Αλλαγές που επιφέρουν επιπλέον δραστηριότητες στα Δικαστήρια , προβλέπει η νεα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε χθες και αφορά , μεταξύ άλλων , και τη λειτουργία των ακροατηρίων για το διάστημα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Η νέα ΚΥΑ επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το dikastiko.gr πως ο προσανατολισμός ήταν να υπάρξουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες άσκησης νομικών δραστηριοτήτων στα δικαστήρια, οι οποίες είναι και αιτήματα των δικηγόρων.
Με αυτές από 18/1:
-Στα ποινικά δικαστήρια τρέχουν (δηλαδή δεν αναστέλλονται) όλες οι προθεσμίες για προσφυγές κατά βουλευμάτων όπου υπάρχει προσωρινά κρατούμενος ή η παραγραφή του αδικήματος είναι έως τις 31/12/22023. Δεν αναστέλλονται επίσης οι προθεσμίες προσφυγών κατά των ενταλμάτων και κατά διατάξεων επιβολής προσωρινής κράτησης ή περιοριστικών όρων.
-Στα πολιτικά δικαστήρια εκδικάζονται κανονικά οι δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας δευτέρου βαθμού, οι δίκες που αφορούν ειδικούς νόμους οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας και οι δίκες του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α’ 214), οι οποίες γίνονται με αυτοπρόσωπη παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, χωρίς την εξέταση μαρτύρων και με τη δυνατότητα προσκόμισης ενόρκων βεβαιώσεων.
-Κατ’ εξαίρεση στις δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας που έχουν ως αντικείμενο τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση (801 επ. ΚΠολΔ), την κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας (803 παρ. 3 ΚΠολΔ) και στις δίκες των άρθρων 68 επ. του ν. 4307/2014 (Α’ 246) δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο.
•-Κατ’ εξαίρεση, αποκλειστικά και μόνο στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ, ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατά άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ, δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο.
Σε αυτές περιπτώσεις δεν απαιτείται την προηγούμενη της δικασίμου έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων.
Τι άλλαξε η προηγούμενη ΚΥΑ
Η προηγούμενη απόφαση που ισχύει από 11 Ιανουαρίου είχε επιφέρει ένα μερικό – επιπλέον – άνοιγμα των δικαστηρίων της χώρας κάνοντας αποδεκτό κομμάτι των αιτημάτων των δικηγόρων.
Συγκεκριμένα είχε επιφέρει:
-Εκδικάζονται υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο καθώς και όλες οι δίκες υπερχρεωμένων α΄ και β΄ βαθμού.
-Εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα στο ακροατήριο. Στις υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων απαιτείται δήλωση του ή των διαδίκων όπου υφίσταται αντιδικία, που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) την προτεραία της δικασίμου στη γραμματεία του δικαστηρίου, ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες.
-Εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα. Δηλαδή θα εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (από 31/12/2022 που ισχύει τώρα).
-Εκδικάζονται όσες ποινικές υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να δικασθούν μετά από αναίρεσή τους από τον Άρειο Πάγο.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΑ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου