Μια μέση λύση φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι με συνεννόηση με την Γερμανία, την ΕΚΤ και τον ESM ώστε να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.
Με βάση ορισμένες πηγές στις Βρυξέλλες με τις οποίες συνομίλησε το bankingnews φαίνεται ότι και η Γερμανία συναινεί σε ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές
1)Πρωτίστως εγκαταλείπονται τα σχέδια των ευρωομολόγων ή corona bond καθώς η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει πρόσθετο βάρος δια της εγγυήσεως της έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Ωστόσο εγκαταλείπονται και οι ECCL οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές καθώς όλες οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης αντιδρούν σε ένα θεσμοθετημένο εργαλείο που επιτάσσει σκληρά μέτρα λιτότητας.
2)Η Γερμανία αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο ESM δηλαδή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης ως εργαλείο χρηματοδότησης αλλά με την εγγύηση της ΕΚΤ.
O ESM διαθέτει 410 δισεκ. κεφαλαιακή δύναμη πυρός και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 200 δισεκ. ή και να εκδώσει 200 δισεκ. νέο χρέος υπό τον όρο ότι τουλάχιστον για το 50% θα το αγοράσει η ΕΚΤ.
Πρακτικά ο ESM εάν χρησιμοποιήσει από τα υφιστάμενα κεφάλαια ή εάν εκδώσει νέο χρέος θα πρέπει η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως εγγυητής – αγοραστής.
3)Οι χώρες της ευρωζώνης θα υποβάλλουν αίτημα είτε απευθείας στον ESM είτε σε ένα ειδικό Ταμείο για την Πανδημία και ανάλογα θα χορηγούνται δάνεια π.χ. η Ιταλία θα χρειαστεί τουλάχιστον 60 με 80 δισεκ. η Ελλάδα 30 δισεκ. κ.α.
Όμως τα δάνεια αυτά θα δίδονται υπό συγκεκριμένο πλαίσιο δηλαδή με όρους, εξασφαλίσεις – εγγυήσεις από κάθε κράτος μέλος που θα κάνει χρήση και με την δέσμευση ότι θα τηρείται ένα πλάνο αποπληρωμών.
Θα πρόκειται για κάποιας μορφής μνημονιακές συμβάσεις τις οποίες και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει καθώς το σοκ στην αδύναμη οικονομία είναι μεγάλο.
4)Η ΕΚΤ θα είναι εγγυητής για τον ESM, όμως ο ESM θα χρειαστεί ένα πολύ σαφές πλαίσιο εξασφαλίσεων οπότε κάθε χώρα θα παρουσιάσει ένα πλάνο με collaterals και μηχανισμό αποπληρωμών των νέων δανείων.
Είναι προφανές ότι τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης δραματικά θα αυξηθούν π.χ. στην Ελλάδα από 354 δισεκ. θα μπορούσε να φθάσει στα 380 δισεκ. και με ΑΕΠ συρρικνωμένο στα 170 δισεκ. π.χ. θα αυξήσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ από 181% σε 223%.
Βέβαια ορισμένοι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το χρέος για την πανδημία δεν θα πρέπει να ενσωματωθεί στο κλασσικό χρέος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός παράλληλος με το δημόσιο χρέος κάθε χώρας ώστε να είναι διακριτά τα χρέη.
Βέβαια όπως αναφέρει η Deutsche bank αυτός ο διαχωρισμός είναι λογιστικός, οι αγορές στην περίοδο της σταθερότητας σε βάθος χρόνου θα γνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής ενός κράτους είναι το άθροισμα του δημοσίου χρέους + το νέο χρέος που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
5)Λόγω της βύθισης των ΑΕΠ π.χ. στην ευρωζώνη και την εκτίναξη του χρέους κατά 20% με 30%... οι χώρες θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια για να φθάσουν πάλι στις επιδόσεις προ της κρίσης του κορωνοιού.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έρχονται ζοφερές μέρες για τις οικονομίες…
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου