Economist Intelligence Unit: «Ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη αναμένεται να κηρύξουν στάση πληρωμών τους επόμενους 12-18 μήνες».
Μαζικές χρεοκοπίες κρατών, λόγω των πρωτοφανών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, βλέπει για το προσεχές μέλλον κορυφαίος οικονομολόγος.
«Ολοένα και περισσότερες χώρες ανά τον πλανήτη αναμένεται να κηρύξουν στάση πληρωμών τους επόμενους 12-18 μήνες, καθώς όλες οι κυβερνήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τις δαπάνες τους, με στόχο να περιορίσουν την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία», σχολιάζει, μιλώντας στο CNBC, o Simon Baptist, στρατηγικός αναλυτής του Economist Intelligence Unit.
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «δεν αποκλείεται η Ευρωζώνη να βιώσει μια νέα κρίση χρέους, με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να βρίσκονται στο επίκεντρο».
Εκπέμπει SOS για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Εστιάζοντας στις χώρες του αναδυόμενου κόσμου ο Baptist εκτιμά πως χώρες, όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, αναμένεται να βυθιστούν σε μεγάλη κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η Αργεντινή απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία», προειδοποιεί επίσης ο αναλυτής.
Παρουσιάζοντας τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι αναπτυσσόμενες χώρες, ο αναλυτής εξηγεί πως θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση όταν χρειαστεί να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές να τους δανείσουν χρήματα. Και αυτό γιατί οι διεθνείς επενδυτές στην τρέχουσα συγκυρία αναζητούν πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια για να θωρακίσουν τις περιουσίες τους. «Η εξάρτηση των αναδυόμενων αγορών από τους διεθνείς επενδυτές είναι μεγάλη», διαπιστώνει ο στρατηγικός αναλυτής του Economist Intelligence Unit.
«Το μεγάλο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου που θα χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά δεν θα μπορούν την ίδια ώρα να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης», σημειώνει ακόμη ο Baptist.
Υπενθυμίζεται άλλωστε εδώ ότι τη Μεγάλη Τρίτη το ΔΝΤ, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, στη σκιά του κορονοϊού, ονόμασε την τρέχουσα κρίση «Μεγάλο Εγκλεισμό» (The Great Lockdown), προβλέποντας ύφεση 3% για την παγκόσμια οικονομία το 2020.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου