δήλωση του Elon Musk, όπως συνέβει τις τελευταίες ημέρες… Με άλλα λόγια πρόκειται για το τέλειο «εργαλείο» κερδοσκοπικής παρέμβασης, αρκεί να έχει ο επενδυτής τα «προσόντα» να επηρεάσει την αγορά.
Μια συγκριτική ματιά στα ακόλουθα δύο διαγράμματα, τόσο αυτό που αφορά την εξέλιξη των τιμών χρυσού με αυτή του bitcoin όσο και αυτή των μετοχών – χρυσού – bitcoin είναι ενδεικτική.
Γιατί όμως ο χρυσός «πέφτει» την ίδια στιγμή που το χωρίς «αντίκρυσμα» bitcoin εκτοξεύεται; Οι λόγοι είναι πολύ διαφορετικοί και συνδέονται με τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, αλλά και τις νομισματικές πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, πέρα από το γεγονός ότι η «τιμή» της ουγγιάς του χρυσού προσδιορίζεται και σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την πανίσχυρη αγορά των futures χρυσού.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η τιμή του χάρτινου χρυσού (Etf), αυτού που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές, αποκλίνει από την τιμή του σε φυσική μορφή: Τόσο περισσότερο (αυξάνεται) όσο περισσότερο διολισθαίνει η τιμή του («χάρτινου» χρυσού).
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον ανισορροπίας πραγματικών αξιών και αντίστροφης ισορροπίας «τιμών» μεταξύ χρυσού που παραμένει το βασικό αποθεματικό εγγύησης των συναλλαγματικών assets και κρυπτονομισμάτων, αρχίζει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο ο κανονιστικός ρόλος Κεντρικών Τραπεζών, αυτών που μέχρι στιγμής αποτελούν τον μοναδικό νόμιμο φορέα έκδοσης νομίσματος...
Μετά τις αρχικές παρεμβάσεις της νέας ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και τέως επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν με τις οποίες αποδόθηκαν ευθύνες ξεπλύματος χρήματος στα κρυπτονομίσματα και μάλιστα στην πλέον επικίνδυνη διαβάθμιση αυτής του εμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, ακολούθησαν ανάλογες προειδοποιητικές δηλώσεις και από την κα Λαγκάρντ, αλλά και τους άλλους Κεντρικούς Τραπέζιτες.
Οι προειδοποιήσεις «διαβάζονται» από τους αναλυτές ως προεόρτια παρεμβάσεων αυστηρού ελέγχου στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Και καθώς στο επίπεδο της έκδοσης λόγω της φύσης των κρυπτονομισμάτων ελάχιστα μπορούν να γίνουν, οι επεμβάσεις αναμένονται στο επίπεδο της κυκλοφορίας...
Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με όσους είναι εξοικοιωμένοι με την πρόοδο που γίνεται στα προγράμματα προετοιμασίας έκδοσης ηλεκτρονικών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες, θα είναι περίπου παράλληλη χρονικά.
Στο μεταξύ βέβαια τα ακραία κερδοσκοπικά σκαμπανεβάσματα στα κρυπτονομίσματα θα εξακολουθήσουν να αποτελούν «εργαλείο» παραγωγής πλασματικής υπεραξίας. Πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς η επανεμφάνιση των πληθωριστικών τάσεων θα αρχίσει να προετοιμάζει με την σειρά της τη βίαιη επιστροφή του αδιαμφισβήτητου πρωταγωνιστή στο πεδίο της «αξίας», του χρυσού.
Μέχρι την «στιγμή» εκείνη όμως οι διάφοροι Elon Musk του κόσμου τούτου θα έχουν τις ευκαιρίες τους με τα κρυπτονομίσματα...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου