Αποκαλυπτική για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, η επιστολή των Αγλαΐα Λιαπάκη Παπαδάκη και Ελένης Κυνηγού, συνταξιούχων και δανειοληπτών της ΕΤΕ, στο imerodromos.gr :
Από τις κυρίες Αγλαΐα Λιαπάκη Παπαδάκη και Ελένη Κυνηγού, Συνταξιούχους και Δανειολήπτες της ΕΤΕ πήραμε αυτό το σημείωμα που σκοπό έχει την ενημέρωση για ένα Κοινωνικοοικονομικό, Πολιτικό και Νομικό σκάνδαλο (εφάμιλλο της ASPIS ΠΡΟΝΟΙΑ, συμφερόντων Ψωμιάδη κ.ά.) που ελέγχεται εάν αγγίζει και τα όρια του οικονομικού εγκλήματος, εις βάρος των χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας.Το σκάνδαλο αυτό αφορά το «Λογαριασμό Επικουρήσεως Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος» ΛΕΠΕΤΕ, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1949 σε συμφωνία του εργοδότη και των εργαζομένων, ως ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ως μια μορφή δηλαδή, μετεργασιακής εργοδοτικής πρόνοιας, για την συμπλήρωση του εισοδήματος τους, μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, ένα πρωτοπόρο για την εποχή εγχείρημα, εν είδει ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος, που συνεχίστηκε αδιάλειπτα επί 70 χρόνια.
Η ΕΤΕ θέσπισε έναν εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του ΛΕΠΕΤΕ, επιφυλάσσοντας για την ίδια το δικαίωμα διαχείρισης και διοίκησης του, στον οποίο συγκεντρώνονταν οι εισφορές των Εργαζομένων σε ποσοστό 3,5% και οι εισφορές του εργοδότη σε ποσοστό 9% επί των πάσης φύσεως μικτών αποδοχών και καθ΄ όλο τον Εργασιακό βίο, δηλ. 12,5% σύνολο καθώς και άλλοι πόροι, κατά τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού. Επιδίωξη ήταν ο σχηματισμός ενός μόνιμου και ασφαλούς αποθεματικού που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη δια βίου (μετά την συνταξιοδότηση) καταβολή της Επικουρικής παροχής (ως μετεργασιακή αμοιβή όπως έχουν αναγνωρίσει τα ανώτατα δικαστήρια) στους συνταξιοδοτούμενους από την ΕΤΕ.
Το ιδιωτικό αυτό πρόγραμμα αποτελούσε ανεπιφύλακτο μέρος των όρων της εργασιακής μας σύμβασης. Ουδέποτε οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ εντάχθηκαν σε σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης του Δημοσίου ή έστω εποπτείας του και εξαιρέθηκαν από την μετάβαση στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζουπαλλήλων.
Εν τούτοις τον Σεπτέμβρη του 2017 η τότε Διοίκηση της ΕΤΕ, με περίσσια αναλγησία, μέσω μιας απλής επιστολής, μας ανακοίνωσε την διακοπή της Παροχής λόγω αδυναμίας της να πληρώσει γιατί θα διέτρεχε “συστημικό κίνδυνο”, εάν συνέχιζε να καταβάλει την συμβατική της υποχρέωση απέναντί μας.
Η απόφαση αυτή σήμαινε αυτομάτως μιά περαιτέρω μείωση (πέραν των μνημονικών περικοπών ) κατά 40% για τα εισοδήματά μας και φυσικά αδυναμία πληρωμής των ανειλημμένων δανειακών υποχρεώσεων μας. Πολλοί εκ των συνταξιούχων δεν πρόλαβαν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ επικουρικής παροχής.
Η ΕΤΕ Α Ρ Ν Ε Ι Τ Α Ι κάθε λογοδοσία για το υπόλοιπο και την διαχείριση του Αποθεματικού του ΛΕΠΕΤΕ, που όφειλε να διατηρεί επαρκώς και στο διηνεκές. Αντίθετα μάλιστα, προχώρησε σε πράξεις (κακουργηματικού χαρακτήρα) που το εξανέμισαν.
Μεταξύ αυτών των πράξεων ήταν η χρησιμοποίηση ΕΝΟΣ ΕΝΤΟΚΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ “για αγορά μετοχών”.
“Επαιξαν” στο χρηματιστήριο το 96% του συσσωρευμένου κεφαλαίου των μελλοντικών μας επικουρήσεων.
Φυσικά, τα χρήματα μας ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΗΚΑΝ και όχι μόνο δεν απέμεινε κεφάλαιο, αλλά ένας ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟΣ. Σημειωτεόν, ότι στον Κανονισμό του ΛΕΠΕΤΕ δεν προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής του από έντοκο, σε επενδυτικό!
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία είχαμε καταγγείλει τις παραπάνω ενέργειες της Εθνικής Τράπεζας, εδέησε να μας απαντήσει, 2 ολόκληρα χρόνια μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, ότι θέτει την καταγγελία μας στο αρχείο, με το αιτιολογικό, ότι δεν τις παρασχέθηκαν πρόσθετα στοιχεία που είχε ζητήσει από 24/4/2018, ενώ είχαν παραδοθεί από τον δικηγόρο μας στις 7/5/2018 με αριθμό πρωτοκόλλου 4833 δηλ εντός 15 ημερών από την αίτησή τους.
Όσο δε για την Τράπεζα της Ελλάδος , ουδέποτε ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα, ως εποπτεύουσα αρχή.
Από υπολογισμούς πολλών συναδέλφων, το συγκεντρωθέν κεφάλαιο από εισφορές για κάθε εργαζόμενο, χωρίς κάποια έστω απλή τοκοφόρο απόδοση, ανέρχεται κατ΄ εκτίμηση από 100.000 έως και πάνω από 200.000 ευρώ, ανάλογα με την διάρκεια και την εξέλιξη του εργασιακού του βίου.
Ενδεικτικά αναφέρω οι εισφορές εργαζομένου μεσαίου στέλεχος για 11 χρόνια μόνο, από το 1995 έως το 2006, σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 43.000 ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση που χορηγήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΛΕΠΕΤΕ η οποία όμως, χωρίς καμία έγγραφη αιτιολογία ως οφείλει, δεν δίνει στοιχεία για τις εισφορές πριν το 1995.
Ο δικαστικός αγώνας, ήταν μονόδρομος για τους 17.500 συνταξιούχους, από την ΕΤΕ. Ο εργοδότης τους, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ως θεματοφύλακας και διαχειριστής του Λογαριασμού, “διασπάθισε” (κατά τον Δημόσιο Λόγο του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ κο Τζούλη, σε τηλεοπτική εκπομπή), “καταχράστηκε” (κατά τον Δημόσιο λόγο του εργατολόγου κ. Ρωμανιά) τις αποταμιεύσεις μιας ζωής των εργαζομένων της, που κάποτε συνέβαλαν ώστε να γίνει η πρώτη Τράπεζα της χώρας.
Περισσότερες από 11.000 αγωγές βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοδικείο, εφετείο, Άρειο Πάγο, εκκρεμούν 2 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά έχουν κατατεθεί και 3 μηνυτήριες αναφορές, σχετικά με το Σκάνδαλο ΛΕΠΕΤΕ.
Αλγεινή εντύπωση μας έχει προκαλέσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ επί 3 χρόνια που διεξάγουμε αυτό τον αγώνα δικαίωσης και επιβίωσης, έχουν επιδείξει περίσσια υποχρέωση προς την Εθνική Τράπεζα, να αποσιωπήσουν το σκάνδαλο ΛΕΠΕΤΕ. Φαίνεται ότι η διαφημιστική δαπάνη (5,7εκατομ. το 2019) και οι δανειακές υποχρεώσεις τους προς την ΕΤΕ υπερτερούν της αμερόληπτης ενημέρωσης που απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία και τα κρατούν φιμωμένα.
Και ενώ βρισκόμαστε σε εξέλιξη δικαστικών αγώνων και με θετικές πρωτόδικες και εφετειακές αποφάσεις για τους συνταξιούχους, με εκκρεμή από 17/12/2019 απόφαση στον Άρειο Πάγο , οι υπουργοί κ.κ. Πετρόπουλος με τον Ν4618/19 άρθρο 24 και Βρούτσης με τον Νόμο 4680/20 άρθρο 63 , προσπαθούν παράνομα και αντισυνταγματικά να παρέμβουν σε ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ , ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Ο υπουργός κ. Πετρόπουλος με τον Ν4618/19 άρθρο 24, θέσπισε (παρεμβαίνοντας σε μια διμερή ιδιωτική συμφωνία, που βρίσκεται στα αστικά και ποινικά δικαστήρια), προσωρινή χορήγηση μέσω του ΕΤΕΑΕΠ του 60% περίπου της επικουρικής μας παροχής, μέχρι το 2023 και για τον λόγο αυτό υποχρέωνε την ΕΤΕ να καταβάλει ετησίως 40 εκατομ. ευρώ, μια προσωρινή λύση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Κατά την προσφυγής μας στο ΣΤΕ για αυτή την νομοθετική παρέμβαση του Ν. Πετρόπουλου σε μια ιδιωτική συμφωνία, ο Υπουργός κ. Βρούτσης με νέα νομοθετική παρέμβασή του , με επείγουσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εν μέσω Πανδημίας, Νόμος 4680/20 άρθρο 63 , απάλλαξε πλήρως την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από οποιαδήποτε Συμβατική Υποχρέωση απέναντι στους συνταξιούχους πρώην εργαζομένους της και με “το έτσι θέλω” μας ενέταξε στο ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα δήλωσε στην Βουλή, ότι η παρέμβασή του “ΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ”, μη ομολογώντας βέβαια ότι
α) αυτό επιτεύχθηκε σε βάρος των 17.500 συνταξιούχων και 5.000 εν ενεργεία ακόμη υπαλλήλων της, αλλά και
β) ότι από 1/1/19 η επικουρική παροχή μας θα καταβάλλεται από το κράτος, φορτώνοντας στην πλάτη του κάθε φορολογούμενου πολίτη αυτής της χώρας, το κόστος “της ΣΩΤΗΡΙΑΣ” της ΕΤΕ .
Με το Νόμο Βρούτση όχι μόνο απαλλάσσεται πλήρως η ΕΤΕ από ΤΟ ΒΑΡΙΔΙ της ιδιωτικής συμβατικής της υποχρέωσης, αλλά με τη γνωστή πλέον μέθοδο επανυπολογισμού, μειώνεται περαιτέρω κατά 35% από την 01/01/2025, η ήδη μειωμένη κατά 40% με τον Νόμο Πετρόπουλου, επικουρική μας παροχή.
Ευνόητο είναι ότι προσφεύγουμε πάλι κατά χιλιάδες στο ΣΤΕ, για την εκ νέου ακύρωση των αντισυνταγματικών νόμων που παρεμβαίνουν σε μια Ιδιωτική διαφορά και ουσιαστικά χωρίς κανένα έλεγχο και λογοδοσία των υπευθύνων, καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ, αλλά και οι φορολογούμενοι «ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΕΠΕΤΕ».
Με περίσσια ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ η ΕΤΕ απαιτεί από την πρώτη στιγμή της διακοπής της Επικουρικής παροχής μας, την απρόσκοπτη συνέχιση πληρωμής των δανειακών μας υποχρεώσεων, όταν η ίδια μας κατέστησε αναξιόχρεους, με την αναίτια αθέτηση της συμβατικής της υποχρέωσης. Μας χορηγούσε τα δάνεια , έχοντας διασφαλίσει την αποπληρωμή τους με την παροχή του ΛΕΠΕΤΕ και επιπλέον με την ακίνητη περιουσία μας και ενώ μας προκάλεσε οικονομική ασφυξία, μας απειλεί και μας τρομοκρατεί μέσω των εισπρακτικών εταιρειών, με καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων και κατά συνέπεια με πλειστηριασμούς των περιουσιών μας.
Συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς είναι ο κλονισμός της ψυχικής και σωματικής υγείας πολλών συναδέλφων, ακόμη και οι απώλειες ζωών.
Οι προαναφερόμενες συνθήκες, μας οδήγησαν στην δημιουργία του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ», με κύριο σκοπό, την δυναμική διεκδίκηση- διευθέτηση, εξωδίκως ή δικαστικώς, των δανειακών μας υποχρεώσεων.
Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και πρωτίστως κρίσης αξιών, οτιδήποτε μπορεί να εγείρει αξιώσεις και να αποδώσει ευθύνες, βρίσκεται σε αποκλεισμό από τη δημόσια και ιδιωτική ενημέρωση (πλην ελαχίστων κυρίως διαδικτυακών μέσων). Ανάλογα και το «ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΕΠΕΤΕ», βρίσκεται στην μαύρη λίστα των ειδήσεων και ως εκ τούτου λίγοι μπορεί να γνωρίζουν την υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου