ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΕΣ+FUNDS ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ: ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ+ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!!




Θέλουν αφορολόγητους και χωρίς πρόστιμα πλειστηριασμούς


Τη διαγραφή των προστίμων της πολεοδομίας για τις όποιες αυθαιρεσίες και των προστίμων της εφορίας για απλήρωτο ΕΝΦΙΑ και οφειλές, δημοτικών τελών και ΤΑΠ, για τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από «κόκκινους» δανειολήπτες, ζητούν οι τράπεζες και τα funds από την κυβέρνηση.

Επικαλούμενες το υψηλό κόστος συντήρησης των ακινήτων που έχουν κατασχέσει, αλλά και τις δυσκολίες πώλησής τους μέσω των πλειστηριασμών οι περισσότεροι των οποίων αποβαίνουν άγονοι, οι τράπεζες και τα funds ζητούν διευκολύνσεις και ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις έστειλαν επιστολές στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητούν επισήμως πλέον, να υπάρξει ένα μεταβατικό καθεστώς και να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα του νόμου περί αυθαιρέτων οι κατοικίες που έχουν κατασχεθεί και πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό.

Πρόκειται, για επιβεβαίωση της πληροφορίας που προέκυψε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σχετικά με το τραπεζικό αίτημα, το οποίο τώρα, καθώς δεν δόθηκε παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έλαβε επίσημη μορφή.

Όπως επισημαίνουν το κόστος για τις τράπεζες είναι τεράστιο, αφού σχεδόν σε όλα τα ακίνητα υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις είτε υμιυπαίθριοι χώροι είτε άλλες αυθαιρεσίες, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί από τους πρώην ιδιοκτήτες και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα είτε οι τράπεζες είτε ο αγοραστής, εφόσον βρεθεί.

Το κόστος της νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών, εάν πληρώσει η τράπεζα και ενσωματωθεί στην τιμή εκκίνησης του ακινήτου την αυξάνει αισθητά και καθιστά περισσότερο ασύμφορη την αγορά του από κάποιον τρίτο.

Ήδη, οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούν οι τράπεζες και τα funds, αποτυγχάνουν στο σύνολό τους, αφού πάνω από το 80% των ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί» δεν βρίσκουν αγοραστές και μένουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Από την άλλη πλευρά, ο SSM πιέζει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και μάλιστα με συγκεκριμένα πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

Λόγω της πανδημίας και της μερικής αναστολής των πλειστηριασμών, ίσως ο SSM δείξει ελαστικότητα στην εφαρμογή των οροσήμων πώλησης των ακινήτων, αλλά είναι βέβαιο, ότι, από τον Ιανουάριο θα επανέλθει δριμύτερος.

Τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

Το βασικό αίτημα των τραπεζών είναι να εξαιρεθούν από τα πρόστιμα που προβλέπει ο ν. 4643/2019 για τα αυθαίρετα, τα οποία ισχύουν κλιμακωτά, από την 1η Οκτωβρίου 2020 και όσο καθυστερεί η τακτοποίησή τους, αυξάνονται. Ξεκινούν από 10% και φτάνουν μέχρι και 40%, εάν τακτοποιηθούν έως τον Μάρτιο του 2026.

Είναι προφανές ότι, οι πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και χάνουν το ακίνητό τους, φυσικά και δεν φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις όποιες πολεοδομικές εκκρεμότητες πριν την κατάσχεση και η τράπεζα πήρε «προίκα» και τις αυθαιρεσίες.

Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, εάν ζητείται η προσωρινή εξαίρεση των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων από τα πολεοδομικά πρόστιμα, τα οποία θα μεταφερθούν για τακτοποίηση στον αγοραστή του ακινήτου.

Και ο ΕΝΦΙΑ

Το ίδιο ισχύει και για τους εκκρεμείς φόρους. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, όσο μένουν στην κατοχή των τραπεζών, βαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα οποία αυξάνουν τον «λογαριασμό» για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου να προσκομιστεί υποχρεωτικά πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο πιστοποιεί ότι για τα προηγούμενα 5 χρόνια ο φορολογούμενος έχει πληρώσει όλους τους φόρους που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ακίνητο (ΕΝΦΙΑ, ΦΑΠ) και ότι όλα τα στοιχεία του ακινήτου είναι σωστά και δεν έχουν απόκλιση από τα συμβόλαια και λοιπά αποδεικτικά έγγραφα.

Αν δεν έχει πληρώσει ΕΝΦΙΑ ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, που είναι βέβαιο, θα πρέπει να τον πληρώσει η τράπεζα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Επίσης, η τράπεζα ή ο επόμενος ιδιοκτήτης είναι πιθανόν να βρεθούν και με χρέη για απλήρωτα δημοτικά τέλη και ΤΑΠ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου