Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων για την κατανομή του 1,3 δισ. ευρώ του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αφορά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο για δύο χρόνια, πρόγραμμα που σημείωσε ρεκόρ αιτήσεων, καθώς περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με τις τράπεζες ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση των αιτήσεων και οι εγκρίσεις που δόθηκαν κάλυψαν το σύνολο του διαθέσιμου ποσού, ενώ χιλιάδες είναι οι αιτήσεις που δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν
Το τεράστιο ενδιαφέρον είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή υποβολής νέων αιτήσεων και λίγες ημέρες μετά στην οριστική διακοπή υποβολής αιτήσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Αθηνάς Χατζηπέτρου, διευθύνουσας συμβούλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης των αιτήσεων.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του προγράμματος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απόρριψη αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, το οποίο σημειώνεται ότι ειναι ευρωπαϊκό. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε για την επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων η ΕΑΤ να ενισχυθεί με προσωπικό της Eurobank και της Alpha Bank, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση των πολλών χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.
Μεγάλες προσδοκίες – μεγαλύτερες γκρίνιες
Το πρόγραμμα για την έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακούφισης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες φούντωσαν ακόμα περισσότερο κυβερνητικοί παράγοντες δημιουργώντας την αίσθηση ότι τα δάνεια θα δοθούν γρήγορα και με ελαστικούς τραπεζικούς όρους. Έτσι το πρόγραμμα συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον με τελικό αποτέλεσμα πολλοί να απογοητευτούν καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στα επιδοτούμενα δάνεια.
Μάλιστα υπήρξαν πολλές αιτιάσεις ότι οι τράπεζες καθυστέρησαν ή έθεταν υπερβολικούς όρους εμποδίζοντας το πρόγραμμα και πολλές φορές υπήρξαν δημόσιες αιτιάσεις από μέλη της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους όρους του προγράμματος όπως τους καθόρισε η κυβέρνηση και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου