Ποιες όμως είναι οι προμήθειες για τους αναδόχους των ελληνικών εκδόσεων ;;;
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα των υπουργικών αποφάσεων που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ, οι αμοιβές δεν είναι ίδιες για όλες τις εκδόσεις. Στην προκειμένη περίπτωση και για τις 5 εξόδους που έχει κάνει η χώρα στις αγορές από την αρχή της εφετινής χρονιάς, οι προμήθειες για το 7ετές ομόλογο ήταν στο 0,15% επί της ονομαστικής αξίας των 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που πήραν οι ανάδοχοι (Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale) ήταν 3 εκατ. ευρώ. Κατανεμημένο σε έξι ίσα μερίδια. Κάτι που ισχύει και για όλες τις άλλες ομολογιακές εκδόσεις, για τις οποίες οι προμήθειες χορηγούνται ισομερώς, ανάλογα με τον αριθμό των αναδόχων.
Στις εκδόσεις της 10ετίας, οι αμοιβές ανέρχονται στο 0,175% της έκδοσης. Με συνέπεια το σύνολο των προμηθειών που δόθηκαν για το 10ετές ομόλογο των 3 δισ. και την επανέκδοσή του, που είχε ονομαστική αξία 2,5 δισ., να διαμορφώνεται στα 9,625 εκατ. ευρώ. Με τις ξένες τράπεζες που χρημάτισαν ανάδοχοι να είναι: BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan,BofA, Deutsche Bank,Barclays, Citi, Morgan Stanley, Societe Generale, Intesa san Paolo και Nomura.
Για τις εκδόσεις 15ετίας η τιμολόγηση των προμηθειών ανέρχεται στο 0,20% της ονομαστικής αξίας έκδοσή τους. Αν ληφθεί υπόψη ότι ή αρχική έκδοση του 15ετούς ήταν 2,5 δισ. και η χθεσινή επανέκδοση πήγε στα 2 δισ. ευρώ, τότε οι συνολικές αμοιβές των αναδόχων είναι 9 εκατ. ευρώ. Μοιρασμένες στους εξής αναδόχους: BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, j.P.Morgan με διπλή παρουσία και από μία οι Commerzbank, BofA, Barclays.
Εκείνο που προκύπτει είναι ότι συνολικά δηλαδή όλοι οι ανάδοχοι σε όλες τις εφετινές ελληνικές εκδόσεις έχουν λάβει προμήθειες 21,625 εκατ. ευρώ. Κάτι που θεωρείται απολύτως συμβατό με τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Χωρίς να παρατηρούνται ακρότητες και χωρίς να δαιμονοποιείται η παρουσία τους στο συγκεκριμένο αυτόν τομέα δραστηριοτήτων.
Με βάση τα στοιχεία οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τρείς φορές εφέτος την αναδοχή σε εκδόσεις ομολόγων είναι οι αμερικανικές Goldman Sachs και J.P.Morgan, η Βρετανική HSBC και η Γαλλική BNP.
Δύο φορές έχουν αναλάβει έργο αναδόχου η Γερμανική Commerzbank, οι αμερικανικές Citigruop, Morgan Stanley και BofA, η Βρετανική Barclays, η Γαλλική Societe Generale και η Ιαπωνική Nomura.
Μία συμμετοχή έχουν η Γερμανική Deutsche Bank, η Ελβετική Credit Suisse και η Ιταλική Intesa san Paolo.
Εκτός από τις ξένες τράπεζες αμοιβές λαμβάνουν και οι δικηγορικές εταιρείες που πλαισιώνουν το έργο των αναδόχων. Πρόκειται για την αμερικανική Clearly Gottlied & Hamilton, τη βρετανική Alen&Overly και την ελληνική δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη. Και οι τρείς μετέχουν σε όλες τις εκδόσεις, για την κάθε μία από αυτές ορίζεται αμοιβή που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 250.000 ευρώ. Κατά κανόνα το «πλαφόν» δεν πιάνεται και εκτιμάται ότι οι συνολικές αμοιβές που έχουν λάβει είναι περί το 1 εκατ. ευρώ.
Ανεξάρτητα από τους αναδόχους και για το δικό του πλέγμα των νομικών αναγκών, ο ΟΔΔΗΧ χρησιμοποιεί τη δικηγορική εταιρεία Καρατζά.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου