Οσο κι αν ακούγεται ως ιερόσυλη κοινοτοπία, απηχεί την ψυχολογία που επικρατεί στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, και όχι μόνο: «Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από την οικονομία. Το φάντασμα της χρεοκοπίας». Και... αυτό το φάντασμα ενσαρκώθηκε απειλητικά, δυστυχώς, στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, με τις ιδιόμορφες συνθήκες του click away.
Ο απολογισμός του τζίρου των γιορτών είναι συντριπτικός και κανείς δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει στις επόμενες δύο μέρες. Πάνω από 70% είναι η μείωση των εσόδων σε σχέση με πέρσι, και αν υπολογίσει κανείς ότι τον ισχνό τζίρο που απομένει τον απορροφούν κατά 80% οι μεγάλες αλυσίδες, για τους μικρούς η μείωση φτάνει και το 90%.
Αν στο λιανεμπόριο η κατάσταση είναι ζοφερή, πώς να χρωματιστεί η θέση των μικρομεσαίων της εστίασης ή του τουρισμού που έχουν ήδη πίσω τους τουλάχιστον πέντε μήνες πλήρους αναστολής και θα μετρήσουν αρκετούς ακόμη και μέσα στο 2021;
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και από το σχεδόν άδειο ταμείο των μικρομεσαίων περνούν στους ισολογισμούς τους, όπου οι ζημιές μεταφράζονται αυτόματα σε διόγκωση χρεών προς το Δημόσιο και τους προμηθευτές τους.
Ο φόβος, λοιπόν, που εκφράζουν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και σχεδόν οι μισές της εστίασης και άλλων κλάδων ότι το 2021 μπορεί να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο δεν είναι υπερβολή. Είναι μια ζοφερή, αλλά δυστυχώς ρεαλιστική προοπτική.
Οι επιχειρηματικές χρεοκοπίες μετά την πανδημία είναι ένας κίνδυνος παγκόσμιος. Τον επισημαίνουν εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και άλλοι θεσμοί, που δεν χαρακτηρίζονται για τον... οίκτο τους. Οταν ο κίνδυνος αυτός θεωρείται υπαρκτός για τη Γερμανία, που καλύπτει έως και το 70% των χαμένων τζίρων, στην Ελλάδα, με το πιο τσιγκούνικο πανευρωπαϊκά πρόγραμμα στήριξης, μοιάζει τετελεσμένος.
Αν η κυβέρνηση έχει στοιχειώδη επίγνωση της κατάστασης στην οικονομία και των επιπτώσεων στην απασχόληση πρέπει να κάνει εδώ και τώρα ριζική στροφή. Και στην ποιότητα των μέτρων για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Και, κυρίως, στην ποσότητά τους. Γιατί τα 7,5 δισ. έκτακτων μέτρων που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό είναι ελάχιστα και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αργήσουν. Περισσότερο και από τα εμβόλια...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου