ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ !!!

 


Διάσταση απόψεων καταγράφεται μεταξύ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που αιτείται από τους αρμόδιους φορείς τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων λόγω επιδημιολογικού κινδύνου και της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος η οποία καλεί τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στην άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων


Εν αναμονή της ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν για τα δικαστήρια στην ζώνη Β’ (περιλαμβάνονται οι περιοχές στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο), η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, ζητά περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων.

Επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αιτούνται περιορισμό στην εκδίκαση των υποθέσεων και στις άλλες υπηρεσιακές ενέργειες, στα απολύτως αναγκαία.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid 19, σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας.

-Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.

-Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος».

Πλήρη λειτουργία όλων των δικαστηρίων ζητούν οι δικηγόροι με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό

Αντίθετη άποψη από αυτήν της Ένωσης Εισαγγελέων για τον περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων λόγω εξάπλωσης της πανδημίας, έχει το δικηγορικό Σώμα, το οποίο θεωρεί επιτακτική ανάγκη σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία, με απαραίτητη την διεξαγωγή όλων των δικών αλλά και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων.
Σε χθεσινή απόφαση της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών) όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, εφαρμόζοντας πάντα πιστά το πρωτόκολλο ασφαλείας προς αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Υπενθυμίζεται ότι ο δικηγορικός κλάδος επλήγη ιδιαίτερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου η πλειοψηφία των δικηγορικών γραφείων “γονάτισε” στην κυριολεξία, ενώ στην απόφαση τους σημειώνουν ότι “οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν συμβάλει τα μέγιστα
με κάθε δυνατό τρόπο στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων”.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση της συντονιστικής Επιτροπής:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, 31.10.2020, υπό την προεδρία του Προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού, και με τη συμμετοχή των Προέδρων Ε. Κουτσοχήνα, Γ. Σταματογιάννη, Ν. Μπασδέκη, Α. Ζούπα, Α. Μακρυγιάννη, Δ. Ορφανού, Δ. Δημητρουλόπουλου, Γ. Μπέσκου, Π. Καρίπογλου και Γ. Μπαλιάκα, με βασικό θέμα τη λειτουργία των Δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο Διοικήσεις των Δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών.

Εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η Συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κλπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κλπ.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους συναδέλφους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (χρήση μάσκας – αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κλπ.), διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τη δημόσια υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων.


Οι προτάσεις μελών του ΔΣΑ για τη λειτουργία των δικαστηρίων στην πανδημία


Προτάσεις για τη ρύθμιση της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού καταθέτουν με επιστολή τoυς ο Θέμης Σοφός και ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος. Μεταξύ άλλων, τα δύο μέλη του ΔΣΑ, αναφέρουν ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει τη συνταγματική λειτουργία να κατευθύνει τον τρόπο άσκησης της δικαστικής εξουσίας, ως συνταγματικώς διακριτής από κάθε άλλη, παρά μόνον τη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς να νομιμοποιείται συνταγματικώς να υπεισέρχεται στην κρίση τους. Η Κυβέρνηση οφείλει συνεπώς, προσθέτουν, με ρητή συνταγματική επιταγή, να αφήσει τα Δικαστήρια να λειτουργούν και να αποφασίζουν ad hoc εάν θα διακοπεί ή αναβληθεί μια δίκη, επειδή π.χ. οι συγκεκριμένες περιστάσεις (λόγω πολυπρόσωπου χαρακτήρα μιας δίκης, πολλοί μάρτυρες, πολλοί κατηγορούμενοι κλπ.) το επιβάλλουν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες εξαιρέσεις και καταλείποντας την σχετική απόφαση στην ελεύθερη κρίση του Δικαστηρίου.


Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:


"Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας επισημαίνουμε από κοινού, ότι η βασική θέση μας είναι η διατήρηση της λειτουργίας των Δικαστηρίων με υγειονομικούς όρους και διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Σε περίπτωση όμως που τεθούν περιορισμοί, υποστηρίζουμε τα εξής:

1) Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει τη συνταγματική λειτουργία να κατευθύνει τον τρόπο άσκησης της δικαστικής εξουσίας, ως συνταγματικώς διακριτής από κάθε άλλη, παρά μόνον τη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς να νομιμοποιείται συνταγματικώς να υπεισέρχεται στην κρίση τους.

2) Η ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.Οικ.67924 (ΦΕΚ 4709/23-10-2020) λαμβάνει υπόψη τις από 9.10.2020, 15.10.2020 και 21.10.2020 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προβαίνει στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Πλην όμως, αυτή η συνταγματική λειτουργία δεν (μπορεί να) εκτείνεται μέχρι τον καθορισμό της ουσιαστικής κρίσης ενός Δικαστηρίου, π.χ. ως προς το εάν θα αναβάλλει ή θα διακόψει τη συνεδρίασή του, αλλά οφείλει να καταλείπει τη συγκεκριμένη κρίση στην ακώλυτη απόφασή του (Δικαστηρίου), λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες (υπό του νομοθέτη) εξαιρέσεις, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΥΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ.

3) Η Κυβέρνηση οφείλει συνεπώς, με ρητή συνταγματική επιταγή, να αφήσει τα Δικαστήρια να λειτουργούν και να αποφασίζουν ad hoc εάν θα διακοπεί ή αναβληθεί μια δίκη, επειδή π.χ. οι συγκεκριμένες περιστάσεις (λόγω πολυπρόσωπου χαρακτήρα μιας δίκης, πολλοί μάρτυρες, πολλοί κατηγορούμενοι κλπ.) το επιβάλλουν, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες εξαιρέσεις και καταλείποντας την σχετική απόφαση στην ελεύθερη κρίση του Δικαστηρίου.

4) Τα Δικαστήρια διατηρούν αδιαλείπτως την απρόσκοπτη λειτουργία τους, υπό καθεστώς πανδημίας ή μη, καθώς και τον εγγυητικό χαρακτήρα τους για την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

5) Οι προτάσεις μας κατόπιν της ΚΥΑ Δ1α/67924 ΦΕΚ Β 4709/23.10.2010 έχουν ακολούθως ως εξής:

"....Ειδικότερα για τα δικαστήρια, τα στρατιωτικά δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, όπου στις διατάξεις του παρόντος τίθεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων ή παρευρισκομένων, για τον υπολογισμό της τήρησης του ορίου αυτού δεν συμπεριλαμβάνονται Δικαστές, Εισαγγελείς και δικαστικοί υπάλληλοι. Προτεινόμενη προσθήκη: Το όριο αυτό τίθεται στην κρίση του Δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει κάθε φορά εκτιμώντας τις περιστάσεις".

Όπου αναφέρεται «...Το Δικαστήριο αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψιν των παραπάνω εξαιρέσεων», να διορθωθεί ως εξής:

"...Το Δικαστήριο αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψιν των παραπάνω εξαιρέσεων χωρίς να δεσμεύεται από αυτές."

Όπου αναφέρεται «....Η διενέργεια των διασκέψεων, καθώς και οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων», να διορθωθεί ως εξής:

«....Η διενέργεια των δικών και διασκέψεων, καθώς και οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά στη λειτουργία των δικαστηρίων, δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, κατά την κρίση κάθε Δικαστηρίου ή κατά περίπτωση, των προϊσταμένων των εισαγγελιών και των δικαστικών υπηρεσιών».

Με εκτίμηση,

Θεμιστοκλής Ι. Σοφός // Μιχάλης Καλαντζόπουλος"


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου