Τι αποκαλύπτει το documentonews.gr :
Σε δίκη παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης (πρώην αντιπρόεδρος της Πειραιώς) και ακόμη 18 πρόσωπα αναφορικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω εταιρειών που ανήκαν στον πρώην ισχυρό άνδρα της Πειραιώς και μέλη της οικογένειάς του, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Τράπεζα με περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ.
Η παραπομπή τους με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι στην Κυβέρνηση της ΝΔ , που στην προσπάθεια της να απαλλάξει από τις ποινικές τους ευθύνες φίλους μεγαλοτραπεζίτες αλλά και κομματικά στελέχη ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ για θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων, νομοθέτησε την αμνήστευση τους. Καθώς έφερε τον νόμο 4367/2019 σύμφωνα με τον οποίο για να διωχτούν ποινικά για απιστία οι τραπεζίτες θα πρέπει πρώτα η Τράπεζα να καταθέσει έγκληση εντός τεσσάρων μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση η Τράπεζα Πειραιώς δεν κατέθεσε την έγκληση, ωστόσο οι δικαστές προχώρησαν κανονικά, καθώς όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα για Σάλλα ,Πανταλάκη και λοιπούς "με το υπ αριθμόν 3683 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ο νόμος 4367/2019 κρίθηκε αντισυνταγματικός".
Πιο αναλυτικά με το υπ’ αριθμόν 147/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας το οποίο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Αγγελικής Κουρινιώτη παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 20 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ο πρώην αρχιτραπεζίτης και τιμονιέρης της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής Θεόδωρος Πανταλάκης, καθώς επίσης και ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Τράπεζας για τα κακουργήματα (αποδίδονται κατά περίσταση) της απιστίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση της άμεσης συνέργειας σε απιστίας αλλά και της απλής συνέργειας σε απιστία κατ εξακολούθηση.
Οι αγοραπωλησίες ακινήτων που ζημίωσαν την Τράπεζα
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο Μιχάλης Σάλλας , επι παντοκρατορίας του στην τράπεζα Πειραιώς , την χρησιμοποίησε για να κάνει ένα ασύλληπτο "παιχνίδι" με αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειας τους, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με περισσότερα από έξι εκατομμύρια ευρώ.
Στο απίστευτο "αλισβερίσι" εμπλέκονται - κατά το βούλευμα- και τότε στενοί συνεργάτες του στην Πειραιώς, όπως ήταν ο Θ.Πανταλάκης,αλλά και παρένθετα πρόσωπα που εμφανίζονταν να αγοράζουν το 2006 "κοψοχρονιά" τα επίμαχα ακίνητα (καταστήματα) από τις εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σάλλα , με δάνεια που τους είχε χορηγήσει γι αυτόν τον σκοπό η Τράπεζα, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τα πουλάνε στην ίδια την Τράπεζα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους αξία.
Τα επίμαχα δάνεια εξοφλούνταν δηλαδή πάλι με χρήματα της ...Πειραιώς , και συγκεκριμένα με μέρος των χρημάτων που έπαιρνε ο παρένθετος από την πώληση του ακινήτου στην ίδια την Πειραιώς...
Όπως επισημαίνεται στο βούλευμα και με βάσει της εκθέσεις έξι πραγματογνωμόνων, «μεθοδεύτηκε η μεταβίβαση των ακινήτων στα παρένθετα φυσικά πρόσωπα και ακολούθως στην τράπεζα, με τίμημα που υπερέβαινε κατά πολύ την πραγματική αξία των ακινήτων».
Μάλιστα αυτό γινόταν «προκειμένου να επιτευχθεί η εξόφληση και του αλήκτου κεφαλαίου των δανείων που είχαν λάβει οι πωλήτριες εταιρείες συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα και της οικογένειάς του, από την Πειραιώς για την αγορά των ιδίων αυτών ακινήτων το έτος 2003, αφετέρου να απομείνει το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος και να διατεθεί περαιτέρω». Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Τράπεζα να ζημιωθεί κατά εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαιη και συγκεκριμένη η ζημία
«…Η ζημία που προκλήθηκε στην Τράπεζα είναι βέβαιη και συγκεκριμένη συνιστάμενη στη διαφορά της εμπορικής - πραγματικής αξίας των ακινήτων κατά το χρόνο κτήσης τους και στο υπερβάλλον τίμημα που κατεβλήθη…»
Εντυπωσιακά είναι και όσα αναφέρονται στο βούλευμα για το θέμα της ζημίας της Τράπεζας. Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται «ουδέποτε υπήρξε στη δικογραφία έγγραφο από την τράπεζα νομίμως εκπροσωπούμενη από το Διοικητικό της Συμβούλιο που να αναφέρεται ότι δεν έχει επέλθει ζημία από τις ενέργειες των κατηγορουμένων, τα έγγραφα δε της δικογραφίας που κάνουν λόγο για έλλειψη ζημίας και επικαλούνται οι κατηγορούμενοι, έχουν εκδοθεί από μεμονωμένα όργανα αναρμόδια να προβούν σε δήλωση, δεσμευτική για το νομικό πρόσωπο και αξιολογούνται στο πλαίσιο της προβολής των εκάστοτε ισχυρισμών τους».
Επίσης όπως επισημαίνεται σε όλες τις εκθέσεις των διορισθέντων πραγματογνωμόνων, οι αξίες έχουν προσδιορισθεί κατά πολύ μικρότερες από το τίμημα που κατέβαλε η τράπεζα, αν και έχει ληφθεί υπόψη και το επενδυτικό ενδιαφέρον της τράπεζας.
Πανταλάκης καρφώνει Σάλλα
Εντυπωσιακά είναι και τα όσα αναφέρει το υπ αριθμόν 147/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τον το Θεόδωρο Πανταλάκη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Θεόδωρος Πανταλάκης ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι τα ακίνητα προέρχονταν από εταιρείες συμφερόντων Σάλλα, κατηγορώντας τον ουσιαστικά «ότι δεν τήρησε την υποχρέωση ενημέρωσης του Ν. 2190/1920 και δεν αποκάλυψε έγκαιρα και με επάρκεια τα ίδια συμφέροντά του από τις επικείμενες συναλλαγές της τράπεζας». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται «.. ο ισχυρισμός περί άγνοιας δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να γίνει δεκτός, ενόψει του ότι οι ανωτέρω πωλήτριες εταιρείες ήταν από το 2003 γνωστές στην Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον ήδη από το έτος 2003 είχαν δανειοδοτηθεί για την αγορά των ιδίων ακινήτων…».
Οι επίμαχες αγοραπωλησίες
Οι επίμαχες αγοραπωλησίες έχουν ως εξής:
Η αγορά ακινήτου (καταστήματος), επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως 26 Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Σταυρούπολη Θεσ/νίκης, από την εταιρία «ΩΚΥΘΟΗ Α.Ε.», ακινήτου (καταστήματος), επί της Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη 142 & Δημητρακοπούλου, στον Κορυδαλλό, από την εταιρία «ΑΛΚΜΑΩΝ Α.Ε.», ακινήτου (καταστήματος) , επί των οδών Πατησίων 70 & Κότσικα (πρώην Ρηνείας), στην Αθήνα, από την εταιρία «ΕΡΕΧΘΕΑΣ Α.Ε. », ακινήτου (καταστήματος) ,επί των οδών Μιχαλακοπούλου 157 και Έβρου 106, στην Αθήνα, από την εταιρία «MGS REAL ESTATE Α.Ε. », ακινήτου (καταστήματος) , επί των οδών Ιπποκράτους 80 &Μεθώνης 4, στην Αθήνα, από την εταιρία «ΑΓΑΛΛΩΝ Α.Ε.». Υπενθυμίζεται ότι τις διώξεις κατά των Μιχάλη Σάλλα, Θεόδωρου Πανταλάκη και των άλλων εμπλεκόμενων προσώπων είχε παραγγείλει ο τότε οικονομικός εισαγγελέας ,Παναγιώτης Αθανασίου και την είχε αποκαλύψει το documentonews.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου