ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ 127 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ !!!

 



Του Κωνσταντινού Χαροκόπου


Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2020 μας αποχαιρέτησε με μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές καταρρεύσεις που έχουν βιώσει οι επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Και αυτή η κατάρρευση πέρασε στα «ψιλά» των οικονομικών ειδήσεων και από ό,τι φαίνεται ουδόλως φόβισε, τρόμαξε ή επηρέασε την γενικότερη συμπεριφορά των επενδυτών. Αντίθετα μάλιστα προς τα προσδοκόμενα, το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο ξεπέρασε το αρχικό σοκ, αλλά καταγράφει νέες ιστορικά υψηλές τιμές.

Η κατάρρευση του Ripple (XRP) ήταν της τάξεως του -93%, οδηγώντας την συνολική αποτίμηση από τα $137 δισ., κάτω από τα $10 δισ. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της εξαΰλωσης των κεφαλαίων, που είχαν επενδυθεί στο Ripple, θα το συγκρίνουμε με άλλες σύγχρονες χρηματιστηριακές καταστροφές.

-Το σκάνδαλο του Madoff με το σύστημα Ponzi το 2008, προκάλεσε απώλειες της τάξεως των $68 δισ.

-Στην χρηματιστηριακή κατάρρευση της Enron το 2001, χάθηκαν περίπου $74 δισ.

-Στην χρηματιστηριακή κατάρρευση της Worldcom το 2002, χάθηκαν πάνω από $103 δισ.

-Η πτώχευση της Washington Mutual (WaMu) το 2008, οδήγησε στην απώλεια κεφαλαίων ύψους $328 δισ.

-Και η χρηματιστηριακή κατάρρευση της Lehman Brothers, που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, οδηγώντας τον πλανήτη στην μεγαλύτερη σύγχρονη χρηματοπιστωτική κρίση, εξαΰλωσε κεφάλαια ύψους $691 δισ.

Τι συμπέρασμα βγάζουμε; Ότι η κατάρρευση του Ripple (XRP), ήταν η τρίτη μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών, αφού μιλάμε για $127 δισ.

Και σε ποιο άλλο συμπέρασμα καταλήγουμε; Ότι ενώ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων καταρρεύσεων, οι αγορές σε όλον τον πλανήτη είχαν τουλάχιστον ταρακουνηθεί, στην προκειμένη περίπτωση ίσχυσε η κλασσική αγγλοσαξονική «business as usual», δηλαδή η καθημερινότητα συνέχισε το δρόμο της με τον συνηθισμένο τρόπο της.

Έτσι, παρά την επέμβαση της SEC (Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς), την αποβολή του XRP, από μεγάλες πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων όπως είναι η Crypto.com, η Coinbase, η Bittrex, η Bitstamp, η OSL, η Beaxy, η CrossTower και η OKCoin και τη σειρά νομικών εμπλοκών της Ripple με εταιρείες που χρησιμοποιούσαν το XRP ως «νόμισμα» εμπορικών συναλλαγών, όπως είναι η Wirex και η Ziglu, οι αγορές δεν αντέδρασαν αρνητικά και μάλιστα η αγορά κρυπτονομισμάτων συνέχισε τον φρενήρη ανοδικό δρόμο του.

Για να μην αντιδρούν οι αγορές σε ένα τέτοιο σημαντικό από άποψη μεγέθους συμβάν, δυο τινά πιθανόν να συμβαίνουν.

Το πρώτο είναι, ότι οι κυρίαρχες παραδοσιακές αγορές αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν, έξω από τον δικό τους κόσμο. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα κρυποτονομίσματα, δεν έχουν εισβάλει για τα καλά στην χρηματιστηριακή πραγματικότητα, διότι η έκθεση των θεσμικών επενδυτών στα crypto, εστιάζεται μόνο στο bitcoin και αυτό εμμέσως δια της αγοράς μετοχών του Grayscale Bitcoin Trust. Οι «επενδυτές» των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν άλλωστε μια εντελώς διαφορετική κοινότητα ανθρώπων, από αυτούς των «συμβατικών» αγορών.

Το δεύτερο είναι, οι αγορές να βρίσκονται σε ένα τέτοιο επίπεδο παροξυσμού που να μην επιθυμούν να χαλάσουν την εορταστική ατμόσφαιρα, εστιάζοντας την προσοχή τους, σε μια μεγάλη καταστροφή που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια τους.

Ανεξάρτητα της ερμηνείας που μπορεί να δοθεί, η ουσία παραμένει. Από την κατάρρευση του Ripple, χάθηκε το πρωτοφανές ποσό των $127 δισ., σε μια αγορά που στερείται ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου. Σε μια αγορά που κινείται στο σκοτάδι, μακριά από τα φώτα της διαφάνειας και της πληροφόρησης.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου