Τι μεταδίδει το bankingnews.gr:
Στις επόμενες 4-5 ημέρες ο νόμος που θα αλλάζει το προφίλ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα επιδοθεί στην ΕΚΤ η οποία θα χρειαστεί 3-4 εβδομάδες για να γνωμοδοτήσει.
Με βάση τον σχεδιασμό έως τι πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου 2021 θα έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης ο νόμος που θα διέπει τον Ηρακλή ΙΙ θα είναι έτοιμος μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Μαρτίου 2021, θα καλύπτει 30-32 δισεκ. προβληματικά δάνεια και το κράτος θα παρέχει εγγυήσεις 11-12 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά με τον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ το ελληνικό δημόσιο θα έχει παράσχει 22-23 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει
- Το 61,34% της Πειραιώς τρέχουσας αξίας 463 εκατ ευρώ
- Το 40,3% της Εθνικής τράπεζας τρέχουσας αξίας 726 εκατ ευρώ
- Το 10,9% της Alpha bank τρέχουσας αξίας 130 εκατ ευρώ
- Το 1,4% της Eurobank τρέχουσας αξίας 29 εκατ ευρώ
Η συνολική αποτίμηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 1,35 δισεκ. ευρώ ενώ συνολικά επενδύθηκαν περίπου 44 δισεκ. ευρώ ή συνολική λογιστική ζημία 97% επί της συνολικής επένδυσης.
Τι βασικές αλλαγές τις έχει παρουσιάσει κατ΄ αποκλειστικότητα το bankingnews πολύ έγκαιρα, ωστόσο ο νέος νόμος εστιάζει στα εξής
Αλλάζει επενδυτικό προφίλ το ΤΧΣ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις 3 μεγάλες ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το ΤΧΣ είχε στόχο να συμβάλλει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δηλαδή στην σταθερότητα των τραπεζών.
Ως ειδικό νομικό πρόσωπο θα πρέπει να κρατήσει μέρος αυτού του ρόλου αλλά θα πρέπει να εξελιχθεί το προφίλ του.
Θα πρέπει το ΤΧΣ να μετατραπεί περισσότερο σε κοινό μέτοχο.
Κοινός μέτοχος σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργεί πλέον περισσότερο για την αποκομιδή κέρδους αλλά χωρίς να συγκρούεται με άλλους μετόχους και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης το ΤΧΣ θα επιλέγει το πότε θα συμμετέχει πλήρως ή μερικώς στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και θα συνεχίσει να διατηρεί ένα ρόλο εγγυητή κάλυψης των αυξήσεων κεφαλαίου.
Αποσυνδέεται η Τράπεζα της Ελλάδος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Άπαξ και αλλάζει το προφίλ του ΤΧΣ, είναι εύλογο να αλλάξει και η διοικητική του δομή, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να συνδέεται π.χ. με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΤΧΣ δεν είναι επόπτης των τραπεζών, είναι Ταμείο σε ρόλο μετόχου που τώρα θα αλλάξει προφίλ και θα εξελιχθεί σε κοινό μέτοχο.
Προφανώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σχέση η Τράπεζα της Ελλάδος με το ΤΧΣ.
Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, η ΤτΕ χρησιμοποίησε τον ρόλο της και στο ΤΧΣ για να απορρίψει ή εγκρίνει τραπεζικά στελέχη.
Τι θα περιλαμβάνει η ρήτρα νομικής ευθύνης
Το κράτος κατανοεί ότι η μετατροπή του ΤΧΣ από Ταμείο που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σε κοινό μέτοχο που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ενέχει ρίσκα για την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πολλά τα ζητήματα
Θα συμμετέχει το ΤΧΣ μερικώς, ολικώς ή κατά το δοκούν στις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και ποιοι παράγοντες θα το καθορίζουν;
Θα μπορεί να αποεπενδύει μέσω placement το ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και με ποιους όρους;
Εάν το ΤΧΣ συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου ή πουλήσει μετοχές, οι μεγάλες αποκλίσεις από τις παρελθούσες τιμές δεν θα πρέπει να συνιστούν ποινικό αδίκημα.
Τι θα περιλαμβάνει ο νόμος για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών;
Ο νέος νόμος που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ρήτρα.
Πως θα στελεχώνονται τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών;
Η κυρίαρχη άποψη ήταν να στελεχώνονται κατά βάση από τραπεζικά στελέχη του εξωτερικού.
Το καθεστώς αυτό αλλάζει, ώστε περισσότεροι έλληνες να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια.
Επίσης το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος θα συμμετέχει ενεργά στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών χωρίς όμως να λειτουργεί εις βάρος των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Αποσύρεται η ρήτρα του veto
Ως γνωστό στο υφιστάμενο καθεστώς που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών μπορεί να ασκήσει veto σε αποφάσεις της διοίκησης.
Πλέον ως κοινός μέτοχος το ΤΧΣ δεν θα έχει δικαίωμα veto, το ΤΧΣ θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχουν οι κοινοί μέτοχοι και όχι ειδικές ρήτρες όπως το veto.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου