Mε 3 τρισεκ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η ΕΚΤ μέσω των ευρωπαϊκών τραπεζών τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης δίνοντας για το σκοπό αυτόν απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες.
Σήμα από την Cr. Lagarde σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter δόθηκε προς τις ευρωπαίκές τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
"Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση των επειχειρήσεων εκείνων που είναι πιο ευάλωτες όχι επειδή πραγματοποίησαν κακοδιαχείριση ή βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης ή εκκαθάρισης απάντησε η κ. Lagarde σε σχετική ερώτηση".
Η ίδια διευκρίνισε πως αυτό πρέπει να γίνει γιατί αυτές οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν την πιο πιο δύσκολη- και περίπλοκη πρόσβαση στις πιστώσεις.
"Και στο σημείο αυτό αναφέρομαι ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες" είπε η κα Lagarde (σ.σ. αποτυπώνοντας προφανώς τα προβλήματα των επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Νότου όπου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των συγκεκριμένων οικονομιών).
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ, πολύ πρόσφατα - πριν από 3 ημέρες - αποφάσισε με τις 19 τράπεζες της ζώνης του ευρώ να αποδεχθούν τις εξασφαλίσεις, δηλαδή να λάβουν και να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια, χωρίς πλαφον.
Στο παρελθόν, τα δάνεια που δίδονταν ως εξασφάιση για ρευστότητα ξεκινούσαν από ένα συγκεκριμένο όριο και πάνω.
Εδώ λέμε: όλα τα δάνεια, των νοικοκυριών των αυτοαπασχολούμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεγάλων επιχειρήσεων όλα είναι αποδεκτά προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ".
Επομένως, αναφέρει η Lagarde, η ΕΚΤ εστιάζει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η αναχρηματοδότηση έχει ήδη ξεκινήσει - αλλά θα κορυφωθεί από τις αρχές Ιουνίου και αντιπροσωπεύει ένα ποσό 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Η χρηματοδότηση αυτή θα απευθύνεται και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Eιδική αναφορά στη χώρα μας έκανε η κα Lagarde καθώς ρωτήθηκε σχετικά, μιας και η Ελλάδα αποτελεί μια ευάλωτη οικονομία στη ζώνη του Ευρώ μολονότι γίνεται πολύς λόγος στην παρούσα φάση για την Ιταλία.
Οπως εξήγησε η ισχυρή αξιωματούχος της ΕΚΤ, η χώρα μας χάρις στα προγράμματα που εφαρμόστηκαν από το 2010, βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση σταθερών χρηματοοικονομικών αναγκών ενώ εξήγησε πως η ΕΚΤ ενεργεί σαν ασπίδα μαζί με τις 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ώστε κάθε κίνδυνος να αποτραπεί.
Στη χώρα μας αναφέρουν άλλες τραπεζικές τα μέτρα χαλάρωσης που αναμένεται να οδηγήσουν κατά τέσσερεις τουλάχιστον μονάδες χαμηλότερα τους κεφαλαιακούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται πως εξ' αυτού και μόνον του λόγου θα απελευθερώσουν μια ρευστότητα ύψους 10-12 δισ. ευρώ που μοχλευόμενη μπορεί αν δώσει σημαντικά αποθέματα στις ελληνικές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την εγχώρια οικονομία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου