Σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενοι που θα πρέπει να επιβιώσουν με τα 534€ της αναστολής...ενώ το 2021 φαντάζει όλο και πιο δύσκολο, την ώρα που κάποιοι "ονειρεύονται" υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης !!!
Λίγοι επέλεξαν να λειτουργούν μόνο με delivery
Κλειστά επέλεξαν να κρατήσουν τα καταστήματά τους πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς έκριναν ότι τα όποια έσοδα θα είχαν από τη δραστηριότητα του delivery ή του take away θα ήταν πολύ λιγότερα από τις δαπάνες για τη μερική έστω λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλέον εργάζεται με τηλεργασία, λίγοι επίσης χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς απλώς για ψώνια, αλλά και το γεγονός ότι οι φοιτητές επίσης παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματά τους, εξηγούν σε σημαντικό βαθμό την απόφαση των επιχειρηματιών της εστίασης.
Στα προάστια
Λίγο διαφορετική, πάντως, είναι η εικόνα στα προάστια της Αθήνας, όπου ακόμη και καταστήματα που πριν δεν διέθεταν delivery ή take away ξεκίνησαν αυτή τη δραστηριότητα, συνεργαζόμενα σε μεγάλο βαθμό με τις εταιρείες efood και Wolt. Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκαλούν ορισμένες προβλέψεις της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε νωρίς χθες το πρωί και στην οποία περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη ζώνη επιτήρησης και στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, προβλέψεις που μένει να δούμε εάν θα διορθωθούν τις επόμενες ημέρες.
Πρώτον, αν και η απαγόρευση κυκλοφορίας στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, όπου εντάσσεται και η Αττική, ξεκινά στις 12 τα μεσάνυχτα, απαγορεύεται από τις 11.30 μ.μ. η δραστηριότητα take away.
Δεύτερον, αν και από τις 11.30 μ.μ. επιτρέπεται μόνο η υπηρεσία delivery, δηλαδή η παράδοση παραγγελιών στο σπίτι, δεν επιτρέπεται η παράδοση αλκοολούχων ποτών. Με άλλα λόγια, εάν παραγγείλεις σουβλάκια και μπίρες μετά τις 11.30 το βράδυ για να τα καταναλώσεις στο σπίτι, ο υπάλληλος του εστιατορίου θα πρέπει, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, να σου φέρει μόνο τα σουβλάκια.
Κλειστές 7 στις 10 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη
Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις, 1 στους 2 εργαζόμενους και 1 στα 4 ευρώ που "τζιράρονται” στη Θεσσαλονίκη επηρεάζονται από το lockdown, που τέθηκε σε ισχύ από χθες Τρίτη. Χωρίς να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα (π.χ. Black Friday), εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα χαθούν από το τοπικό λιανεμπόριο της συμπρωτεύσας 101,3 εκατ. ευρώ, ζημιά η οποία είναι πολλαπλάσια αφού οι προμήθειες που είχαν κάνει τα καταστήματα, ενόψει της νέας εμπορικής σεζόν, για την οποία είχαν εκταμιεύσει ρευστότητα, μπαίνουν στον "πάγο” μέχρι την άρση του lockdown.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα, "τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στους τζίρους χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων. Πολλές θα δουν να τίθεται σε άμεση διακινδύνευση η ίδια η επιβίωση τους και η ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας”.
Οι επιχειρήσεις που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είναι 10.047, απασχολούν 20.548 εργαζόμενους και παράγουν ετησίως τζίρο 1,21 δισ. ευρώ. Η δε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης εισφέρει το 65% του ΑΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (δηλαδή 15,992 δισ. ευρώ).
Για τον κ. Καρανίκα τα δύσκολα είναι μπροστά και αυτό γιατί όπως σημειώνει "σε όποια περιοχή λόγω του lockdown κατεβαίνουν σήμερα τα ρολά ενός καταστήματος, θα αποτελέσει ιδιαίτερα μεγάλο άθλο το να μπορέσει ο ιδιοκτήτης του το επόμενο διάστημα να ανταπεξέλθει στις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και την ανάγκη προμήθειας νέων εμπορευμάτων”. Με στελέχη της λιανεμπορικής αγοράς να αναφέρουν μιλώντας στο Capital.gr ότι τα τοπικά lockdown βαθαίνουν το ρήγμα στην οικονομία και επιταχύνουν τις ανισότητες οδηγώντας τους λιγότερο εύρωστους στο λουκέτο.
ΠΗΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου