ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ;;; ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΗΤΑΕΙ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑΣ !!!

ΔΟΥΛΕΜΑ: ΩΣ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΦΕΙΛΗΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΟΓΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ;;;
Παράλληλα το όλο σύστημα δεν λαμβάνει υπό όψιν το εισόδημα των δανειοληπτών !!!




Τι αποκαλύπτει το bankingnews.gr :


Ρύθμιση για κλάματα μέσω πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία με διπλάσια δόση από το εισόδημα του δανειολήπτη


Διπλάσια μηνιαία δόση από τη σύνταξη της απαιτεί συστημική τράπεζα από δανειολήπτρια για να σώσει την πρώτη της κατοικία.

Η ενδιαφερόμενη υπέβαλε αίτηση όπως και τα δι
καιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την προσδοκία να σώσει το σπίτι της.

Όμως η πρόταση της τράπεζας τις επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς απαιτούσε να καταβάλει η ενδιαφερόμενη το ποσό των 610 ευρώ το μήνα και θα συμπληρώνονταν με 210 ευρώ ως επιδότηση από το υπουργείο Οικονομικών. 

Η συνολική μηνιαία δόση αποπληρωμής έφθανε τα 820 ευρώ.

Με βάση τη φορολογική δήλωση της το μηνιαίο εισόδημα της δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόταση ρύθμισης.

Με την πενιχρή σύνταξη που λαμβάνει πρέπει να καταφέρει το ανθρωπίνως αδύνατο να επιβιώσει και να αποπληρώσει το δάνειο των 134.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα προχώρησε σε κούρεμα στα επίπεδα του 20%.
Η δανειολήπτρια πρέπει να αποπληρώσει το ποσό των 97.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση διαμορφώνεται σε 37.000 ευρώ.

Ο χρόνος αποπληρωμής για το σύνολο του δανείου ανέρχεται σε 144 μήνες ή 12 χρόνια.
Ο νόμος 4605/2019 που σκοπό είχε να προστατέψει την πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους φαίνεται ότι στην πράξη ότι δεν επιτυγχάνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος δεν εξετάζει το εισόδημα ως βασικό κριτήριο αλλά είναι ένας συνδυασμός παραμέτρων για την τελική ρύθμιση προστασίας της 1ης κατοικίας.

Η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη είπε στο BN ότι είναι μια νομοθετική αδυναμία η οποία απαιτεί άμεση θεραπεία παρότι η προστασία της πρώτης κατοικίας τερματίζεται στα τέλη Απριλίου.

Οι δυνατότητες των δανειοληπτών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αξιοποίηση του νόμου Κατσέλη ή η προσφυγή στο Δικαστήριο με την προοπτική να ακυρωθεί η προτεινόμενη ρύθμιση, η οποία όμως τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ανατρέπονται οι τελικές ρυθμίσεις που προήλθαν από την πλατφόρμα.

Τα προβλήματα για τους οικονομικά ασθενέστερους δεν λύνονται και σε εύλογο διάστημα η δανειολήπτρια θα χάσει όσα χρήματα έχει καταβάλει για την αποπληρωμή του δανείου και στο τέλος θα χάσει το σπίτι της παρότι είναι πρώτη κατοικία και πληρούσε τις προϋποθέσεις ένταξης στην πλατφόρμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει στοιχεία από τις τράπεζες και τους servicers για τις ρυθμίσεις που έχουν προτείνει στους δανειολήπτες και πόσοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου