Τα περισσότερα φώτα έχουν πέσει, απολύτως δίκαια, στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Πήραν έστω ένα μικρό μερίδιο δόξας και οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ.
Για τους ταχυμεταφορείς όμως (κούριερ) ουδείς έχει αναφέρει κάτι τις ημέρες του ζόφου του κορονοϊού.
Και όμως, ο κλάδος πιέζεται σε ακραίο βαθμό! Η κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και οι λοιπές υπηρεσίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να δουλεύουν στα κόκκινα μέσα σε συνθήκες πανδημίας και να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα καθημερινά με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψυχολογία τους.
Το σωματείο τους κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τις συνθήκες αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Υπάρχουν εταιρίες που δεν εξασφαλίζουν για τους εργαζομένους τους τα υπεραπαραίτητα, αυτήν την εποχή, μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια). Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι φροντίζουν να τα προμηθεύονται μόνοι τους επιβαρύνοντας το δικό τους προϋπολογισμό.
Η εντατικοποίηση της εργασίας, λόγω του αυξημένου φόρτου, φέρνουν και αδήλωτες υπερωρίες. Για να βγει η δουλειά και να ικανοποιηθούν οι πελάτες μέσα σε λογικούς χρόνους, οι διανομείς δουλεύουν έξτρα ώρες χωρίς να πληρώνονται. Οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στο σωματείο τους, το ΣΕΤΤΕΑ, είναι κατά κυριολεξία δεκάδες αλλά "θεραπεία" είναι δύσκολο να βρεθεί. Η "Εργάνη" είναι ουσιαστικά απενεργοποιημένη, το ΣΕΠΕ ελέγχους δεν κάνει αυτήν την περίοδο, η αυθαιρεσία μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα.
Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Η επιστήμη δεν έχει ακόμα βεβαιώσει σε απόλυτο βαθμό ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των συσκευασιών ενώ την ίδια ώρα ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει με ασφάλεια ότι οι απολυμάνσεις που γίνονται στους χώρους φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τα πράγματα τα κάνει ακόμη χειρότερα το γεγονός ότι οι εργοδότες του κλάδου δεν διαθέτουν Ενωση, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν με ποιους να απευθυνθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Χαμός στη γραμμή των καταγγελιών της ΓΣΕΕ
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν πλέον ξανά τον εφιάλτη του 2010. Το αποδεικνύει τα εκατοντάδες e-mails και τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά η ειδική γραμμή που έχει δημιουργήσει η ΓΣΕΕ για καταγγελίες που αφορούν την κρίση του κορονοϊού.
Μέσα μόλις στις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας έφτασαν 135 καταγγελίες που αφορούν άρνηση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού, 55 καταγγελίες για μη χορήγηση μέσω ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε μικρούς κλειστούς χώρους λίγων τετραγωνικών, 127 καταγγελίες για μετατροπή συμβάσεως πλήρους απασχόλησης σε μερικής η εκ περιτροπής εργασίας και 136 καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εταιρίας η οποία ασχολείται με ξενόγλωσσα βιβλία στην ευρύτερη Αττική της οποίας ο επικεφαλής απείλησε εργαζόμενους ότι ο πρώτος που θα ζητήσει να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού, θα απολυθεί.
Οι δε εταιρίες που υποχρεώνουν εργαζόμενους να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών είναι πλέον πάρα πολλές και με τον τρόπο αυτό αποκλείουν το προσωπικό από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
Τη Δευτέρα η ΓΣΕΕ θα διαβιβάσει ομαδοποιημένες τις καταγγελίες στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην επιθεώρηση εργασίας για επιβολή διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων, ανάλογα με την περίπτωση.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου