ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ+ΚΟΥΡΕΜΑ 20% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ !!!



Με «θετικό μάτι» βλέπει, κατά αρχάς, η κυβέρνηση την πρόταση του Eμπορικού Συλλόγου Αθηνών για μια νέα ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις που θα προβλέπει και κούρεμα κατά 20% των οφειλών για όσους είναι συνεπείς στις πληρωμές του.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να περάσει ευκολότερα από την «κρησάρα» των δανειστών καθώς κινείται στην λογική των ευρωπαϊκών πρακτικών χωρίς να ανατρέπει την κουλτούρα πληρωμών από τους φορολογουμένους. Στην ουσία της όμως δίνει μια σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις που θα «ανοίξουν ρολά» και θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα βουνό υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα αυτά δηλαδή που πάγωσαν ή ήταν δύσκολο να πληρωθούν λόγω των δυο lockdown.

Συγκεκριμένα ο ΕΣΑ προτείνει μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021 Επίσης θα πρέπει να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών, με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ κ. Σταύρος Καφούνης με την πρόταση αυτή «θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να τηρηθεί η ρύθμιση, θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθεί αίσθηση δικαιοσύνης επιβραβεύοντας αυτούς που παρά τις δυσκολίες καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος». Πηγές του υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας ότι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν στις αρχές του 2021 με ορίζοντα τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και λήγει η περίοδος των αναστολών.

Στην ίδια κατεύθυνση εξετάζεται και η μετατροπή μέρους του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020. Δηλαδή τα κρατικά δάνεια θα κουρεύονται από 10% έως 50% ανάλογα με την πτώση του τζίρου. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα τελικά στοιχεία για την πτώση του τζίρου καθώς θα συνεκτιμηθεί και η αύξηση πωλήσεων σε ορισμένους τομείς λόγω την ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου