ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ LIBOR !!!

ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΣΑΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ
Τώρα ψάχνουν άλλο, πιο αξιόπιστο σύστημα, κάτι που είχε προαναγγελθεί(προ τριετίας) από τον τότε επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας και νυν διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι δηλαδή πάμε για κατάργηση του Libor. Τότε μάλιστα είχε δώσει και χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2021.



Κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση το επιτόκιο του Libor, καθώς μάλιστα έχει προταθεί η αντικατάστασή του από μία βάση αναφοράς επί πραγματικών συναλλαγών.

Ως εκ τούτου, τράπεζες και δανειολήπτες πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται αναλόγως.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, αναγνώρισε ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού δέχθηκε πιέσεις να αναστείλει την απόσυρση του δείκτη αναφοράς του Libor, βάσει του οποίου τιμολογούνται χρηματοοικονομικές συμβάσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό που είδαμε στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο ως απάντηση στο σοκ του Covid ενισχύει τη σημασία της άρσης της εξάρτησης του χρηματοπιστωτικού συστ
ήματος από τη Libor εγκαίρως» δήλωσε ο Andrew Bailey τη Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2007-09, ορισμένοι traders χειραγωγούσαν το επιτόκιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα παγκόσμιο όργανο ρυθμιστικών αρχών, προειδοποίησε για «σημαντικές επιπτώσεις» εάν οι αρχές δεν προετοιμαστούν για το τέλος του Libor καθώς πολλές από τις υπάρχουσες συμβάσεις πρόκειται να λήξουν μετά το 2021.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bank of England, Chris Salmon, έχει σχολιάσει πως από πολλές απόψεις το Libor δεν είναι το καταλληλότερο όριο αναφοράς.

«Για να το θέσω απλά, θέλουμε να δούμε μία μετάβαση σε έναν κόσμο λιγότερο επικεντρωμένο στο Libor», ανέφερε στην ίδια εκδήλωση, εξηγώντας πως η συστημική εξάρτηση από το Libor αποτελεί «αχρείαστη ευπάθεια».

«Ειδικά οι αγορές παραγώγων θα μπορούσαν να είναι πιο αποδοτικές αν υπήρχε ρευστότητα στις εναλλακτικές τιμές αναφοράς», τόνισε ο Salmon.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου