Επίσης, θα δοθούν ενισχύσεις σε εταιρείες οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία, επιδοτήσεις για την κάλυψη των ενοικίων τους, αρκετά τρισεκατομμύρια γιεν στο σύστημα υγείας και στις τοπικές οικονομίες. Συνολικά για τη στήριξη των επιχειρήσεων τα κονδύλια σχεδόν τριπλασιάζονται από 45 τρισ. γιεν του πρώτου πακέτου του Απριλίου σε 140 τρισ. γιεν, αυξάνοντας τα δάνεια μηδενικού επιτοκίου και τη χορήγηση κεφαλαίου. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα μέτρων στήριξης ύψους 117 τρισ. γιεν, που αποφασίζει να εφαρμόσει ο Σίνζο Αμπε, μετά το πρώτο ίσης αξίας του Απριλίου, που χρηματοδοτεί ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Εν μέρει το χθεσινό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από έναν δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, φέρνοντας το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων στα 234 τρισ. γιεν (2,18 τρισ. δολάρια), ή στο σχεδόν 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιαπωνίας. Εάν θα πρέπει να συγκριθεί με κάποιο άλλο, αυτό θα είναι των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο ανέρχεται σε 2,3 τρισ. δολάρια.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, ο Σίνζο Αμπε διευκρίνισε ότι «είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε με κάθε μέσον που διαθέτουμε τις επιχειρήσεις και την απασχόληση, ενώ παράλληλα οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο κύμα της πανδημίας». Η Ιαπωνία θα εκδώσει επιπλέον κρατικά ομόλογα της τάξεως των σχεδόν 32 τρισ. γιεν στο πλαίσιο του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους με λήξη στις 31 Μαρτίου 2021. Η έκδοση νέων κρατικών ομολόγων θα φθάσει φέτος στα επίπεδα-ρεκόρ των 90 τρισ. γιεν.
Οπως αναφέρει το Reuters, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανώς θα επιδιώξει να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού, κάνοντας η ίδια επιθετικές αγορές ομολόγων. Παρά ταύτα, η απροσδόκητη αύξηση στην έκδοση ομολόγων πολύ μακράς διαρκείας ίσως να επιφέρει κάποια αβεβαιότητα στις αγορές, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα σε μία σπάνια κοινή ανακοίνωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν στενά, ώστε να δοθούν πόροι στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις και να θωρακιστεί η οικονομία από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Τέλος, το Τόκιο έχει θέσει κατά μέρος σε αποθεματικά κεφάλαια περί τα 10 τρισ. γιεν, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μία επείγουσα κατάσταση με ένα πιθανό νέο κύμα της ασθένειας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου