ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ «ΟΧΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ;;;

ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ενώ όπως προειδοποιούν, μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά θα παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.



Η αιτία είναι τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εργάτες, κυρίως από την Αλβανία και λιγότερο από τη Βουλγαρία, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια βοήθεια στη συγκομιδή.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των παραγωγών, η απουσία των εργατικών χεριών θα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να γίνει το σύνολο της συγκομιδής και άρα να μην μπορεί να προμηθευτεί επαρκώς η αγορά.

Στον αντίποδα, πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.
«Και εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, ωστόσο, θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού οι δικές μας παραγωγές είναι περισσότερο μηχανικές και δε χρειαζόμαστε τόσα πολλά εργατικά χέρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο χωράφι, να σπέρνουμε και να δουλεύουμε, για να παράγουμε», λέει στο ethnos.gr ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και παραγωγός οσπρίων και ρυζιού.

Ελλείψεις σε φρούτα
Από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου θα αρχίσουν να φαίνονται οι ελλείψεις σε φρούτα στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα συνεχιστεί για όλο το διάστημα που θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. «Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Σε ένα μήνα ξεκινάει η διαδικασία αραίωσης των ροδάκινων στα δέντρα, προκειμένου να είναι κατάλληλα, όσα μείνουν στα δέντρα. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των κερασιών και αμέσως μετά αυτή των βερίκοκων. Μέχρι πέρυσι είχαμε για τη συγκομιδή 7.000 εργατικά χέρια, κυρίως από την Αλβανία και κάποιους από τη Βουλγαρία. Ο Ράμα πλέον έκλεισε τα σύνορα της Αλβανίας και πλέον δεν μπορούν να έρθουν καθόλου εργάτες. Εφόσον δε θα μπορεί να γίνει επαρκώς η συγκομιδή, από τις αρχές Μαΐου θα είναι τεράστιες οι ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα, αρχής γενομένης από τα κεράσια», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννακάκης.

Από το τέλος Απριλίου στα λαχανικά

Γρηγορότερα θα φανούν οι ελλείψεις στην αγορά σε λαχανικά, κάτι που ο παραγωγός και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, το τοποθετεί από το τέλος του Απριλίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε λαχανικά, ωστόσο, από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις καλλιέργειες. Τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι από το τέλος Απριλίου θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες λαχανικών», σημειώνει ο κ. Παπαβασίλης.

Λύση οι πρόσφυγες και μετανάστες

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία οι εκπρόσωποι των παραγωγών υποστηρίζουν ότι ότι μία πολύ καλή λύση, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα και λαχανικά, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν στη συγκομιδή πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στα camps.Όπως τονίζουν, με τον τρόπο αυτό και η συγκομιδή μπορεί να γίνει κανονικά και όσοι δουλέψουν, θα μπορούν να πάρουν κάποιο μεροκάματο. «Τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια θα μπορούσαν να καλύψουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα. Βέβαια, δεν ξέρουμε, πόσοι από αυτούς μπορούν να εργαστούν, να βγάλουν ΕΜΚΑ, ΑΦΜ κτλ., ωστόσο, κάποιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργατικό δυναμικό. Ήδη έχουμε κάνει επαφές για το θέμα αυτό με τα υπουργεία και με όλους τους αρμόδιους φορείς. Προτείναμε να ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό project στην Ημαθία και αν έχει επιτυχία, να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη χώρα», λέει ο κ. Γιαννακάκης.

«Η χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών στη συγκομιδή είναι μία πολύ καλή λύση. Θα μπορούσε να γίνει με απόλυτο έλεγχο και με όλα τα πιστοποιητικά υγείας, μια και μιλάμε για τρόφιμα. Επίσης, θα μπορούσαν και αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν κάποιο μεροκάματο. Ωστόσο, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα δε μας βοηθάει καθόλου προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Παπαβασίλης.

πηγη-περισσοτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου