ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΡΑΚΛΗΣ !!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΔΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΤΑ FUNDS ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
Ενώ ετοιμάζονται να φορτώσουν το βάρος των νέων κεφαλαίων πάλι στα συνήθη κορόιδα...Δηλαδή στους ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ !!!



Τι γράφει το bankingnews.gr :

Οι ελληνικές τράπεζες προ του κορωνοιού είχε εκτιμηθεί ότι για να υλοποιήσουν τα σχέδια τιτλοποιήσεων προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 33 δισεκ. θα απαιτούνταν 5,5 με 6 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής που έχει στόχο την εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs. 

Η Alpha bank θα χρειαζόταν 2,5 δισεκ. κεφάλαια να δαπανήσει η Eurobank 1,65 δισεκ. κ.α.
Όμως η δραματική επιδείνωση της κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοιού αλλάζει πλήρως τα δεδομένα και κυρίως αλλάζει τα δεδομένα ως προς τα NPEs. 

Πρωτίστως το σχέδιο Ηρακλής δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την φάση για τους εξής βασικούς λόγους 

1)Η επιδείνωση των NPEs που θα υπάρξει προσεχώς θα καταστήσει τον Ηρακλή μη χρήσιμο εργαλείο για το ορατό μέλλον.

Ο Ηρακλής είναι χρήσιμος μόνο σε περιόδους κανονικότητας. 

Η ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τα NPEs δεν αλλάζει την διαδικασία αποτίμησης.
Με βάση τα νέα κριτήρια λόγω κορωνοιού ένα δάνειο που δεν έχει πληρωθεί μετά από 90 ημέρες δεν λογίζεται ως κόκκινο.

Όμως με βάση τον Ηρακλή πρέπει να υπάρξει μια αποτίμηση του κινδύνου που εμπεριέχει ο Ηρακλής. 

Σε αυτή την περίπτωση ή δεν θα μπορεί να γίνεται αποτίμηση άρα ο Ηρακλής 
απενεργοποιείται ή εάν μπορεί να γίνει αποτίμηση των NPEs οι τράπεζες θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ περισσότερα κεφάλαια. 

2)Έχει εκτιμηθεί ότι ο Ηρακλής σε αυτό το νέο επιδεινωμένο περιβάλλον όπου τα παλαιά NPEs θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο και θα δημιουργηθούν νέα NPEs – μπορεί τα 
κριτήρια να ελαστικοποιούνται αλλά το όριο των 90 ημερών πάντα θα είναι η βάση σύγκρισης – θα απαιτήσει για την πρώτη φάση της εξυγίανσης περίπου 8 με 9 δισεκ. 

Δηλαδή τα 5,5 με 6 δισεκ. πριν τον κορωνοιό θα μετατραπούν σε 8 με 9 δισεκ. λόγω του κορωνοιού και αναφερόμαστε μόνο στα 33 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε σύνολο 70 δισεκ. και χωρίς να υπολογίζεται σε αυτή την εξίσωση το μέγεθος της επιδείνωσης των NPEs.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Οι ελληνικές τράπεζες με όρους συνολικών κεφαλαίων διαθέτουν 30 δισεκ. και 26 δισεκ tangible book. 

Από τα 30 δισεκ. συνολικά κεφάλαια θα απαιτηθεί να δαπανηθούν 8 με 9 δισεκ. θα μειωθούν στα 23 δισεκ. τα συνολικά κεφάλαια και μαζί με τις πηγές ενίσχυσης των κεφαλαίων και όλα αυτά θα αφορούν μόνο την πρώτη φάση. 

Εάν οι τράπεζες σήμερα αποφάσισαν να μηδενίσουν τα NPEs όλες θα είχαν κεφάλαια κάτω από τα ελάχιστα συνολικά όρια του SREP δηλαδή θα χρειάζονταν άμεσα κεφάλαια. 

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες νομοτελειακά δεν μπορούν να αποφύγουν την ανάγκη να αντλήσουν νέα κεφάλαια. 

Οι λύσεις θα είναι δύο να βάλουν νέα κεφάλαια οι ιδιώτες σενάριο απίθανο, να βάλει νέα κεφάλαια το κράτος σενάριο πιθανό. 

Ωστόσο αυτό θα απαιτήσει χρόνο μέχρι ότου συμφωνηθεί και σε επίπεδο Ευρώπης το πλαίσιο της κρατικής βοήθειας. 

Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη και η ΕΚΤ έχουν παραβιάσει ξεκάθαρα κανόνες που έχουν θεσπίσει, μιλάμε για θεσμική εκτροπή εις βάρος της διαφάνειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου