Ο οικονομικός Αρμαγεδδών έφτασε στην εστίαση καθώς όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και επικεφαλής ταυτόχρονα και της ΓΣΕΒΕΕ, μαγαζιά σε Κολωνάκι και Θεσσαλονίκη έβαλαν οριστικό λουκέτο λόγω του lockdown που επέβαλε η κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα περί τα 40 εστιατόρια, καφέ και μπαρ στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, δεν θα ανοίξουν ποτέ.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ και στα οποία ήδη έχουν μπει τα πρώτα ενοικιαστήρια (πάνω από δέκα), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εξώσεις. Περί τις 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ «λουκέτα» έχουν εμφανισθεί και στην παλιά πόλη της Ρόδου.
Οριστικό «λουκέτο» έχουν βάλει εστιατόρια και στα προάστια της Αθήνας (Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Νέο Ψυχικό), παρά το γεγονός ότι αρχικά επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν στην υπηρεσία του delivery (διανομή έτοιμου φαγητού).
«Τα καταστήματα ειδικά στην οδό Σκουφά λειτουργούν κατά βάση τους χειμερινούς μήνες. Το γεγονός ότι έμειναν κλειστά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια από τον Νοέμβριο κι έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Βεβαίως, η οδός Σκουφά βρισκόταν σε σχετική πτώση προ κορωνοϊού, αλλά η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση», επισήμανε γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου.
Ο κλάδος της εστίασης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο κόκκινο με το 50% των μαγαζιών να κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των απαγορεύσεων κάτι που σημαίνει πως 500.000 άνθρωποι θα βρεθούν στον δρόμο.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να μην ανοίγει την εστίαση, η οποία πάει για τέλος Μαρ΄τιου, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να ισχυρίζεται μάλιστα πως οι επιχειρηματίες της εστίασης «δεν βιάζονται ν' ανοίξουν».
Σε άλλη τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν μεταξύ άλλων επιπλέον στήριξη, πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής, «κούρεμα» των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου εάν η επιχείρηση είναι εντελώς κλειστή και συνέχιση της καταβολής μειωμένου ενοικίου για κάποιο διάστημα μετά την επαναλειτουργία της εστίασης.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου