ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΖΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ LIBRA !!!

 




Ομολογία αποτυχίας και βεβαιωμένης ζημίας για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί η είδηση για την πώληση δανείων τριών εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη ονομαστικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση των όσων δημοσίευσε το Documento για το σκάνδαλο Libra – Τράπεζας Πειραιώς και τις αγοραπωλησίες δανείων που εντόπισε ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα οποία ο όμιλος Libra μέχρι και το 2017 δεν είχε καταβάλει στην Πειραιώς τα 320 εκατ. ευρώ που όφειλε από την αγορά τους, παρά µόνο ένα µικρό µέρος αυτών. Παρόλα αυτά ουδέποτε η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε την απαιτούμενη εκ του νόμου Μητσοτάκη έγκληση προκειμένου να διωχτούν ποινικά για τις σκανδαλώδεις αυτές δανειοδοτήσεις και αγοραπωλησίες δανείων. Με λίγα λόγια η διοίκηση Μεγάλου αμνήστευσε τα πεπραγμένα των διοικήσεων Σάλλα.

Όπως μετέδωσε το euro2day.gr τα δάνεια που θα πωληθούν είναι ονομαστικής απαίτησης των 400 εκατ. ευρώ και η πώληση θα γίνει στο πλαίσιο εξυγίανσης του ισολογισμού της. Τα δάνεια αυτά είχαν λάβει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια συνδεόμενες με τον όμιλο Libra προκειμένου να επενδύσουν σε ΑΠΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «καθαρή λογιστική αξία των δανείων, μετά την αφαίρεση των προβλέψεων, είναι χαμηλότερη των 300 εκατ. ευρώ».

Η πώληση των δάνειων αυτών σημαίνει ουσιαστικά ότι τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται και η Τράπεζα στην ουσία επιχειρεί να διασώσει ότι μπορεί με το να τα πουλήσει σε κάποιον τρίτο ενώ προκύπτει και βεβαιωμένη ζημία από την Τράπεζα. Σε τίμημα φυσικά πολύ χαμηλότερο από τα 400 εκατ. ευρώ στις οποίες ανέρχονται οι δανειακές απαιτήσεις του ομίλου Libra.

Οι σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento εταιρεία του εφοπλιστικού οµίλου της οικογένειας Λογοθέτη, αφού αρχικά «καθάρισε» ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς αγοράζοντας µετοχοδάνεια εκατοµµυρίων ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί επί διοίκησης Σάλλα προκειµένου να συµµετάσχουν σε αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας και δεν αποπληρώνονταν, στη συνέχεια απέκτησε (ως αντάλλαγµα;) ένα πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο της ίδιας τράπεζας µε «κόκκινα» δάνεια.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη απέκτησαν ένα πανίσχυρο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών, δάνεια τραπεζικών στελεχών της Τράπεζας τα οποία είχαν χορηγηθεί για να συμμετάσχουν σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίο της Πειραιώς αλλά και δάνεια σε ΑΠΕ. Η αξία των δανείων ήταν πάνω 1 δισ. ευρώ και η αξία πώλησης τους ανήλθε σε 320 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ενώ αρχικά η πλευρά Λογοθέτη απέκτησε από την Πειραιώς µε ελάχιστο τίµηµα τα δάνειά τους, στη συνέχεια τα πούλησε και πάλι στους ίδιους σε εξευτελιστική τιµή. Ωστόσο η Τράπεζα μέχρι και το 2017 είχε εισπράξει για την πώληση μόλις 94 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος Λογοθέτη έβγαλε κέρδος από αυτή τη διαδικασία. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε η ίδια η Πειραιώς, υπό τη διοίκηση του κ. Μεγάλου, σφυρίζοντας αδιάφορα στα πεπραγµένα της διοίκησης Σάλλα και µη καταθέτοντας την απαιτούµενη εκ του νόµου έγκληση για τη δίωξη τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν αυτές τις αγοραπωλησίες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου