Τα σκάνδαλα στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρε με τη χορήγηση «χρυσής βίζας» σε πρόσωπα που ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη οι ευρωβουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες έστειλαν μήνυμα για κατάργηση της βίζας χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις.
Σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται πως η πλειοψηφία των μελών του διακήρυξαν πως «Η ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη δεν πρέπει να αποτελεί εμπόρευμα» και ζήτησαν , ζητώντας να δοθεί τέλος στα προγράμματα «ιθαγένειας μέσω επενδύσεων».
Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για εγγενείς κινδύνους που ενέχουν τα προγράμματα αυτά, αναφέροντας ειδικά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, καθιστώντας σαφές ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να έχει είσοδο ‘fast-track’ για εγκληματίες».
Σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας για το θέμα αυτό, κάποιοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν καθυστερημένη την ανάληψη δράσης εκ μέρους της.
Χαρακτηριστικό πάντως του τι συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε τον Ιανουάριο του 2019 ομάδα εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ για την ανάπτυξη κοινών προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για τη Χρυσή Βίζα αλλά στην ουσία η ομάδα δεν λειτούργησε ορθώς το 2019 έκανε μόλις 4 συνεδριάσεις και το 2020 καμία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα έχει τεθεί σωρεία ζητημάτων με τις αγορές ακινήτων από Κινέζους μέσω POS οι οποίες νομιμοποιήθηκαν –ξεπλύθηκαν με χρονοκαθυστέρηση από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και το επιστημονικό συμβούλιο της ΤτΕ και ενώ είχαν ασκηθεί διώξεις.
Βεβαίως το 2018 οι FT ανέφεραν επικαλούμενοι πηγή της ΤτΕ ότι πάνω από 250 ύποπτες συναλλαγές χρυσής βίζας είχε εντοπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς ποτέ αυτό να διαψευστεί.
Προφανώς οι συναλλαγές αυτές παρέμειναν γενικώς ύποπτες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου