Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαγράψει ή να κρατήσει για πάντα το δημόσιο χρέος που αγοράζει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης για να βοηθήσει τα κράτη να ανακάμψουν, δήλωσε ένας ανώτερος Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος.
"Η νομισματική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με κάθε δυνατό τρόπο", δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου Riccardo Fraccaro, ο πλησιέστερος βοηθός του πρωθυπουργού Giuseppe Conte.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την «ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή την παράταση της λήξης τους».
Το ιταλικό αίτημα αντανακλά τη βαθιά δημοσιονομική κρίση της χώρας, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μια τέτοια κίνηση από την ΕΚΤ θα είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς η ΕΚΤ κατέχει 413 δισ. από τα 2,58 τρισ. ιταλικού χρέους.
Η Ιταλία υποφέρει από το υψηλό χρέος και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμη και πριν από την πανδημία, με τον Fraccaro να προβλέπει ότι οι προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά, όπως η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρότεινε επίσης έναν «πράσινο κανόνα» που εξαιρεί τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές επενδύσεις από τους υπολογισμούς του ελλείμματος.
Ωστόσο, η έκκληση του Fraccaro για ελάφρυνση του χρέους δεν θα γίνει δεκτή από την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Αξιωματούχοι εκεί αναφέρουν επανειλημμένα ότι πρέπει να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ που τους απαγορεύει από τέτοια νομισματική χρηματοδότηση.
Όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde ρωτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα, απάντησε ότι «δεν θέλω καν να θέσω στον εαυτό μου το ερώτημα - είναι τόσο απλό όσο - γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς παραβίαση» του νόμου.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri απέρριψε επίσης την ιδέα.
Ο Fraccaro υποστήριξε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βασιστεί σε ένα ξεχωριστό σημείο του νόμου της ΕΕ που υποχρεώνει τη στήριξη των γενικών οικονομικών πολιτικών της ΕΕ, εφόσον αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με τον πρωταρχικό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας των τιμών.
Σημείωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα υπολείπεται του στόχου για τον πληθωρισμό, δηλαδή μόλις κάτω του 2% για χρόνια, και τώρα είναι ακόμη πιο μακριά λόγω της πανδημίας.
«Άλλο η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από τους πολιτικούς και άλλο να μην καταλαβαίνουμε πού πηγαίνει ο κόσμος», είπε.
«Η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει τις χώρες να ξανακινήσουν τις οικονομίες τους».
Φτηνός Δανεισμός
Η Ιταλία - με ένα φορτίο χρέους που αναμένεται να ανέλθει στο 160% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου χρέους μετά από περισσότερα από 100 δισ. ευρώ φορολογικών δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης - επωφελείται ήδη από το επείγον πακέτο της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα αγοράς πανδημικών ομολόγων στρέφεται προς τις χώρες που έχουν πιεστεί, συμβάλλοντας στην μείωση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα.
Η χώρα επί του παρόντος μπορεί να δανειστεί για 10 χρόνια με επιτόκιο περίπου 0,6%, φθηνότερο ακόμη και από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα είναι προσωρινό, συνδέεται ρητά με τη «φάση της κρίσης» της πανδημίας, που σημαίνει ότι η πίεση των επενδυτών στη χώρα θα μπορούσε τελικά να αυξηθεί ξανά.
«Η Ιταλία θα μπορούσε να εκτεθεί σε κερδοσκοπικές επενδύσεις εάν δεν υπάρχει το δίκτυ ασφαλείας από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Fraccaro.
«Η κεντρική τράπεζα πρέπει πάντα να εγγυάται την οικονομική σταθερότητα».
Η Ιταλία έχει ιστορικό προτροπής για αναθεώρηση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Claudio Borghi, οικονομικός σύμβουλος του κόμματος του League, κάλεσε την ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην τόνωση των οικονομιών χρηματοδοτώντας επενδύσεις όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία πέρυσι.
«Η ΕΚΤ δεν έχει πρόβλημα με το χρέος - μπορεί να εκτυπώσει όσα χρήματα θέλει», δήλωσε ο Fraccaro.
«Μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να επιτρέπει στα κράτη μέλη να επενδύουν, προστατεύοντάς τα από την αγορά».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου