«Τo Σύνταγμα είναι το θεμέλιο του Πολιτεύματος, ο υπέρτατος νόμος του κράτους, συνεπώς καμία παρέκκλιση δεν νοείται σε μια Δημοκρατική Πολιτεία» τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ενώ απαντώντας στις υπεράσπιση της απαγόρευσης συναθροίσεων από συνταγματολόγους όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε ότι «η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα»
«Τo Σύνταγμα είναι το θεμέλιο του Πολιτεύματος, ο υπέρτατος νόμος του κράτους, συνεπώς καμία παρέκκλιση δεν νοείται σε μια Δημοκρατική Πολιτεία» τόνισε ο κ.Σεβαστίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση της Ένωσης είχε αυτό ακριβώς το νόημα καθώς είναι χρέος τους να κάνουν παρεμβάσεις και να διατυπώνουμε τις επιστημονικές τους θέσεις κάθε φορά που θεωρούν ότι υπάρχει στρεβλή εφαρμογή ενός συνταγματικού κανόνα.
Σχετικά με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος που επικαλείται ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ότι « το άρθρο 5 αναφέρεται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και με βάση την παράγραφο 4 δίνεται σε κάθε Έλληνα πολίτη η δυνατότητα να κινείται ελεύθερα εντός της επικράτειας. Όμως στην παράγραφο αυτή υπάρχει και ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία μπορεί να ληφθούν ατομικά διοικητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για κάποιον πολίτη να απαγορευθεί η κίνησή του στην Επικράτεια, όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, όπως στην περίπτωση της καραντίνας. Σε αυτό αναφέρεται η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 και όχι στη συνάθροιση που αναφέρεται το άρθρο 11 και δεν συνδέονται».
Απαντώντας σε δηλώσεις συνταγματολόγων ότι δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή και σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου που έχει κυρώσει η Βουλή, τόνισε ότι «η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ επικαλείται αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Όμως η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα». Διερωτήθηκε εάν μπορούμε να επικαλούμαστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ακυρώσουμε τη Συνταγματική διάταξη, εάν μπαίνει σε ιεράρχηση η ΠΝΠ με το Σύνταγμα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων, τονίζοντας ότι «ο νόμος 4703/20 που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες, δίνει την δυνατότητα στην αστυνομική αρχή εάν κρίνει ότι κάποια συνάθροιση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία να πει ότι την απαγορεύει, αλλά να ορίσει ποια συγκεκριμένη συνάθροιση. Ο ίδιος νόμος έχει διάταξη που εξαιρεί από την υποχρέωση γνωστοποίησης της πορείας στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και της επετείου του Πολυτεχνείου. Αυτό σημαίνει ότι ι ενώ σε όλες τις άλλες συναθροίσεις θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση της δημόσιας αρχής από τον φορέα, εν προκειμένω δεν προβλέπεται υποχρέωση των φορέων να ενημερώσουν την αστυνομία. Συνεπώς μπορεί να γίνει μια εκδήλωση χωρίς προηγουμένη ενημέρωση της αρχής».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου