Το μοντέλο της Δανίας ισχύει από το 1908 και έχει διασφαλίσει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ισότητας εισοδήματος στον κόσμο
Η Δανία διαφοροποιείται έντονα από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέσπιση κατώτατου μισθού στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα υπονόμευε το εθνικό μοντέλο αγοράς εργασίας που είναι αποδεκτό τόσο από τα συνδικάτα όσο και στους εργοδότες.
Η Δανία «θέλει να διευκρινίσει εάν η Επιτροπή έχει τη νομική εξουσία να υποβάλει την πρότασή της», δήλωσε εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Mette Frederiksen ενώ και η κυβέρνηση της Σουηδίας εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και να μειώσει την ανισότητα, έχει τα πλεονεκτήματά της, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης της Δανίας Peter Hummelgaard Thomsen. Αλλά είπε επίσης ότι στοιχεία του σχεδίου ενδέχεται να μην είναι εφικτά στη Δανία η οποία επιθυμεί να διατηρήσει το μοντέλο που προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη χώρα για πάνω από έναν αιώνα.
«Ένα βασικό ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο η πρόταση επιτρέπει πολιτική παρέμβαση» δήλωσε η Lizette Risgaard, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Δανίας, FH.
«Παρόλο που η επιτροπή προσπάθησε να διαμορφώσει την πρότασή της ώστε να σέβεται το Δανέζικο μοντέλο, δυστυχώς δεν πέτυχε», είπε.
Στη Δανία οι μισθοί καθορίζονται βάσει διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτικών ομάδων. Το μοντέλο υπάρχει από το 1908 και έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος μιας κοινωνίας που διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ισότητας εισοδήματος στον κόσμο.
Το σχέδιο αυτό της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
https://www.bankingnews.gr/index.php?id=527616
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου