Μέτρα-"ασπιρίνες" την ώρα που οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη επιβίωσης έχοντας τεράστια πτώση τζίρου και μηδαμινή ρευστότητα !!!
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για να ενταχθούν όσοι βρέθηκαν εκτός ρυθμίσεων τους τελευταίους μήνες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", μόλις ανοίξει η εφαρμογή οι πληττόμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη δόση του Νοεμβρίου ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης ως υπεράριθμες. Το μέτρο αυτό ισχύει για όσους έχασαν τη ρύθμιση τους από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Οκτώβριο 2020 αν και σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής της δόσης Νοεμβρίου για τους πληττόμενους λόγου του δεύτερου lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση μόλις ξεκλειδώσει η ηλεκτρονική εφαρμογή των ρυθμίσεων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της ρύθμισης τους, ενώ όσες δόσεις έμειναν απλήρωτες θα καταβληθούν στο τέλος του κάθε προγράμματος. Για παράδειγμα φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει και πάλι η πόρτα των 120 δόσεων θα μπορεί να ξαναμπεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να την πληρώνει κανονικά με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δύο δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.
Πάγια ρύθμιση
Παράλληλα ετοιμάζεται να ανοίξει και η πόρτα της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων για να υποδεχθεί τους φορολογουμένους οι οποίοι απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και στους οποίους σήμερα απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους. Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει πληγεί από την πανδημία, είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, σήμερα δεν μπορεί να ξαναρυθμίσει τις συγκεκριμένες οφειλές του. Μετά τις αλλαγές που έγιναν θα μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Δεν θα μπορεί όμως να ενταχθεί ξανά στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων, για παράδειγμα, παρά μόνο εάν ανήκει στην ομάδα των πληττομένων από την πανδημία και η απώλεια της ρύθμισης έγινε στο διάστημα Μαρτίου - Σεπτεμβρίου 2020.
Μείωση εισφορών: Πώς θα επηρεαστούν οι μισθοί - Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι μισθοί των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα πλήρους και μερικής απασχόλησης λόγω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όπως προκύπτει από σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή. Η εν λόγω διάταξη οδηγεί μεταξύ άλλων σε περίπου 8 ευρώ τον μήνα αύξηση στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και φθάνει ή ξεπερνάει τα 23 ευρώ σε μισθωτούς σε μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το “ψαλίδι” των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και ξεπερνάει τα 35 ευρώ ,εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.
Το αθροιστικό όφελος εργαζομένου –εργοδότη ξεκινάει από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξεως των 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές ,σ το βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού ανέρχονται σε 39,66% μετά τη μείωση κατά 0, 90 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66% και μεταφράζεται σε ψαλίδισμα 7,5% των εισφορών.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου