Το συγκεκριμένο θέμα υπενθυμίζεται πως προβλημάτιζε τον Επόπτη και πριν την πανδημία.Στην τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Enria είχε ερωτηθεί σχετικώς και διατύπωσε θετική άποψη για το θέμα των συγχωνεύσεων ενώ δεν απέκλεισε παρόμοιες εξελίξεις και στη χώρα μας μολονότι αυτή διαθέτει ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό τραπεζών.
Δύο βασικές προϋποθέσεις εξετάζει ο SSM για τη συγκεκριμένη εξέλιξη της συγχώνευσης:
- Η διαδικασία να υπακούει σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα που να οδηγούν στην εξυγίανση μετά τη συγχώνευση.
- Από τη συγχώνευση να μην δημιουργούνται τράπεζες τόσο μεγάλες που να μην επιτρέπεται να αποτύχουν καθώς θα συμπαρασύρουν στην αποτυχία τους την οικονομία της χώρας τους και ενδεχομένως και μεγάλου τμήματος της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Όμως ο SSM προβάλει και μια σημαντική απαίτηση για τις τράπεζες που συγχωνεύονται:
- Zητά από την καινούρια τράπεζα να μην διανέμει τα κέρδη της έως ότου δημιουργήσει σταθερά αποθεματικά
Είναι φανερό πως η πρώτη προϋπόθεση ακουμπάει περισσότερο τις τράπεζες του νότου (συχνά τα μοντέλα τους δεν επιτρέπουν την εξυγίανση) ενώ η δεύτερη που σχετίζεται με το μέγεθος των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορά περισσότερο τις τράπεζες του βορρά.
Αυτή τη φορά ο κ. Douard Fernandez-Bollo, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο εποπτικό συμβούλιο, αναφέρεται στις προσδοκίες της ΕΚΤ για συγχωνεύσεις και εξαγορές λέγοντας ευθαρσώς πως η συνένωση πιστωτικών ιδρυμάτων στην αυξάνει την ανθεκτικότητα στο τραπεζικό σύστημα.
ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου