Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για ευρύτερες φορολεφαρύνσεις βάζει ο κορωνοιός, αναστέλλοντας μέτρα τα οποία μέχρι πρότινος συγκροτούσαν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Οι εισηγήσεις για μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος κατά 30% με στόχο την πλήρη κατάργηση τους ως το 2023,των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις αλλά και του ΕΝΦΙΑ, ώστε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη σε μικρομεσαίους, νοικοκυριά και ιδιοκτήτες ακινήτων μπαίνουν στο συρτάρι αφού προέχει η σωτηρία του προϋπολογισμού.
Βασικό ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να μείνει διαχειρίσιμη η κατάσταση στον προϋπολογισμό που οδεύει προς τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, να κυλήσουν οι επόμενες μήνες που είναι καθοριστικοί για τα έσοδα, η ζημιά στην οικονομία δηλαδή η ύφεση να μείνει κοντά στο 8%, ο τζίρος στην αγορά να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή επίπεδα και η μεγάλη μάζα των επιχειρήσεων να επιβιώσει χωρίς να πειραχθούν τα στρατηγικά ταμειακά αποθέματα.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο βυθίστηκαν κατά 34%, καθώς στο Ταμείο μπήκαν 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,4 δισ. ευρώ, με πτώση απότοκο της καραντίνας. Συνολικά στο 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου τα φορολογικά έσοδα γράφουν «χασούρα» 2,57 δισ. ευρώ ή ποσοστό 12,6% καθώς ανήλθαν σε 15,4 δισ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο προϋπολογισμός και από τις δαπάνες, με την υπέρβαση στο πεντάμηνο να ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ οδηγώντας τα συνολικά έξοδα του κράτους σε πάνω από 23,5 δισ. ευρώ.
Στο Γενικό Λογιστήριο αναγκάστηκαν να… βάλουν χέρι στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να καλύψουν το κονδύλι των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Από τον ίδιο κουμπαρά βγήκαν και τα 747 εκατ. ευρώ που αποτελούν πληρωμές του υπουργείου Εργασίας προς τους επιστήμονες.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με τον προϋπολογισμό να μην έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης των 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται συνολικά για τα σχέδια των ελαφρύνσεων το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες στις εξής δύο επιλεκτικές παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες:
1. Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
2. Στη μείωση της προκαταβολής του φόρου κατά 70%. Το μέτρο θα αφορά μόνο τους κλάδους που έχουν πληγεί από τον κορωνοιό.
Περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες ελαφρύνσεις ακόμα και της οριζόντιας μείωσης της προκαταβολής του φόρου 20% με 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα παγώνουν μέχρι νεωτέρας.
Το οικονομικό επιτελείο πρόκειται στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης να ενημερώσει τους δανειστές για τις ανατροπές που φέρνει η πανδημία στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Νέες ασκήσεις επί χάρτου θα γίνουν από το φθινόπωρο όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα έχει φανεί το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας και έντασης των κλυδωνισμών στην οικονομία.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου