ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΥΠΟΙΚ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ !!!



Προβλέπεται να επεκταθούν οι συμψηφισμοί και σε οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, πολεοδομίες κ.λπ., ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο προς τους πολίτες και αντίστροφα

Να διευρύνει την ομπρέλα των αυτόματων συμψηφισμών επιστροφών φόρου εισοδήματος, ώστε να ενταχθούν σε αυτή και μη φορολογικές οφειλές, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να συμψηφίζονται με επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος και βεβαιωμένες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία (για εισφορές), δήμους (για τέλη, πρόστιμα, κλήσεις κ.ά.), πολεοδομίες (για πρόστιμα κ.ά.) κ.λπ. Έτσι, θα μπορέσουν να μειωθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο προς τους πολίτες και αντίστροφα, ενώ το κράτος θα ενισχύσει τα έσοδά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει συζητηθεί με τους τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών και έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη τους, προκειμένου να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων το οποίο ετοιμάζεται με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή.

Η επέκταση των συμψηφισμών σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα εποπτεύεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ παρακολουθούν σήμερα την αυτοματοποιημένη διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με ανεξόφλητες βεβαιωμένες οφειλές από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η διαδικασία εφαρμόζεται επίσης σε μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αντιθέτως εξαιρούνται από τους συμψηφισμούς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων που έχουν ρυθμιστεί.

Ο αυτόματος συμψηφισμός των επιστροφών φόρου εισοδήματος γίνεται ακόμα και με φορολογικές οφειλές οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φορολογουμένου αλλά δεν έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής τους.

Εκτός από τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, συμψηφισμός γίνεται και για ποσά από υπερπληρωμές τις οποίες έκαναν εκ παραδρομής οι φορολογούμενοι στο παρελθόν (π.χ. σε περίπτωση διπλής πληρωμής της ίδιας δόσης για μια φορολογική υποχρέωση ή σε περίπτωση καταβολής μεγαλύτερου ποσού σε σχέση με τη βεβαιωμένη οφειλή). Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται: (α) οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή, (β) οι βεβαιωμένες οφειλές που για οποιονδήποτε λόγο καταβάλλονται τμηματικά και (γ) οι παραγεγραμμένες οφειλές, οι οποίες αντιτάσσονται σε συμψηφισμό για μια τριετία από τη συμπλήρωση της παραγραφής τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ είχε γνωστοποιήσει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, πιστωτικό εκκαθαριστικό, δηλαδή με επιστροφή φόρου, εκδόθηκε για 967.127 φορολογούμενους και ότι, όπως υπολογίστηκε, έγιναν συμψηφισμοί σε περίπου 200.000 φορολογούμενους με βεβαιωμένες οφειλές για ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου