Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
Ήρθαν για να μείνουν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι οποίες σύντομα θα αποκτήσουν και τμήματα real estate.
Διότι οι servicers θα αναλάβουν να διαχειριστούν και σημαντικό αριθμό ακινήτων, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού. Και συγκεκριμένα εκείνα τα ακίνητα τα οποία τελικά δεν θα περάσουν στην διαχείριση του φορέα, που θα αναλάβει να τα αγοράζει, να τα μισθώνει και να τα πουλάει.
Τα παραπάνω αναφέρει στο mononews.gr στέλεχος της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις και μάλιστα συμπληρώνει πως: Θα αυξηθεί σημαντικά η δουλειά μέσω της διαχείρισης των ακινήτων που θα αποκτηθούν από τους πλειστηριασμούς.
Όπως λέει τα επόμενα δύο χρόνια θα γίνουν πολλές χιλιάδες πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα αφορούν όχι δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά δάνεια επιχειρηματικά, επαγγελματικά, οπότε θα δημιουργηθεί σημαντικό στοκ ακινήτων.
Ανοδικά θα κινηθεί και το χαρτοφυλάκιο που θα διαχειρίζονται οι servicers, καθώς τους επόμενους μήνες και μέχρι το 2022 οι εταιρείες -doValue, Intrum, Cepal κ.α.- θα αναλάβουν την ανάκτηση για δάνεια ύψους 95 δις ευρώ, από τα 80 δις ευρώ σήμερα, και θα απασχολούν συνολικά 4.000 άτομα προσωπικό, από 2.000 άτομα το 2018.
«Οι servicers ήρθαν για να μείνουν, λέει, είτε η οικονομία είναι σε ύφεση, είτε είναι σε ανάπτυξη. Όταν είμαστε σε ύφεση η ανεργία τροφοδοτεί το στοκ των «κόκκινων» δανείων, το οποίο περιορίζεται σημαντικά όταν έχουμε ρυθμό ανάπτυξης. Όμως όταν υπάρχει χρήμα και οι ανακτήσεις είναι περισσότερες και κατ΄επέκταση οι εταιρείες διαχείρισης αυξάνουν τα έσοδα τους».
Σήμερα οι servicers διαχειρίζονται καθυστερούμενες οφειλές ύψους 80δις ευρώ, εκ των οποίων τα 40δις ευρώ βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών (δάνεια που έχουν πωληθεί ή τιτλοποιηθεί), και τα υπόλοιπα είναι τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται εντός τραπεζικών ισολογισμών και έχουν αναλάβει τη διαχείριση τους.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου φέτος, οι εταιρείες μέλη της ΕΕΔΑΔΠ είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις 67.500 δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ και το 80% εξ΄αυτών συμπεριλαμβάνει και λύσεις «κουρέματος». Συγκεκριμένα είχαν ρυθμιστεί 61.000 στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ και τα υπόλοιπα επιχειρηματικά ποσού 1,3δις ευρώ.
Οι εταιρείες διαχείρισης, ακολουθούν την ίδια πολιτική με τις τράπεζες και προσφέρουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες που τεκμηριωμένα εξακολουθούν να πλήττονται λόγω της πανδημίας. Οι λύσεις αυτές είναι εξατομικευμένες, βασίζονται στο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε επιχείρηση και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για ένα χρονικό διάστημα.
«Οι τράπεζες έχουν αντικειμενικό σκοπό τη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι servicers έχουν σκοπό να εξυγιάνουν την οικονομία και να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να σταθούν και πάλι όρθια, μέσα από βιώσιμες λύσεις» καταλήγει.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου