ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΝΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΒΑΣΕΙ...ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για τους πολλούς Δανειολήπτες !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html



Τι μεταδίδει το bankingnews.gr :

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η δημιουργία του νέου Πτωχευτικού Κώδικα καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της επεξεργασίας των διάφορων τμημάτων μέσα από νομικά γραφεία αλλά και από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο νομοθέτημα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, για τους ιδιώτες, κοινωνικά μέτρα προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Τέλος Μαρτίου το σχετικό πόρισμα θα είναι έτοιμο ενώ το Μάϊο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το νομοθέτημα.

Το Bankingnews διασφάλισε και παρουσιάσει ένα πρώτο draft ορισμένων εκ των διατάξεων του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Α. Στην πρώτη ενότητα και με βάση το περίγραμμα διατάξεων προβλέπεται η συναινετική διαγραφή χρεών μέσα από την πλατφόρμα εξωδικασιτκού συμβιβασμού. Οι διατάξεις προτείνουν συντονισμένες ενέργειες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη τη διαμόρφωση πλάνου ρύθμισης, ενώ η λύση θα μπορεί να παράγεται αυτόματα βάσει αλγορίθμου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μικρών οφειλών. Προτεραιότητα σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση θα δίδεται στην τράπεζα με την μεγαλύτερη έκθεση. Θα εξετάζονται όλες οι ενέργειες του οφειλέτη που σχετίζονται με τα περιουσιακά του στοιχεία 18 μήνες πριν την αίτηση για συναινετική διαγραφή χρεών ιδιαίτερα σε συγγενικά πρόσωπα.

Β.Το δεύτερο μέρος των διατάξεων που παρουσιάζει σήμερα το Bankingnews αφορά την πτώχευση με μικρό αντικείμενο με κριτήριο την αξία των περιουσιακών στοιχείων ή το ύψος της οφειλής. Μόλις η πτώχευση ισχύσει, ο σύνδικος αναλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πτωχού και η ρευστοποίηση γίνεται με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με προσαρμογή της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει του ενδιφέροντος που εκφράζεται.
Σε αυτήν την περίπτωση ο πτωχός απαλλάσσεται από το σύνολο των χρεών του, πλην κάποιων υποχρεώσεων όπως διατροφής και ορισμένων αποζημιωτικών οφειλών, την 3η επέτειο της ισχύος της πτώχευσης.

Γ. Το τρίτο κομμάτι αφορά την πτώχευση μεσαίων και μεγάλων πάλι με βάση την αξία της περιουσίας ή το ύψος της οφειλής και κινείται περίπου όπως το δεύτερο κομμάτι

Δ.Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την εξυγίανση. Εδώ προβλέπεται κατ' αρχήν εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία ενώ υπάρχει προβληματισμός ως προς την κατηγοριοποίηση των πιστωτών κυρίως για το αν θα συμπεριληφθούν ή όχι οι μέτοχοι.

Ε. Το πέμπτο και τελευταίο μέρος αφορά σε βελτιώσεις στη νομοθεσία για διαχειριστές αφερεγγυότητας με ενίσχυση της αξιολόγησης των εποπτικών μέτρων.

ΣΤ. Η τελευταία ενότητα αφορά θέματα οργάνωσης δικαστηρίων με στόχο τη μεγαλύτερη εξειδίκευση , τεχνική υποστήριξη επιμόρφωση.


Περίγραμμα διατάξεων του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα («ΝΠΚ»)

1. Συναινετική διαγραφή (OCW)

a. Διαμόρφωση κανόνων συνεργασίας χρηματοδοτικών ιδρυμάτων («ΧΙ»)για την συναινετική ρύθμιση προβληματικών δανείων
i. Τυχόν θέματα οργάνωσης της πλατφόρμας αλλά και δημοσίευσης στοιχείων με πρόσβαση στους συμμετέχοντες.
ii. Προσθήκη διατάξεων στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών που να εξυπηρετεί την συνεργασία και τον συντονισμό ΧΙ (Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα) για ρύθμιση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα («ΜΕΑ»).
iii. Θέση βασικών στόχων που θα εξυπηρετούνται από τις διατάξεις αυτές

1. Συντονισμός των ΧΙ στη διαμόρφωση πλάνου ρύθμισης και διαπραγματεύσεις για το σύνολο των ΧΙ έναντι του οφειλέτη. Η λύση θα μπορεί να παράγεται αυτόματα (βάσει αλγορίθμου), ιδιαίτερα για περιπτώσεις μικρής αξίας.
2. Προτεραιότητα στο ΧΙ με το μεγαλύτερο seniority ή επί ίσοις όροις με την μεγαλύτερη έκθεση.
3. Συμφωνία σε προσωρινή αποφυγή λήψης μέτρων (εφόσον συναινούν τα ΧΙ κατά πλειοψηφία, η αναστολή διώξεων θα αφορά και το Δημόσιο, τηρουμένου φυσικά χρονοδιαγράμματος για τη διαδικασία)
4. Τήρηση εμπιστευτικότητας και κοινοποίηση σημαντικών πληροφοριών στα συμμετέχοντα ΧΙ.
5. Αξιολόγηση βιωσιμότητας σε κοινά αποδεκτή βάση, και υιοθέτηση πλάνου μόνο για βιώσιμους οφειλέτες – η σχετική αξιολόγηση θα κοινοποιείται και στην ΑΑΔΕ εφόσον η προτεινόμενη λύση περιλαμβάνει και περιορισμό ή ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων.
6. Αποδοχή από ΧΙ κανόνων συμμετοχής σε διαδικασία πολυμερούς διαπραγμάτευσης μέσω πλατφόρμας, ειδικότερα αποδοχή ότι πλάνο εγκεκριμένο κατά πλειοψηφία δεσμεύει το σύνολο των συμμετεχόντων ΧΙ.

iiii. Τεκμαιρόμενη αποδοχή από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία πλάνου που προβλέπει ρύθμιση οφειλών φόρων και εισφορών εντός περιμέτρου.
v. Εξουσιοδότηση για προσδιορισμό περιμέτρου, υπό προϋπόθεση ότι αναλογικές εκπτώσεις προς ΧΙ που περιλαμβάνουν και κεφάλαιο.
vi. Πρόβλεψη ότι υποβολή αίτησης από οφειλέτη προϋποθέτει αποδοχή πρόσβασης των συμμετεχόντων στα οικονομικά του στοιχεία, καταχωρημένα περιουσιακά στοιχεία αλλά και ειλικρινή ανταπόκριση σε πάσης φύσης ερωτήματα ως προς την περιουσιακή του κατάσταση και τις πηγές εισοδήματός του, και τις μεταβιβάσεις σε συγγενείς κατά τη διάρκεια της προηγουμένης περιόδου (π.χ. 18 μήνες πριν την αίτηση).
vii. Το σύνολο των πληροφοριών που ανταλλάσσονται και δημοσιεύονται θα τηρούνται εμπιστευτικά, το ίδιο και για το περιεχόμενο της συμφωνίας (εκτός από τη βάση που πρέπει να γνωρίζουμε).
viii. Συμφωνίες που κατατίθενται και δημοσιεύονται στην πλατφόρμα καθίστανται δεσμευτικές εκτός αν προσβληθούν εντός σύντομης προθεσμίας. Τυχόν προσβολή θα είναι παραδεκτή μόνο εάν προσδιορίζει με σαφήνεια και με υποστηρικτικό υλικό την μη ικανοποίηση των σχετικών προϋποθέσεων.
ix. Προσβολή κρίνεται με γραπτή διαδικασία από το αρμόδιο ΠΠ. Προσβολή δεν αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του πλάνου.

2. Πτώχευση με μικρό αντικείμενο

a. Ως προς κάθε πρόσωπο που αναπτύσσει οικονομική δραστηριότητα
b. Κριτήριο μεγέθους: αξία περιουσιακών στοιχείων ή ύψος οφειλής
c. Αίτηση πτώχευσης υποχρεωτικά περιλαμβάνει προτεινόμενο ως σύνδικο και αποδοχή από αυτόν.
d. Η υποβολή αίτησης οδηγεί σε διορισμό εισηγητή. Αρμοδιότητα ειρηνοδικείο. Διαμόρφωση ειδικού τμήματος (θέματα προϋποθέσεων ενσωμάτωσης δικαστών, τεχνικής υποστήριξης, επιμόρφωσης κλπ)
e. Σε περίπτωση που πιστωτής ή ο οφειλέτης έχει αντίρρηση για τον σύνδικο (λόγω εξάρτησης, μεροληψίας, έλλειψης σχετικής εμπειρίας), τίθεται υπόψη του εισηγητή (θα μπορούσε εναλλακτικά να εξετάζεται από το δικαστήριο κατά την κήρυξη) που αποφασίζει σχετικά (να προσδιορισθεί το διαδικαστικό θέμα).
f. Η αίτηση δημοσιεύεται και εφόσον δεν προσβληθεί εντός προθεσμίας [30] ημερών, αυτόματα τίθεται σε ισχύ. Άλλα θέματα δικονομίας με στόχο την απλοποίηση και περιορισμό εμπλοκής δικαστηρίου (μόνο για ουσιώδεις διαφορές).
g. Η αίτηση οδηγεί σε αναστολή που δεν επηρεάζει την άσκηση υφιστάμενων εξασφαλίσεων.
h. Μόλις ισχύσει η πτώχευση ο σύνδικος αναλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πτωχού (ο οποίος δηλώνει ότι παραδίδει το σύνολο των στοιχείων και επίσης δηλώνει κάθε συναλλαγή με συνδεδεμένο πρόσωπο της πρόσφατης περιόδου – π.χ. των προηγουμένων 18 μηνών) πλην όσων έχουν χαμηλή εμπορική αξία (όπως θα ορίζεται με ΥΑ) απογράφει και προβαίνει σε ρευστοποίηση του συνόλου των στοιχείων χωρίς καθυστέρηση.
i. Η ρευστοποίηση γίνεται με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με σύστημα Dutch auction(δηλαδή με προσαρμογή της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει του ενδιαφέροντος που εκφράζεται). [προς ανάπτυξη]. Δεν προβλέπονται ανακοπές διόρθωσης τιμής για πλειστηριασμό. Άλλες ενστάσεις ως προς διαδικασία αποφασίζονται από τον εισηγητή.
j. Ο πτωχός απαλλάσσεται από το σύνολο των χρεών του (πλην ορισμένων εξαιρέσεων π.χ. υποχρεώσεων διατροφής και κάποιων αποζημιωτικών οφειλών) την 3η επέτειο της ισχύος της πτώχευσης, εκτός αν γίνει δεκτή προσφυγή συνδίκου ή πιστωτή που να αποδεικνύει ανειλικρινή δήλωση ως περιουσιακή κατάσταση ή μεταβιβάσεις.
k. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν οι διοικούντες νομικό πρόσωπο για χρέη του προσώπου εφόσον πτωχεύσει για τα οποία έχουν κατά το νόμο αλληλέγγυα ευθύνη (αστική ή και ποινική).
l. Η απαλλαγή συνεπάγεται και την άρση κάθε δυσμενούς μέτρου (π.χ. Τειρεσίας).
m. Εφόσον εξασφαλισμένοι πιστωτές δεν έχουν εκκινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε στοιχεία του πτωχού που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση εντός 6 μηνών από τη θέση σε ισχύ της πτώχευσης, τότε την διάθεση των στοιχείων αναλαμβάνει ο σύνδικος.
n. Ο εισηγητής παρέχει κάθε άδεια, παρακολουθεί τον σύνδικο, δικαιούται να τον αντικαταστήσει ή και να τον παραπέμψει για επιβολή κυρώσεων.

3. Πτώχευση μεσαίων και μεγάλων

a. Ως προς κάθε πρόσωπο που αναπτύσσει οικονομική δραστηριότητα.
b. Κριτήριο μεγέθους: αξία περιουσιακών στοιχείων ή ύψος οφειλής.
c. Αίτηση πτώχευσης υποχρεωτικά περιλαμβάνει προτεινόμενο ως σύνδικο και αποδοχή από αυτόν. Η αίτηση περιλαμβάνει επίσης επιλογή μεταξύ άμεσης ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων ή λειτουργικών συνόλων. Η δεύτερη επιλογή απαιτεί την συναίνεση τουλάχιστον 20% πιστωτών (μη συνδεδεμένων με την εταιρία).
d. Η υποβολή αίτησης οδηγεί σε διορισμό εισηγητή. Αρμοδιότητα πολυμελούς πρωτοδικείου.
e. Σε περίπτωση που πιστωτής ή ο οφειλέτης έχει αντίρρηση για τον σύνδικο (λόγω εξάρτησης, μεροληψίας, έλλειψης σχετικής εμπειρίας), τίθεται υπόψη του εισηγητή που αποφασίζει σχετικά (να προσδιορισθεί το διαδικαστικό θέμα).
f. Η αίτηση δημοσιεύεται και εφόσον δεν προσβληθεί εντός προθεσμίας [30] ημερών, αυτόματα τίθεται σε ισχύ. Άλλα θέματα δικονομίας με στόχο την απλοποίηση και περιορισμό εμπλοκής δικαστηρίου (μόνο για ουσιώδεις διαφορές).
g. Η αίτηση οδηγεί σε αναστολή που δεν επηρεάζει την άσκηση υφιστάμενων εξασφαλίσεων, εκτός αν περιλαμβάνει αίτημα για διάθεση σε λειτουργικά σύνολα, οπότε μπορεί να αποφασιστεί η αναστολή ατομικών διώξεων και ως προς αυτούς.
h. Μόλις ισχύσει η πτώχευση ο σύνδικος αναλαμβάνει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του πτωχού (ο οποίος δηλώνει ότι παραδίδει το σύνολο των στοιχείων και επίσης δηλώνει κάθε συναλλαγή με συνδεδεμένο πρόσωπο της πρόσφατης περιόδου – π.χ. των προηγουμένων 18 μηνών) πλην, στην περίπτωση φυσικών προσώπων, όσων η έχουν χαμηλή εμπορική αξία (όπως θα ορίζεται με ΥΠΑ) απογράφει και προβαίνει σε ρευστοποίηση του συνόλου των στοιχείων χωρίς καθυστέρηση.
i. Εάν επιλεγεί η εναλλακτική της διάθεσης λειτουργικών συνόλων, ακολουθείται ως εναλλακτική εντός πτώχευσης διαδικασία η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης (χωρίς τη πρόβλεψη όταν μετά από 24 μήνες μπορεί να τραπεί σε πτώχευση – και με βελτιώσεις που έχουν εντοπισθεί στην πράξη). Η διάθεση λειτουργικών συνόλων διαρκεί μέχρι 12 μήνες και στη συνέχεια ο διαχειριστής προβαίνει στην ρευστοποίηση σε ατομική βάση.
j. Η ρευστοποίηση γίνεται με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με σύστημα Dutch auction(δηλαδή με προσαρμογή της τιμής πρώτης προσφοράς βάσει του ενδιαφέροντος που εκφράζεται). [προς ανάπτυξη ]. Δεν προβλέπονται ανακοπές διόρθωσης τιμής για πλειστηριασμό. Άλλες ενστάσεις ως προς διαδικασία αποφασίζονται από τον εισηγητή.
k. Ο πτωχός, εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο,απαλλάσσεται από το σύνολο των χρεών του (πλην ορισμένων εξαιρέσεων π.χ. υποχρεώσεων διατροφής και κάποιων αποζημιωτικών οφειλών) την 3η επέτειο της ισχύος της πτώχευσης, εκτός αν γίνει δεκτή προσφυγή συνδίκου ή πιστωτή που να αποδεικνύει ανειλικρινή δήλωση ως περιουσιακή κατάσταση ή μεταβιβάσεις.
l. Την ίδια αντιμετώπιση έχουν οι διοικούντες νομικό πρόσωπο για χρέη του προσώπου εφόσον πτωχεύσει για τα οποία έχουν κατά το νόμο αλληλέγγυα ευθύνη (αστική ή και ποινική).
m. Η απαλλαγή συνεπάγεται και την άρση κάθε δυσμενούς μέτρου (π.χ. Τειρεσίας).
n. Εφόσον εξασφαλισμένοι πιστωτές δεν έχουν εκκινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε στοιχεία του πτωχού που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση εντός 6 μηνών από τη θέση σε ισχύ της πτώχευσης, τότε την διάθεση των στοιχείων αναλαμβάνει ο σύνδικος.
o. Ο εισηγητής παρέχει κάθε άδεια, παρακολουθεί τον σύνδικο, δικαιούται να τον αντικαταστήσει ή και να τον παραπέμψει για επιβολή κυρώσεων.

4. Εξυγίανση

a. Εναρμόνιση με Οδηγία
1. Θέμα κατηγοριοποίησης πιστωτών – να περιληφθούν και μέτοχοι; Κατά τα λοιπά να περιοριστούμε στις 3 κατηγορίες που προβλέπονται ήδη για την διάθεση εκπλειστηριάσματος. Τεκμαιρόμενη αποδοχή από εφορία και ταμεία εφόσον πρόταση είναι εντός περιμέτρου.

2. Θέματα cross class cram down; ειδικά αν περιλαμβάνονται μέτοχοι, άλλα θέματα που αφορούν την ψηφοφορία.

3. Όχι αποτίμηση going concern
b. Άλλες βελτιώσεις
1. Π.χ. Θέμα προστασίας ευθύνης CRO

5. Βελτιώσεις σε νομοθεσία για διαχειριστές αφερεγγυότητας

a. Μη περιορισμός σε φυσικά πρόσωπα (νομικά πρόσωπα που απασχολούν πιστοποιημένους μπορούν να διορισθούν)
b. Δημιουργία δυο κατηγοριών διαχειριστών (έτσι ώστε να υφίσταται κάλυψη τόσο για μικρές όσο και για πιο μεγάλες και πολύπλοκές περιπτώσεις.
c. Μέτρα για την μη παραίτηση
d. Ενίσχυση αξιολόγησης, πειθαρχικών μέτρων και σύνδεσης αμοιβής με χρόνο και ποσοστό ανάκτησης, μητρώο με credentials και τυχόν κυρώσεις
e. Χρηματοδότηση διαδικασίας (προσωρινή; Με κάλυψη από τια προσόδους της διαδικασίας; Από κάποιο δημόσιο κεφάλαιο;)

6. Θέματα οργάνωσης δικαστηρίων (με στόχο μεγαλύτερη εξειδίκευση, τεχνική υποστήριξη, επιμόρφωση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου