ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΩΣ 25% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ & ΚΟΥΠΟΝΙΑ 25% ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΦΠΑ !!!



Επιχειρηματικά δάνεια έως 25% του τζίρου – Η διαδικασία χορήγησης και οι όροι

Η χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί το βασικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα προικοδοτηθεί με 2 δισ. ευρώ, με στόχο να χορηγηθούν δάνεια 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Το 50% σε μεσαίες και το 50% σε μεγάλες, μη προβληματικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης που πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, το Δημόσιο θα εγγυάται έως το 80% του δανείου και η εγγύηση θα είναι 6ετής. Θα αφορά νέο χρήμα, δεν θα αποτελεί δηλαδή αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού. Το ποσό του δανείου δεν μπορεί αν υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) για το 2019 ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης του 2019.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει μπει στις ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το εν λόγω τραπεζικό προϊόν θα μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή όσες πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους έως το τέλος του 2019.

Επίσης, δικαίωμα δανειοδότησης θα έχουν και οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Για να λάβουν τα δάνεια οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για δανειοδότηση και άνω του 25%. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια. Εξήγησε επίσης, πως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο. «Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.


Πώς δικαιούνται το «κουπόνι» του 25% (του ποσού που πλήρωσαν), προκειμένου να μπορέσουν να το συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές τους.


Με email θα πρέπει τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι επιχειρήσεις να ενημερώσουν την εφορία πως έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι και τις 30 Απριλίου τη συνολική οφειλή του ΦΠΑ. Ετσι δικαιούνται το «κουπόνι» του 25% (του ποσού που πλήρωσαν), προκειμένου να μπορέσουν να το συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές τους.

Πιο συγκεκριμένα, με αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω email στην αρμόδια ΔΟΥ, οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να συμψηφίσουν το 25% του ποσού του ΦΠΑ που θα εξοφλήσουν έως τις 30 Απριλίου με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν από την 1η Μαΐου και έπειτα. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αίτηση ο συμψηφισμός θα γίνει αυτεπάγγελτα από την αρμόδια ΔΟΥ. Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, το 25% του ΦΠΑ δεν συμψηφίζεται με οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής πριν την 1η Μαΐου 2020.


Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

  • Η δυνατότητα συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ με άλλες οφειλές αφορά επιχειρήσεις (κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων) που έχουν ως κύριο Κ.Α.Δ. στις 20.03.2020 ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού Κ.Α.Δ., κατά τις 20.03.2020, δευτερεύουσας δραστηριότητας, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ, από τους αναφερόμενους στους πίνακες των ΚΑΔ.
  • Επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν ποσό ίσο του 25% επί της καταβληθείσας οφειλής, από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ, α’ τριμήνου 2020, για υπόχρεους που τηρούν απλογραφικά βιβλία, και περιόδου Μαρτίου 2020, για υπόχρεους που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020.
  • Για τη χορήγηση του ευεργετήματος απαιτείται η ολοσχερής εξόφληση έως και 30.4.2020 του χρεωστικού ποσού που προκύπτει από τη δήλωση ΦΠΑ α’ τριμήνου 2020, για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία ή της φορολογικής περιόδου Μαρτίου 2020, για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία. Οι δικαιούχοι τυγχάνουν του ευεργετήματος και εφόσον η οφειλή τους από ΦΠΑ εξοφληθεί ολοσχερώς διά συμψηφισμού εντός της ανωτέρω προθεσμίας.
  • Στην περίπτωση που κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ ο υποκείμενος στο φόρο επέλεξε την καταβολή του οφειλόμενου ποσού σε δύο ισόποσες δόσεις, το παραπάνω ευεργέτημα χορηγείται, εφόσον το συνολικό ποσό και όχι μόνο η πρώτη δόση, εξοφληθεί ολοσχερώς μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.
  • Για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία, προϋπόθεση χορήγησης του ευεργετήματος είναι η εξόφληση με εκούσια καταβολή ή διά συμψηφισμού, μέχρι και τις 30.4.2020, του χρεωστικού ποσού Φ.Π.Α. που προέκυψε από τη δήλωση φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020. Σε περίπτωση που έχει επιλεγεί από τον υπόχρεο η καταβολή του ποσού της δήλωσης σε δύο δόσεις, προϋπόθεση για την χορήγηση του ευεργετήματος είναι έως 30.4.2020 να έχει εξοφληθεί το συνολικό προς καταβολή ποσό φόρου βάσει της δήλωσης της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 (κωδ. 511 της δήλωσης Φ.Π.Α. ). Ανάλογη προϋπόθεση εξόφλησης οφειλών της προηγούμενης φορολογικής περιόδου δεν υφίσταται για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία.
  • Η ύπαρξη οφειλών, πλην αυτών από χρεωστική δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, δεν εμποδίζει τη χορήγηση του ευεργετήματος.
  • Η προϋπόθεση της εξόφλησης του προς καταβολή ποσού φόρου της φορολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες στις 26 Μαρτίου 2020 τελούσαν σε αναστολή, δηλαδή τόσο για τις επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και για τις πληττόμενες.

ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου