ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ: ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΣΠΙΤΩΣΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html





Ασφυκτικές πιέσεις για τα πάντα όλα της τραπεζικής ατζέντας - Χιλιάδες πλειστηριασμοί προγραμματισμένοι


Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποιούν σήμερα 25/1 κρίσιμη συνάντηση οι τράπεζες και στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης διμερώς βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια.
Η μείωση των κόκκινων δανείων, ο Ηρακλής αποτελούν το κρισιμότερο ίσως ζήτημα που θα συζητήσουν διμερώς οι δύο πλευρές.

Στα κατεπείγοντα θέματα οι τράπεζες θέτουν τη μη διενέργεια πλειστηριασμών ενώ σκοπεύουν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν ελευθερωθούν οι κατασχέσεις είναι πιθανή η μη διενέργεια πλειστηριασμών μέσα στο 2021 με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να προκαλέσει για τις ανακτήσεις δανείων και τους ισολογισμούς τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Oι διμερείς ρυθμίσεις είναι ικανοποιητικές (σε 18 μήνες ως το Δεκέμβριο του 2020 15 δις. ευρώ επιχειρηματικά και δάνεια ιδιωτών) αφορούν όμως μόνον καταγγελμένα δάνεια.

Το 2020 οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν ήταν ελάχιστοι στο πλαίσιο της απαγόρευσης από 13 Μαρτίου έως 31 Αυγούστου . Στο διάστημα από 1.9.2020 έως 6.11.2020 πραγματοποιήθηκαν 5.425 πλειστηριασμοί ενώ ο μέσος όρος το προηγούμενο διάστημα ήταν περίπου 18.000 . Από αυτούς ολοκληρώθηκαν μόλις 2245.

Πιο συγκεκριμένα 13.598 ηλεκτρονικές δημοπρασίες είχαν προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο του 2020, εκ των οποίων 8.173 έχουν έχει ανασταλεί -ακυρωθεί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 5.425 ηλεκτρονικές δημοπρασίες, με επιτυχή έκβαση σε 2.245 περιπτώσεις. Τρίτοι αγοραστές (σ.σ. όχι τράπεζες) απέκτησαν 491 περιουσιακά στοιχεία.
Η πρόσφατη ΚΥΑ στις 18 Ιανουαρίου αφήνει ανέπαφους όλους τους περιορισμούς για τις πράξεις εκτέλεσης και επιτρέπει μόνον τις πράξεις ειδικής διαχείρισης.

Το ενδεχόμενο να μην γίνουν πλειστηριασμοί μέσα στο 2021 είναι ορατό.




Βελτιώσεις σε ότι αφορά τον Ηρακλή.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει πως τρέχει το πρόγραμμα και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με DGCOM. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 18 μηνών, δηλαδή θα ξεκινήσει Ιούνιο 21 και θα ολοκληρωθεί στις 31/12.

Οι τράπεζες ωστόσο ζητούν βελτιώσεις στο δίκαιο των τιτλοποιήσεων.

Οι βελτιώσεις αυτές αφορούν σε:
  • Θέματα real estate ώστε τα ακίνητα τα οποία διακρατούνται στο SPV να χρηματοδοτούνται και να απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
  • Περιορισμό των κυρώσεων σε βάρος των εταιρειών διαχείρισης από τη μη επίτευξη των στόχων με περίοδο χάριτος 36 μηνών και τη δημιουργία buffer στα fund για την κάλυψη αποκλίσεων των τιτλοποιημένων. Ο λόγος ενός τέτοιου αιτήματος σχετίζεται με την καθυστέρηση των ανακτήσεων.
  • Περιορισμό της υποχρέωσης των μηνιαίων αναφορών.

Μορατόρια και μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων

Τα μορατόρια με τρίμηνες και εννιάμηνες αναστολές ανέρχονται σε 28 δις. ευρώ και αφορούν 398.234 πελάτες. Οι τράπεζες θα δώσουν στους πελάτες τους για βραχύ χρονικό διάστημα τη δυνατότητα βοήθειας ώστε τα δάνειά τους να επανέλθουν σε κανονική κατάσταση μέσα και από προϊόντα step up.

Υπενθυμίζεται ότι σε ένα adverse σενάριο της οικονομίας τα NPLs στην Ευρωζώνη ενδέχεται και να τριπλασιαστούν.

Οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες του SSM για την ταξινόμηση του χαρτοφυλακίου και συνδιάζουν το πρόγραμμα Γέφυρα με δικά τους προϊόντα.

Πτωχευτικός κώδικας

Οι τράπεζες εκφράζουν μάλλον αβεβαιότητα για το κατά πόσον η πλατφόρμα εξωδικαστικού θα είναι πλήρως λειτουργική στον χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί.

Ως γνωστόν οι θεσμοί επιθυμούν την απόλυτη τήρηση των ημερομηνιών.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αρχίσει να ισχύει για μεν τις επιχειρήσεις την 1η Μαρτίου 2021, για δε τα φυσικά πρόσωπα την 1η Ιουνίου 2021. Οι τράπεζες είχαν ζητήσει από τους θεσμούς η έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού κώδικα να μετατεθεί ενιαία για την 1η Ιουνίου το νωρίτερο, όχι τόσο για να είναι μέχρι τότε έτοιμη η σημαντική σε αριθμό και έκταση δευτερογενής νομοθεσία αλλά κυρίως για να είναι πλήρως λειτουργική η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τελικώς το έργο ανατέθηκε στην PWC ένα έργο υψηλού κόστους που καλύπτεται από τις τράπεζες και τους servicers. Mολονότι προχωρούν οι εργασίες και τηρούνται οι προθεσμίες δεν εκφράζεται βεβαιότητα από τις τράπεζες για την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας.

Πρόγραμμα Γέφυρα- Το 87% των ενταγμένων είναι ενήμεροι οφειλέτες

Εως τώρα 100.000 δανειολήπτες έχουν κριθεί επιλέξιμοι στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ Ι, για ποσά δανείων ύψους 25 δις. Το Δημόσιο καταβάλλει κανονικά την επιδότηση. Εκκρεμεί η αξιολόγηση περίπου 32.000 αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ Ι, δηλαδή περίπου το 25%, για να κριθεί εάν έχουν πληγεί από την πανδημία. Το 87% των δανείων που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αφορά ενήμερα δάνεια.

Οι τράπεζες βλέπουν θετικά το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.

Ας σημειωθεί ότι το θέμα του προγράμματος Γέφυρα ΙΙ για το οποίο οι τράπεζες έχουν διενεργήσει μελέτη μέσω PWC θα αποτελέσει αντικείμενο μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης την αύριο Τρίτη οπότε και θα κριθεί αν και κατά πόσον προχωράει.

Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ενώ αναμένεται να μπει ένα σημαντικό πλήθος προϋποθέσεων.
Δεν εκτιμάται πως θα αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη

Ο ρυθμός επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη είναι κανονικός. Από τον πρώτο κύκλο των 12900 αιτήσεων δεν έχει προσδιοριστεί το 25%, ωστόσο αναμένεται η κάλυψή του από την παράταση ως τις 31.01.21

Πρόοδος αποπληρωμής παλαιών εγγυήσεων

Το θέμα της αποπληρωμής των εγγυήσεων των παλιών εγγυημένων δανείων (σεισμόπληκτοι, παλιά επιχειρηματικά δάνεια ΕΤΕΑΝ κλπ) σκοπεύουν να θέσουν οι τράπεζες στους θεσμούς.

Σημειώνεται πως οι εκκαθαρίσεις θα προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό καθώς από 1 Φεβρουαρίου ενώ όπως έχει διαβεβαιώσει η κυβέρνηση θα υπάρχει πλήρης διασύνδεση με την εφορία και η εκκαθάριση θα μπορεί να γίνεται σε 48 ώρες.

Η αρμόδια διεύθυνση λειτουργεί, πλέον, με ενισχυμένο προσωπικό και από το Μάρτιο οι πληρωμές αναμένεται να είναι τετραπλάσιες και να καλύπτουν το πλάνο αποπληρωμής. Έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 160 χιλ. αιτήματα.

Το θέμα των εγγυήσεων είναι επίσης μεγάλο ζήτημα για τα κεφάλαια των τραπεζών.

Προοπτικές και περιορισμοί παροχής πιστώσεων το 2021 κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις- Έκταση της εξάρτησης από κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων από τις 4 συστημικές τράπεζες ανήλθε στο τέλος του έτους σε πάνω από 20 δις. ευρώ. Από αυτά τα 943.179 ήταν από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, και 2.655.719 το εγγυοδοτικό (κατά βάση η πρώτη φάση, αλλά και μέρος της β φάσης). Από τη β φάση έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή και εκταμιευθεί το 82% για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις και το 62% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι δημόσιοι πόροι αν και περιορισμένοι εκτιμάται πως θα υπάρξουν και για το 2021 σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της ΕΑΤ και το Υπουργείου. Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει ένα ποσό από την ΕΑΤ 450 εκ. που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κατ’ ανώτατο όριο 200 χιλ. ευρώ και μέχρι 50 χιλ. ευρώ δάνειο ανά επιχείρηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου