ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΤΑ FUNDS ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ...ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ !!!

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Άρα έχουμε και λέμε, και οι τράπεζες πούλησαν τζάμπα τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια των funds, και τα funds τώρα τους ζητούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων γιατί δεν τα βρήκαν όλα όπως τα ήθελαν... Όλα αυτά λοιπόν ενώ θα μπορούσαν να πουλήσουν τα δάνεια στους ίδιους τους δανειολήπτες και μάλιστα σε καλύτερες τιμές, όπως εμείς έχουμε προτείνει πολλάκις, και να έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έχοντας λύση win-win για τράπεζες και δανειολήπτες ώστε να ανασάνουν όλοι !!!



Μορφή… επιδημίας λαμβάνουν οι διεκδικήσεις των funds για «πακέτα» που αγόρασαν


Μέρος των χρημάτων που έδωσαν για να αποκτήσουν «κόκκινα» -εξασφαλισμένα- χαρτοφυλάκια ζητούν από τις τράπεζες τα funds, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν κενά στην πληροφόρηση (data tape).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διεκδικήσεις από πλευράς των επενδυτών που ζητούν χρηματική ικανοποίηση για παλαιότερες συναλλαγές, τις οποίες πραγματοποίησαν τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. «Πέραν του due diligence, του νομικού και οικονομικού, δηλαδή, ελέγχου που προηγείται της αγοράς οι επενδυτές έχουν το περιθώριο έως και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του deal να εγείρουν διεκδικήσεις, εφόσον διαπιστώσουν ότι τα ‘πακέτα’ που αγόρασαν δεν ανταποκρίνονται 100% σε αυτό που πίστευαν βάσει και των δεδομένων που είχαν λάβει. Η πλειονότητα αυτών των υποθέσεων θα λυθούν σε διμερές επίπεδο, κάποιες, ωστόσο, θα καταλήξουν εντέλει στις δικαστικές αίθουσες», τονίζουν χαρακτηριστικά στο newmoney, υπενθυμίζοντας πως τέτοιου τύπου διαφορές επιλύονται με βάση το αγγλικό δίκαιο και, άρα, την λύση θα κληθούν να δώσουν τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προς επίρρωση, στο High Court του Λονδίνου «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους Τράπεζα Κύπρου και Apollo Global Management LLC για το project Helix Ι. Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο «πέρασε» τον Ιούλιο του 2019 στους Αμερικανούς -μέσω της Gordian Holdings- έναντι περίπου 1,2 δισ. ευρώ και αφορούσε σε 14.024 εταιρικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που έφεραν εξασφαλίσεις σε 9.065 ακίνητα.

Όπως, ωστόσο, υποστήριξε στην αγωγή της η Gordian Holdings, η κυπριακή τράπεζα την «παραπλάνησε» όσον αφορά στην ποιότητα ορισμένων ενεχύρων, διεκδικώντας πέριξ των 28 εκατ. ευρώ. «Η εταιρεία έπρεπε να ήταν ενήμερη για τους Νόμους που διέπουν την κυπριακή δημοκρατία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες ενδέχεται να μην αποπληρώσουν ορισμένες από τις οφειλές, οι οποίες περιλαμβάνονται εντός του χαρτοφυλακίου», απάντησε από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το project Helix Ι αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη πώληση NPLs στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με την τράπεζα να έχει κλείσει συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο με την Pimco για το Helix ΙΙ (22.224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα, μεικτής λογιστικής αξίας, ύψους 916 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, αντίστοιχες διεκδικήσεις εγείρουν, τόσο η Bain, όσο και η Centerbridge Partners και Elliott από τις Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, διεκδικώντας 34 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα projects «Amoeba» και «Symbol».

Το πρώτο αφορούσε σε δάνεια 180 επιχειρήσεων, μικτής αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 1.737 ακίνητα και αποκτήθηκε έναντι 430 εκατ. ευρώ και το δεύτερο σε 12.800 δάνεια επαγγελματιών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων), με εξασφαλίσεις περίπου 8.300 ακινήτων και αντίτιμο στα 250 εκατ. ευρώ. Όπως έγραψε προσφάτως το newmoney στη στήλη dark room (διαβάστε πιο κάτω), οι πληροφορίες θέλουν την μεν, Πειραιώς να μην είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τη διεκδίκηση της Bain, γεγονός που μάλλον παραπέμπει σε δικαστική επίλυση της διαφοράς, σε αντίθεση με την ΕΤΕ, η οποία φέρεται να προκρίνει την λύση της διμερούς αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ποιος ζητά τα ρέστα (όχι ακριβώς και ρέστα 74 εκατ. ευρώ) από Εθνική και Πειραιώς


«Αυτό που αγοράσαμε, δεν ήταν αυτό που μας είχατε πει ότι είναι και για το οποίο πληρώσαμε το συμφωνημένο ποσό. Οπότε, τώρα, επιστρέψτε μας πίσω χρήματα». Οι φράσεις αποδίδουν σε γενικές γραμμές την ιστορία που θα σας παραθέσει σήμερα η στήλη και για την οποία η Εθνική καλείται να πληρώσει 40 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς άλλα 34 εκατ. ευρώ.

– Όταν πωλείται ένα πακέτο κόκκινων δανείων, απαραιτήτως δίνονται οι λεγόμενες εγγυοδοτικές δηλώσεις. Δηλαδή, ο πωλητής βεβαιώνει και δεσμεύεται στον αγοραστή ότι ισχύουν τα όσα λέει, ότι υπάρχουν νομιμοποιητικές αποφάσεις για την πώληση κ.λπ.

-Οι συμβάσεις προβλέπουν μια χρονική περίοδο -συνήθως δύο ετών- όπου ο αγοραστής μπορεί να προβάλει διεκδικήσεις, αν αυτό που αγόρασε δεν ανταποκρίνεται 100% σε αυτό που του πούλησαν. Μπορεί να προηγείται της αγοράς ο νομικός και οικονομικός έλεγχος, αλλά στην περίπτωση ενός πακέτου κόκκινων δανείων, δεν είναι δυνατόν π.χ. σε 6-7 μήνες να ερευνηθούν εξαντλητικά χιλιάδες δανειακοί φάκελοι που αποτελούν το αντικείμενο της συναλλαγής. Για παράδειγμα, έναν χρόνο μετά τη συναλλαγή, μπορεί να προκύψει ότι η Τράπεζα δήλωνε στον αγοραστή ότι έχει πρώτη υποθήκη σε ένα δάνειο και τελικά να είναι δεύτερη ή ότι τα έγγραφα της υποθήκης δεν υπάρχουν στον φάκελο κ.λπ.

-Θυμάστε το πακέτο «Amoeba», το οποίο πούλησε η Τράπεζα Πειραιώς τον Μάιο 2018 στην Bain Capital Credit; Αποτελούταν από δάνεια 180 επιχειρήσεων, μικτής αξίας 1,95 δισ. με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 1.737 ακίνητα. Η BAIN είχε τότε πληρώσει 430 εκατ. αλλά στη συνέχεια κατέθεσε διεκδίκηση και ζητά από την Πειραιώς να της επιστρέψει 34 εκατομμύρια για διαφορές ως προς τις εγγυοδοτικές δηλώσεις.

-Κατά πληροφορίες, η Πειραιώς δεν δείχνει διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τη διεκδίκηση της ΒΑΙΝ και η στάση που τηρεί, παραπέμπει μάλλον προς δικαστική επίλυση της διαφοράς. Α, ξέχασα να σας πω: η διαφορά θα επιλυθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο στα αγγλικά δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι η διαμάχη δεν θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και προφανώς κάποιοι εγγλέζοι δικηγόροι θα βγουν πλουσιότεροι κατά μερικά εκατομμύρια λίρες.

-Ακριβώς το ίδιο σκηνικό διεκδικήσεων αντιμετωπίζει και η Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του πακέτου «Symbol» που πούλησε τον Μάιο 2019 στους Centerbridge Partners και Elliott Advisors. Η διεκδίκηση των Centerbridge- Elliott από την Εθνική Τράπεζα είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και οι πληροφορίες φέρουν την Εθνική να έχει μπει σε συζητήσεις για τη διεκδίκηση, ώστε να αποφύγει τα αγγλικά δικαστήρια. Το πακέτο Symbol περιείχε περίπου 12.800 δάνεια επαγγελματιών, μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις περίπου 8.300 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου